Mnogi ovu biljku ne bi ni prepoznali, a zaslužna je za raznolike vrste piva koje danas imamo na raspolaganju. Riječ je hmelju, koji se danas prvenstveno uzgaja zbog proizvodnje piva, ali može se i jesti
Kako je zbog samo jedne biljke svijet dobio omiljenu namirnicu
Powered by Carlsberg Croatia
Pivo je jedna od omiljenih prehrambenih namirnica civilizacije, čiji počeci proizvodnje datiraju još iz 7000. god. pr. Kr. iz drevne Kine. Dugo se proizvodilo od tri osnovna sastojka - ječmenog slada, kvasca i vode - zbog čega je bilo iznimno bezokusno. No 400. god. pr. Kr. u Babilonu se u piva počinje dodavati hmelj, koji mu je dao sasvim nov okus. Kasnije su Nijemci popularizirali tu praksu i danas, zahvaljujući više od 80 vrsta hmelja, imamo nebrojeno puno okusa i vrsta piva.
Danas se uzgaja prvenstveno za potrebe proizvodnje piva, no dijelovi biljke nalik šparogama, koji se ne koriste za pivo, mogu se jesti i vrlo su cijenjeni u profinjenim gastronomskim krugovima. Tako u Nizozemskoj mogu dosegnuti cijenu od nevjerojatnih 1000 eura po kilogramu. U infografici saznajte više o ovoj čudesnoj biljci koja je revolucionizirala industriju piva.