Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 9

Kad i kako možete podignuti štednju iz dobrovoljnog mirovinskog fonda?

Powered by UMFO

Kad i kako možete podignuti štednju iz dobrovoljnog mirovinskog fonda?

Jeste li znali da dobrovoljnu mirovinsku štednju možete početi koristiti s navršenih 55 godina života, bez obzira na to jeste li u mirovini ili ste još zaposleni? Osim toga, jednokratno možete dobiti 30% iznosa

Treći stup mirovinske štednje posve je dobrovoljan i temelji se na individualnoj kapitaliziranoj štednji. Visina mirovine određuje se ovisno o visini mjesečnih uplata, koje se uplaćuju na poseban račun u dobrovoljnome mirovinskom fondu, zatim o prinosima koje odabrani dobrovoljni fond ostvari na tržištu kapitala te o poticajima koje država uplaćuje svakom osiguraniku u 3. stupu. Osiguranici u dobrovoljnome mirovinskom fondu mogu početi koristiti novac s tog računa i prije nego što steknu službene uvjete za mirovinu, a najranije s navršenih 55 godina života.

Business,,Savings,,Annuity,Insurance,,Age,And,People,Concept,-,Senior

Nakon stjecanja uvjeta za dobrovoljnu mirovinu član fonda može izabrati isplatu mirovine putem mirovinskog društva, putem mirovinskog osiguravajućeg društva (MOD-a) - Hrvatsko mirovinsko osiguravajuće društvo d. d. ili Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo d. d. ili putem Društva za životno osiguranje koje ima dozvolu ili odobrenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA). 

Modeli isplate mirovine

1. Opcija je isplata mirovine putem fonda mirovinskog društva
Isplata mirovine putem fondova može biti samo privremena. Novac se isplaćuje u protuvrijednosti unaprijed određenog broja udjela prema cijeni udjela na dan isplate mirovine, pa je i mjesečni iznos mirovine promjenjiv, odnosno visina mirovine mijenja se ovisno o vrijednosti udjela. Rate mirovine su varijabilne jer član i nadalje ima mogućnost ostvarivanja prinosa.

Članovima se može isplatiti najviše 30% novca jednokratno (onima koji su učlanjeni do 31. 12. 2018. može se isplatiti i veći postotak, ali tad maksimalno do 10.000 kn jednokratno). Ako je preostali iznos novca na osobnom računu člana mirovinskog fonda, nakon jednokratne isplate, manji od 100.000 kn, tad se taj cjelokupni iznos može isplaćivati putem fonda periodično na najkraći rok od 5 godina, a rok može biti i dulji. Rok isplate, kao i dinamiku isplate, član odabire sam.

U slučaju da je poslije odbitka jednokratnog dijela preostali iznos na osobnom računu člana veći od 100.000 kn, iznos do 100.000 kn može se isplaćivati putem fonda, a ostatak prema izboru člana (putem mirovinskog osiguravajućeg društva ili putem društva za životno osiguranje).

Elderly,Woman,In,Protective,Mask,Holding,A,Cat,Looks,Out

2. Opcija je isplata putem mirovinskog osiguravajućeg društva
Članovima koji odluče da im cjelokupni dio ili dio mirovine iz dobrovoljnog mirovinskog osiguranja isplaćuje mirovinsko osiguravajuće društvo (MOD) novac se prebacuje u odabrano mirovinsko osiguravajuće društvo, koje će članu isplaćivati mirovinu u skladu s odabranim mirovinskim programom. Isplata mirovine u ovom slučaju može biti privremena ili doživotna, a moguća je i jednokratna isplata 30% ušteđevine.

3. Opcija je isplata mirovine putem društva za životno osiguranje
Za isplatu mirovine putem društva za životno osiguranje predviđena je mogućnost sklapanja ugovora o mirovinskoj renti. Rentu možete ugovoriti za sebe ili za svoje roditelje kao dodatak mirovini, a o željenom iznosu i razdoblju isplate odlučujete sami. 

Mirovina u praksi

Koliko bi iznosio mjesečni dodatak na mirovinu pod pretpostavkom da ste uštedjeli 150.000 kn, podižete maksimalni iznos od 30%, a kao model isplate birate isplatu mirovine putem fonda mirovinskog društva, donosimo na primjeru 5 i 10 godina.

Za kraj recimo i to kako je ukupan novac na računu člana fonda nasljedan. U slučaju smrti člana fonda prije ostvarivanja prava na mirovinu iz trećeg stupa, ukupan iznos na računu isplaćuje se nasljednicima sukladno rješenju o nasljeđivanju. Ako član dobrovoljnog mirovinskog fonda premine tijekom isplate mirovine iz trećeg stupa, nasljednici dobivaju isplatu sukladno ugovoru koji je sklopljen između člana fonda i mirovinskog društva.

Kampanja 'Dan za životni plan' powered by UMFO: Sadržaj članaka dio je projekta Financijska pismenost, a nastao je u suradnji Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava te native studija 24ContentHaus. Više informacija potražite na www.mirovinskifondovi.hr.

Powered by UMFO

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9
VIDEO

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba
KAMO ZA PRAZNIK RADA?

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba

Na samo sat vremena od Zagreba i malo manje od Rijeke, u srcu Gorskoga kotara, smjestio se zaštićeni krajolik kanjon Kamačnik. Povodom Praznika rada Bistro Kamačnik organizira bogat zabavni program i vrhunske mesne i riblje specijalitete

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno