Native sadržaj

Komentari 8

Znate li na što treba paziti prilikom odabira tenisica? Donosimo vodič za kupnju

Znate li na što treba paziti prilikom odabira tenisica? Donosimo vodič za kupnju

Bilo da ste početnik ili iskusni trkač, odabir odgovarajućih tenisica za trčanje od presudne je važnosti. Donosimo nekoliko savjeta kako izabrati prave tenisice u kojima ćete zaštititi stopalo i ponosno završiti utrku

Odabir prave obuće za aktivnost kojom se bavite početak je svake sportske priče. Premda se čini da trčati možemo u bilo čemu, to je daleko od istine jer upravo pogrešna obuća uzrokuje žuljeve, razne bolove i povećava mogućnost ozljeda. Prvo i najvažnije prilikom izbora tenisica jest definiranje terena i navika koje imate kao trkač. Uz to je bitno obratiti pozornost i na odabir odgovarajuće veličine te potplata tenisice. 

Woman,Running,Holding,Bottle,Of,Water,In,Autumn,Field,At

Birajte tenisice s obzirom na to kako trčite

Svaka aktivnost pretpostavlja različite izazove i napore. U trčanju postoje četiri kategorije tenisica koje možete odabrati na temelju svojih trkačkih navika. U te kategorije uputio nas je Alen Bilušković, adidasov trener maloprodaje u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Bugarskoj, koji ima pregršt trkačkog iskustva.

Trkačke tenisice možemo podijeliti u 4 kategorije. Prve su brze tenisice za utrke, koje su lagane i imaju dobro prianjanje. Nadalje, imamo tenisice za svakodnevno trčanje, one su udobne s mnogo pjene. Postoje i tenisice za trail trčanje, u kojima ćete sigurno trčati u svim uvjetima jer su iznimno otporne. Posljednje su multifunkcionalne tenisice - služe za trčanje sa stilom uz zadržavanje funkcionalnosti.

Man,In,Red,Hoodie,Jogging,Beside,The,Road,In,The

Zaključno s tim, Alen ističe da tenisica uvijek mora odgovarati svrsi i trkaču. Nije isto trčite li rekreativno ili profesionalno, jedan ili pet puta tjedno te po zemlji ili betonu. Svoje trkačke navike obavezno spomenite prodavaču prilikom kupnje jer ćete time suziti izbor modela. 

- Tenisica za maraton za iskusnog trkača neće biti dobra za početnika u trail trčanju. Uz to, osnovni elementi su zaključana peta, dobar grip na potplatu, prozračno gornjište i, najvažnije, mora odgovarati trkaču po udobnosti i osjećaju sigurnosti - govori Alen. 

4 pitanja kojima ćete si olakšati kupnju

Kad biramo tenisice za trčanje, postoji nekoliko pitanja bez kojih ne možemo zaključiti kupnju, navodi Alen. 

Na pitanje Jesam li pronator, supinator ili neutralan trkač? zapravo dajete odgovor o obliku vašeg stopala. Ako ste supinator, vaš gležanj ima zatvoren kut prema unutra, a kod pronatora gležanj ima zatvoren kut izvana. S tim na umu, postoje vrste tenisica koje će više odgovarati supinatoru nego pronatoru i obrnuto

Sljedeće pitanje je: Na kojim podlogama trčim?. Potplati i pjene prilagođeni su određenim vrstama terena kako bi stopalo trkača dobilo upravo ono čemu se kupac nada. Ako trčite po betonu, odaberite tenisice namijenjene upravo tom tipu podloge. One su posebne po tome što imaju više pjene, to jest jastučića u potplatu, koji služe za apsorpciju udara, čime se minimalizira mogućnost ozljede. 

U slučaju da trčite po mekim, neravnim terenima, poput šumske staze ili livade, za vas su savršene tenisice s dubokim gazećim slojem koje nude bolje prianjanje i potporu za gležanj. Takve će se tenisice vrlo brzo istrošiti ako u njima trčite po betonu. Iz tog razloga, ako kombinirate različite vrste terena za trčanje, radije odaberite hibridne trkače tenisice s uravnoteženom mješavinom prianjanja i ublažavanja.

Zapitajte se i Koliko često trčim i na koje distance? jer učestalost korištenja tenisica uz informaciju broja pretrčanih kilometara mogu prodavaču pomoći da usmjeri kupca još preciznije prema idealnom paru.

Uz to se odmah nadovezuje i pitanje Kakva su mi iskustva, planovi i očekivanja?. Ako kupac kaže prodavaču da rekreativno trči već pet godina, ima istrčanih nekoliko utrka na 10 kilometara i sad se priprema za malo duže distance te želi udobne tenisice koje će mu pomoći kod ubrzanja, zapravo je jako pomogao prodavaču jer određeni modeli nude upravo to.

- Treba izbjegavati tenisice koje vam nisu udobne. Odabir tenisica uvijek je osobni izbor, pa treba iskoristiti savjete i znanje prodajnog osoblja imajući na umu da nam pomažu pronaći idealno rješenje - savjetuje Alen. 

Dizajn koji pomiče trkače naprijed

adidas je u suradnji s tvrtkom Carbon predstavio novitet u tehnološkom smislu na novome modelu 4DFWD. Tehnologija 4DFWD ima za cilj "gurnuti" trkača prema naprijed svaki put kad nogom dodirne tlo. Kako? Međupotplat, koji sačinjava upravo 4DFWD, kreiran je procesom 3D printa prilikom kojeg se u samo nekoliko sekundi proizvede rešetkasta struktura koja osigurava tri puta veću silu koja gura trkača naprijed u kontaktu s podlogom.

Također, velika prednost je 15% manje kočenja kod svakog iskoraka. 4DFWD pruža jedinstveno glatko iskustvo trčanja s osjećajem jedrenja po podlozi dok se gornjište savija s pokretom stopala pružajući mu podršku. Tko god želi da ga tenisice pomiču naprijed, mora probati 4DFWD.