Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 8

Je li svaki otac tata i kakva je to veza između očeva i kćeri?

POWERED BY Pampers

Je li svaki otac tata i kakva je to veza između očeva i kćeri?
1

Kažu da otac djeteta može biti svatko, ali da samo neki mogu biti tate. Isto tako, sinovi su ti koji su najčešće više vezani za majku, dok kćeri imaju bolji odnos s ocem. Evo koliko je uistinu ključna očinska figura u odnosu otac-kći

Osim što od trenutka rođenja ima ključnu ulogu u njezinu psihološkom razvoju, otac je prvi muškarac u životu svoje kćeri te je zbog toga vrlo važno da bude dobar uzor; kako u njihovu odnosu tako i u odnosu s njezinom majkom ili bilo kojom drugom ženom. Značajnost njegove uloge dokazalo je i istraživanje koje govori kako su žene koje su u djetinjstvu imale dobar odnos s ocem danas pod manjim stresom te imaju više samopouzdanja u usporedbi s onima koje nisu. Očevi bi trebali biti uključeni u sve aspekte kćerina života, a koliko su utjecali na njihove, ispričale su nam i naše sugovornice.

Očeva ljubav utječe na samouvjerenost

Ako očevi od malih nogu svojim kćerima pružaju potporu, ljubav te ih uče njihovoj vrijednosti, velika je šansa da će takva djeca izrasti u samopouzdane osobe koje će imati visoku razinu samopoštovanja. Osim toga, bit će zadovoljnije, neće preispitivati svoju vrijednost, poznavat će svoje kvalitete, a samim time bit će sretnije.

- Tata mi je od malih nogu bio podrška. Kada sam bila mlađa, bila sam deblja, i zbog toga su me vršnjaci često ismijavali, a ja bih svakodnevno dolazila uplakana kući. Ne znam kako, no on bi me uvijek svojim šalama uspio oraspoložiti. Sjećam se da mi je govorio kako nije sve u fizičkom izgledu i da trebam iskoristiti svoj humor i veseli karakter. I bio je u pravu; vršnjaci su me zavoljeli zbog mojih vrlina i više nisu obraćali pažnju na izgled - kaže Tea (20).

Otac potiče na riskiranje i avanturistički duh

Bilo da je riječ o isprobavanju nekog sporta, kušanju nove hrane, popravljanju automobila ili pak solo putovanja, ohrabrenje i potpora u novim avanturama često dolaze s očeve strane. Dok majke preuzimaju ulogu nježnosti i brige, očevi su ti koji ipak ''poguraju'' kćeri i pokušavaju ih osloboditi strahova.

- Jednom u 1. ili 2. razredu osnovne škole tata mi je pomagao napisati lektiru. Diktirao mi je kratak sadržaj koji se pretvorio u sadržaj na 3 stranice. Učiteljica ga je pozvala na razgovor. Nakon toga sve sam radila sama. Vodio me u kazalište, vjerojatno zato danas volim kazalište. Volio je glazbu, svirao je usnu harmoniku, možda zato ja sviram gitaru. Bavio se profesionalno sportom, možda zato ja volim sport - ističe Martina (44) i nadodaje da, iako nekada zamjeramo roditeljima, kada se bolje pogledamo, shvatimo da smo im vrlo slični.

Kako kaže naša iduća sugovornica Mirna (25), tata je osoba koju najviše poštuje. Odmalena ju je učio kreativnosti i snalažljivosti, a govorio joj je da uvijek, prije nego što nešto odluči kupiti, pokuša to sama izraditi.

- Uvijek smo sami izrađivali maske za maškare, društvene igre, a sestra i ja smo, zahvaljujući takvom odgoju, čak same izrađivale namještaj za barbike od drveta. Draga mi je uspomena iz djetinjstva kada je tata, inače strojar u vojarni, za sestrin rođendan na poslu u radnji izradio metalnu krunu jer je čuo da se ona s prijateljicama planira igrati "Izbora ljepote" na proslavi. Kolege su mu se smijali, a sestra imala najoriginalniji poklon za pobjednicu - 

Mirna nadodaje kako je od tate naučila kako vikanje i svađanje nikada nisu opcija. - Znala sam da nije dobro psovati - jer tatu nikada nisam čula da psuje, odgovorna sam prema novcu - jer je tata oduvijek bio -

via GIPHY

Kakav otac, takav muž?

Kako postaju starije, kćeri često biraju muške prijatelje, ali i partnere koji imaju slične osobine kao i njihovi očevi. Tijekom djetinjstva očevi svojim ponašanjem usađuju kćerima primjer muške uloge koju će one kasnije u budućnosti i tražiti. Upravo je zbog toga bitno da ta uloga bude dobra; ako otac pomaže njezinoj majci u kućanskim poslovima, pruža joj podršku, održava obećanja i romantičan je, ona će od svog budućeg partnera tražiti isto.

Isto tako, razvedeni očevi trebali bi pripaziti na koji način komuniciraju s bivšom suprugom jer njihov odnos može uvelike utjecati na izgradnju kćerina stava i ponašanja u budućim ljubavnim odnosima.

- Imam fenomenalnog tatu koji mi je pokazao kako i muškarci mogu obući pregaču i skuhati ručak, znati na koliko se stupnjeva pere bijelo, a na koliko šareno rublje i da usisavač nema zube. Osim toga, njemu mogu reći za bilo koji problem i znam da će me saslušati i pokušati ga riješiti sa mnom. A ono najbitnije, naučio me je na što nikada ne bih trebala pristati i hvala mu na tome - govori nam Patricija (22).

Očevi su zasigurno ti koji bi trebali naučiti svoje kćeri da grade svoje vještine i znanja kako nikada ne bi morale ovisiti o nekome. Osim toga, njihova uloga i sudjelovanje u odgoju pomoći će u tome da njihove kćeri jednog dana odrastu u sjajne žene čiji će partneri dobro brinuti o njima, baš kao što su to činili i oni.

Ako i ti znaš majstora tata-servisa ili prepoznaješ se u tata-timu, objavi svoju priču u Tata na svom terenu natječaju. Pampers i dm te nagrađuju jednom od 10 godišnjih zaliha Pampers Pants pelena-gaćica. Više informacija možeš saznati u dm poslovnicama ili ovdje.

POWERED BY Pampers

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8
VIDEO

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba
KAMO ZA PRAZNIK RADA?

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba

Na samo sat vremena od Zagreba i malo manje od Rijeke, u srcu Gorskoga kotara, smjestio se zaštićeni krajolik kanjon Kamačnik. Povodom Praznika rada Bistro Kamačnik organizira bogat zabavni program i vrhunske mesne i riblje specijalitete

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno