Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 29

Toplomjeri i 'pištolji' odlaze u prošlost. Uskoro će nam roboti mjeriti temperaturu

Powered by Hrvatski Telekom

Toplomjeri i 'pištolji' odlaze u prošlost. Uskoro će nam roboti mjeriti temperaturu

Današnja su djeca od malih nogu okružena pametnim telefonima, računalima, tabletima, glazbenim uređajima, igraćim konzolama... Zato ne čudi da tehnologija zauzima sve više mjesta i u njihovom školskom okruženju

Potaknuti trenutačnom epidemiološkom situacijom, učenici Osnovne škole Sračinec napravili su robota koji mjeri temperaturu. Uz mentorstvo profesora Damira Ivančića, četvrtaši Korina Mudnić, Nikola Drožđek, Roko Sukačić Adam Melnjak prijavili su se na nagradni natječaj Digitalna igra(čka) u sklopu donacijskog natječaja Generacija NOW. Kako je od ove godine informatika izborni predmet u razrednoj nastavi, njihov je mentor Damir Ivančić tražio prikladan i motivirajući program za tu dob, koji je ujedno prilagođen njihovu uzrastu.

- Prijavio sam učenike 4. razreda na projekt Generacija Now i od njih smo dobili Neuron creative set, koji omogućuje postupni rad i uvođenje u robotiku i programiranje. Elementi koji se nalaze u setu mogu se samostalno slagati, a spajaju se magnetskim priključcima, tako da je prilagođeno za ovu dob. Sljedeći koraci nude i mogućnost programiranja na tabletu koji Bluetoothom prenosi program u sklop. Komplet nudi razvoj od jednostavnog spajanja komponenti do njihovih finih podešavanja u kompleksnije sklopove putem programiranja - objašnjava Ivančić. 

Učenici su mogli kreirati bilo kakav projekt vezan za temu igre, društvene igre ili igračke, tako da stvore neku novu digitalnu igru/igračku ili dodaju nove funkcionalnosti/zanimljivosti postojećoj. Za izradu projekta bilo je dopušteno koristiti alate i materijale poput kartona, kolaža, flomastera, škara, ljepila, 3D printanih dijelova te drugih mehaničkih dodataka kako bi projekt bio jedinstven i poseban. No morali su voditi računa o tome da je za izradu elektroničkog dijela projekta dopušteno koristiti isključivo elektroničku opremu doniranu u projektu.

Robot koji mjeri temperaturu

Uz pomoć mentora učenici 4. razreda napravili su robota od kartona. Iza njegove ispružene ruke ugradili su senzor za mjerenje temperature. Robota je potrebno uhvatiti za ruku kako bi pokazao temperaturu. Ako je temperatura ispod 37 Celzijevih stupnjeva, svijetlit će zeleno, a ako je iznad 37 stupnjeva, onda će zasvijetliti crveno.

- Time smo htjeli svakodnevno mjerenje temperature u školi, ali i na drugim mjestima, poput shopping centara i slično, učiniti zabavnim za učenike te da učenici takve situacije prihvate kao uobičajene - govori profesor Ivančić. 

Ovi maleni genijalci prvo su napravili crtež robota, zatim ga isprintali i nakon toga su napravili tijelo od kartona. Mentor Ivančić pomogao im je da istodobno naprave sklop koji mjeri temperaturu i mali program koji radi razliku između normalne tjelesne temperature i povišene. Na kraju su sve zalijepili i isprobali. 

Nesvakidašnji uvjeti rada

Za realizaciju projekta bila su potrebna četiri mjeseca, a kako kaže njihov mentor, u normalnim uvjetima izrada bi trajala značajno kraće.

- Problemi su nastali kad smo prešli na online nastavu, a zatim je bilo i tjedana kad su pojedini razredi bili u samoizolaciji. Zbog epidemioloških mjera učenici iz različitih razreda nisu se smjeli miješati, odnosno nalaziti u istoj učionici, pa sam gotovo u svakom razredu u kojem su mi se javili učenici za robotiku trebao raditi zasebno. Slijedom tih okolnosti nismo uspjeli napraviti sve kako smo planirali i u roku u kojem smo zamislili, ali zadatak smo ipak dovršili - prepričava mentor projekta, koji već pet godina vodi robotiku. 

U svemu tome imali su veliku podršku ravnateljice. 

- Sljedeći nam je cilj napraviti laboratorij za robotiku, odnosno specijaliziranu učionicu za robotiku, u koju bismo smjestili sve komplete za robotiku i programiranje koje smo nabavili tijekom ovih godina te bismo još pojačali i proširili rad s učenicima - kaže profesor Ivančić. 

Nagradni natječaj "Digitalna igra(čka)" proveden je u projektu Generacija Now, koji pokreće Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) u suradnji s Hrvatskim Telekomom te uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja. Na navedenom natječaju već je sudjelovalo nekoliko tisuća djece i mladih diljem Hrvatske te više od 300 obrazovnih institucija.

Powered by Hrvatski Telekom

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 29
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang