Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 5
Foto: Sajema
SKRIVENI BISER DALMACIJE

Kako se živi u dolini Neretve: 'Prije sam saznao koje kulture ljudi sade nego kako se zovu'

Neretvanski kraj ima u prosjeku više od 2600 sunčanih sati godišnje. S blagom i toplom klimom većinu godine te gostoljubivim i nasmijanim 'domaćim čovikom' skriveni je biser Dalmacije

Sadržaj donosi: ENNA

Neretvanski kraj mnogima je samo usputna postaja na putu prema Dubrovniku i krajnjem jugu Hrvatske, ali ne i agronomkinji Ani Jerković te ekonomistu Mariju Vekiću. Na putu prema poslu, na relaciji od Metkovića do Opuzena i natrag, Ana i Mario svakodnevno uživaju u prizorima koje je stvorila rijeka Neretva u donjem toku sve do ušća.

Ali nisu samo prirodne ljepote i smaragdna, jeguljama bogata ljepotica, ono što ovaj kraj može ponuditi. Bogata kulturna i povijesna baština, maraton lađa, kitesurfing, tradicionalni neretvanski specijaliteti i prije svega svježe domaće povrće i voće učinit će boravak u ovom kraju vrijednim prepričavanja.

Kako teče svakodnevni život u "zlatnoj dolini" ili, kako je mnogi zbog iznimno bogatog i plodnog tla, nazivaju "hrvatska Kalifornija" te po čemu je sve Opuzen poznat, doznali smo iz prve ruke od Ane i Marija, stanovnika ovoga kraja i zaposlenika vodećeg dobavljača i otkupljivača svježeg voća i povrća u Hrvatskoj, Enne Fruit.

Opuzen - Enna fruit, Otkupni centar Opuzen.Na fotografiji Tehnologica Ana Jerkovic i voditelj skladista Marijo Vekic.

Opuzen je raj mandarina i lubenica

- Život u Opuzenu može se podijeliti u tri dijela u godini. Prvi se dio odnosi na proljeće i ljeto, po svemu najživlji dio godine, kad krenu lijepi dani te se u Opuzen vrate studenti, đaci, a zadnjih godina i mnogi turisti. Najznačajniji događaji u Opuzenu su manifestacije Opuzensko lito, Maraton lađa, Street art festival, Čikarijada te mnoga duga događanja.

- Drugi dio godine odnosi se na sezonu mandarina, kad se samo može čuti razgovor o mandarinama i ostaloj problematici vezanoj za to. U tom periodu nema mjesta ni vremena za bilo što drugo. A treći dio je nakon Nove godine, to je zasluženi odmor za većinu stanovnika - kaže nam Ana.

Koliko su samo mandarine važne za ovaj kraj, potvrđuje nam i Anin kolega Mario, koji se rodio u Metkoviću, 20 godina živio u Pločama i isto toliko sad već radi u Opuzenu, gdje je voditelj skladišta.

- Opuzen je relativno malo mjesto, gdje 'svatko svakog poznaje', a kako se većina stanovnika bavi poljoprivredom ili povezanim djelatnostima, tako sam većinu njih upoznao kroz tvrtku u kojoj radim. Za neke sam ljude prije saznao koje kulture sade nego kako se zovu! - rekao je simpatični Mario.

Opuzen - Enna fruit, Otkupni centar Opuzen.Na fotografiji Tehnologica Ana Jerkovic i voditelj skladista Marijo Vekic.

Poljoprivreda im je ključna djelatnost

Neretvanska je mandarina zbog svojega karakterističnog okusa i velikog sadržaja soka dobila zaštitu izvornosti priznatu od strane Europske unije. Procjenjuje se da je na domaćim plantažama zasađeno 1,4 milijuna stabala mandarina, a urodi znaju sezati sve do 80.000 tona u najboljim godinama, tvrdi Ana, koja kao tehnolog radi dvije godine u otkupnom centru Enne Fruit u Opuzenu, vodeći u skladištu procese kontrole ulaza i izlaza voća i povrća. 

Iako je Opuzen najpoznatiji po mandarinama, Mario napominje da u njihovu kraju uspijeva gotovo sve voće i povrće, od čega su najpoznatije povrtlarske kulture, lubenica te dinja i tikvica, a od voća uspijevaju i klementine, limuni, breskve, nektarine, jabuke, jagode i šljive. 

Prema svemu rečenom možemo zaključiti kako je upravo poljoprivreda ključna djelatnost uz koju ovaj grad živi.

A da je poljoprivreda ovoga kraja uistinu plodonosna - što za prehranu što za međuljudske odnose - svjedoči i to što je barem desetak radnika iz opuzenskog centra Enna Fruit svoje današnje životne partnere upoznalo na radnome mjestu.

- Znajući koliko je mukotrpnog rada, odricanja, ali i neizvjesnosti, utkano u poljoprivrednu proizvodnju da bi se dobio završni proizvod koji dolazi do naših kupaca, ovaj posao predstavlja meni i mojim kolegama u Enni Fruit u Opuzenu velik izazov, ali i svakodnevno zadovoljstvo - ističe Ana, koja je još i prije odlaska na studij znala da će se vratiti u svoj ljubljeni rodni kraj.

Large,Areas,Of,Fertile,Land,And,Crops,In,Southern,Croatia

'Prizor koji se rijetko viđa'

Kako doznajemo od naših sugovornika, Enna Fruit surađuje s gotovo 500 proizvođača iz Doline, što malih OPG-ova, što većih proizvođača. I upravo su povjerenje proizvođača i partnerski odnosi s kooperantima, uz odabir strategije ulaganja u obnovljive izvore energije, ono što ovu tvrtku čini vodećom u regiji u segmentu otkupa voća i povrća, objašnjava Ana.       

- Ta povezanost između proizvođača i nas kao tvrtke gradi se godinama te se svi trudimo izgraditi odnose koji prelaze puku relaciju trgovca i dobavljača, nego zajedno kroz kooperaciju gradimo, stvaramo i razvijamo poljoprivredu te našu zlatnu dolinu - kaže Mario.

I u toj je zlatnoj dolini danas nemoguće ne uživati, složni su Ana i Mario. Naime, kamo god da pođete, naići ćete na mnoge prirodne ljepote, nasmijane domaće ljude koji se vole dobro našaliti te na onaj neopisivi šarm svojstven isključivo malenim dalmatinskim gradovima i mjestima.

Opuzen,Town,In,The,Neretva,Delta,River,,Croatia

Zbog toga će svaki posjetitelj u Opuzenu, sigurna je Ana, uživati u jutarnjem šušuru na trgu Pjaca, s kojeg se čuju prepoznatljivi zvuci zvona crkve sv. Stjepana. Panoramsku sliku grada krase Stari željezni most te murali koji živopisno oslikavaju grad. Cijela dolina Neretve obiluje prirodnom i kulturnom baštinom, od Arheološkog muzeja u Vidu, do kojeg se može doći fotosafarijem kroz močvaru. Tu je i Prirodoslovni muzej u Metkoviću, koji u svom postavu ima ornitološku zbirku koja predstavlja specifičnu floru i faunu ovoga kraja. Posljednjih se godina popularizirao i kitesurfing, što je ušću rijeke dalo dodatnu čar.

- Taj spoj rijeke Neretve i mora, ušće Neretve, prekrasan je prizor, koji izmami uzdah svakome tko to doživi. Nasadi voćaka i oranice isprepleteni mnogobrojnim kanalima prizor su koji se rijetko viđa i iz kojeg se jasno može vidjeti trud i rad neretvanskog čovjeka kroz sve ove godine - rekao je za kraj Mario. 

Enna Fruit, s ciljem razvoja domaće proizvodnje voća i povrća, surađuje s više od 1000 kooperanata diljem Hrvatske, otkupljuje njihove proizvode te ih plasira svojim kupcima i trgovačkim lancima. Enna Fruit svojim kooperantima daje sigurnost kroz otkup ugovorenih količina robe, uredno plaćanje, savjete i tehnološku pomoć u proizvodnji. Enna Fruit ima otkupne centre u Opuzenu, Donjemu Miholjcu, Lozanu i Varaždinu te sjedište i distributivno-logistički centar u Dugom Selu.
startover passica

Sadržaj donosi: ENNA

Komentari 5
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

'Autoritet se ne podrazumijeva samom pozicijom nego se stječe dokazivanjem i znanjem'
INTERVJU: IVONA KOVAČEVIĆ

'Autoritet se ne podrazumijeva samom pozicijom nego se stječe dokazivanjem i znanjem'

Devet godina postojanja nekog brenda nije mala stvar, pogotovo danas u vrijeme eksplozije stvaranja sadržaja. Za Stratover smo o uspješnosti brenda Yammat razgovarali s direktoricom Ivonom Kovačević

Što je wellbeing zaposlenika i zašto je važan u poslovanju?
KOLUMNA STARTOVER

Što je wellbeing zaposlenika i zašto je važan u poslovanju?

Zaposlenici svih generacija među svoja tri najvažnija kriterija kod odabira poslodavca navode da im je bitno da organizacija brine o wellbeingu zaposlenika. Za milenijalce i generaciju Z, taj kriterij je na prvom mjestu!
Trend koji je ponovno oživio uvođenjem hibridnog rada: Znate li što je 'vrući stol'?
PREDNOSTI I NEDOSTACI

Trend koji je ponovno oživio uvođenjem hibridnog rada: Znate li što je 'vrući stol'?

Imate li na svojem radnom stolu u tvrtki u kojoj radite osobne fotografije, šalicu s natpisom 'Najbolja majka' i kalendar s upisanim sastancima, ali i terminima kod liječnika? Ako imate, onda sigurno ne znate što je hot desking