Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 2
Foto: PR
UREZANO U SJEĆANJE

Kazalište na četiri kotača: Prisjetite se najdramatičnijih trenutaka u povijesti Formule 1

Utrke Formule 1 za mnoge ljubitelje adrenalina i brzine najiščekivaniji su trenuci u godini. Ovaj sport prati 500 milijuna gledatelja diljem svijeta, a ususret novoj sezoni prisjetili smo se imena nekih od najvećih legendi F1 i njihovih uspjeha

Powered by Telemach

Formula 1 spada među najglamuroznije sportove na svijetu. U njoj nikad ne nedostaje drame na asfaltu. Zato je ovaj sport i među najgledanijima te iz sezone u sezonu oduševljava čak 500 milijuna gledatelja diljem planeta. No, bez sumnje, jedan od najuzbudljivijih trenutaka svake utrke i za gledatelje, ali i vozače, zaustavljanje je bolida u boksu i nevjerojatna brzina tehničara i mehaničara. Naime, posada boksa tima Red Bull, danas najboljeg vozača Maxa Verstappena, 2019. je postavila nevjerojatan svjetski rekord – za zamjenu sve četiri gume ovom su timu bile potrebne samo 1,82 sekunde. 

Zanimljivo je spomenuti i da trkaći automobili F1 imaju više od 80.000 dijelova za čije je sklapanje potrebno 150.000 radnih sati. Zato ne treba čuditi da jedan bolid u F1 košta čak 7 milijuna dolara, a u kojem tijekom jedne utrke zbog izloženosti velikoj toplini i stresu u prosjeku svaki vozač izgubi 4 kilograma. Na tragu spomenutih zanimljivosti, za sve ljubitelje ovog adrenalinskog sporta i ususret novoj spektakularnoj sezoni prisjetili smo se nekih od najdramatičnijih trenutaka u povijesti, od kojih će vam, sigurni smo, zastati dah! 

Dramatične završnice i razlike pola boda

Veliku nagradu Italije 1967. ljubitelji F1 pamtit će kao jednu od najuzbudljivijih završnica u povijesti. Finiš između Johna Surteesa i Jacka Brabhama zapravo je zasjenio dominantnu izvedbu Jima Clarka. Škot je cijelu utrku vodio, dok nije izgubio krug s probušenom gumom na svom Lotusu. Clark se nekako uspio vratiti na čelo i preuzeti vodstvo. Ali kao da to nije bio njegov dan za pobjedu. U zadnjem krugu Clark je ostao bez goriva, što mu je uskratilo senzacionalnu pobjedu za dlaku! 

Još jedna slična dramatična završnica bila je u Portugalu 1984. Favoriti su bili vozači Niki Lauda i Alain Prost, koje je u to vrijeme bilo teško pobijediti. Cijela utrka bila je izjednačena, a Prost je na kraju uspio pobijediti legendarnog Laudu s razlikom od samo 13,425 sekundi. Međutim, ono što je stvarno bilo impresivno te sezone je njihova razlika u bodovima, koja je iznosila pola boda!  

Neočekivani povratak Nikija Laude

Osim dramatičnih završnica, karijeru Nikija Laude, nažalost, obilježila je i teška nesreća. Nakon što je izgubio kontrolu nad vozilom i zabio se u zid na Velikoj nagradi Njemačke 1976., Lauda je bio zarobljen u gorućem automobilu. Iako je bio pri svijesti, opekline su bile strašne, a zbog vrućih plinova koje je udahnuo i koji su mu oštetili pluća mnogi su mislili da je to bila njegova posljednja vožnja. 

No Lauda se čudesno oporavio i unatoč traumi koju je preživio, nakon samo 6 tjedana, hrabro se vratio u kokpit svog bolida i nastavio nizati uspjehe. U svijetu F1 Laudin povratak na staze jedan je od najvećih sportskih trijumfa općenito.

'198.000 gledatelja čekalo je vijesti'

Ayrton Senna bez sumnje je bio jedan od najboljih vozača koji su ikad upravljali automobilom F1. Njegova najveća sposobnost bili su zastrašujuće brzi kvalifikacijski krugovi i vožnja na mokrim stazama. Međutim, život ove trkaće legende okončala je nesreća. Sletio je s ceste na zloglasnom zavoju Tamburello kraj talijanskoga gradića Imole vozeći procijenjenih 305 km/h. Udarac u zid nanio mu je strašne ozljede, a slika Senne kako nepomično sjedi u bolidu ostao je jedan od najtužnijih prizora za sve ljubitelje F1. Strašnoj nesreći ove sportske legende kao gledatelj utrke uživo svjedočio je i Tomislav (55) iz Zagreba. 

-  Odmalena pratim utrke F1 i imao sam tu sreću doživjeti taj spektakl uživo. Pratio sam utrku s prijateljem i nikad neću zaboraviti lica gledatelja oko mene kad se to dogodilo. Svi smo ostali šokirani i, da tako kažem, 'nijemi'. Kad ga je helikopter odvezao, 198.000 ljudi spustilo se na stazu i nestrpljivo čekalo vijesti o njegovu stanju. Bilo je baš strašno - prisjetio se Tomislav.

Senna je ostao upamćen kao jedan od najvećih vozača F1, i to ne samo zbog svojih postignuća nego i zbog toga što su F1 bolide nakon njegove smrti sigurnosno poboljšali.  

Rekorder i 'kralj kiše'

Senna je bio i veliki idol Michaela Schumachera. I on je, baš kao Ayrton, nizao uspjehe na mokrom asfaltu, koji je za većinu vozača noćna mora. Zbog toga je zaradio nadimak Regenkönig, što u prijevodu znači "kralj kiše". Međutim, jedan od najdramatičnijih trenutaka koje je Schumacher pružio svojim navijačima bio je u Austriji 2003. godine. Tijekom zaustavljanja u boksu, dok su mehaničari dolijevali gorivo, nekoliko kapljica otišlo je i na Schumacherov vrući Ferrari, nakon čega je na boku bolida izbio požar. 

Iako su obožavatelji Schumachera mislili da je to kraj njegove utrke, dok je oko njega gorjelo, bez imalo zabrinutosti, Schumacher je održavao upaljen motor, pričekao pola minute da ugase vatru i počiste tragove te je nastavio utrku. Suparnike je unatoč "malom" incidentu i velikom zaostatku u konačnici pobijedio. Bila je to zapravo još jedna od ukupno 91 pobjede u karijeri koju je u stanju bio ostvariti samo Schumacher. 

Sezona 2023.: Povratak F1 u Kinu i Katar

Sigurni smo da dojmljivih trenutaka neće nedostajati i u novoj sezoni. Očekuju nas čak 24 rekordne utrke, sezona već tradicionalno počinje u Bahreinu, a završit će u Abu Dhabiju. Novost je da se utrke vraćaju u Katar i Kinu, a svi obožavatelji F1 u Hrvatskoj novu sezonu spektakularnih vožnji mogu pratiti na EON TV-u. SportKlub i EON TV ekskluzivno donose sve utrke i rezultate te druge sportske zanimljivosti, a dobra je vijest i da pomoću ove platforme svi ljubitelji sporta mogu uživati i gledati sportske događaje bilo gdje, bilo kad i na bilo kojem uređaju. Tako uz EON možete pratiti gotovo sva sportska natjecanja od formule do atletike. Osim 15 SK kanala, EON nudi i mnoge druge sportske kanale poput Eurosporta.

Za one najveće fanove i analitičare EON za određene sadržaje nudi i Sports Mode uz koji se u stvarnom vremenu mogu pratiti poreci na ljestvicama, sastavi i formacije timova, statistika, tijek utakmice i drugi detalji.

 

Svojim korisnicima EON pruža vrhunsko iskustvo gledanja - sadrži bogatu ponudu najboljih domaćih i međunarodnih programa te se može pohvaliti jednim od najbogatijih dostupnih kataloga filmova i serija s više od 24.000 naslova u Video klubu. Korisnicima je na raspolaganju više od 190 televizijskih kanala, uključujući i preko 110 kanala u HD-u koje mogu gledati do sedam dana unatrag.

Powered by Telemach

Komentari 2
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang