Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 8

Znate li na što treba paziti prilikom odabira tenisica? Donosimo vodič za kupnju

Powered by adidas

Znate li na što treba paziti prilikom odabira tenisica? Donosimo vodič za kupnju

Bilo da ste početnik ili iskusni trkač, odabir odgovarajućih tenisica za trčanje od presudne je važnosti. Donosimo nekoliko savjeta kako izabrati prave tenisice u kojima ćete zaštititi stopalo i ponosno završiti utrku

Odabir prave obuće za aktivnost kojom se bavite početak je svake sportske priče. Premda se čini da trčati možemo u bilo čemu, to je daleko od istine jer upravo pogrešna obuća uzrokuje žuljeve, razne bolove i povećava mogućnost ozljeda. Prvo i najvažnije prilikom izbora tenisica jest definiranje terena i navika koje imate kao trkač. Uz to je bitno obratiti pozornost i na odabir odgovarajuće veličine te potplata tenisice. 

Woman,Running,Holding,Bottle,Of,Water,In,Autumn,Field,At

Birajte tenisice s obzirom na to kako trčite

Svaka aktivnost pretpostavlja različite izazove i napore. U trčanju postoje četiri kategorije tenisica koje možete odabrati na temelju svojih trkačkih navika. U te kategorije uputio nas je Alen Bilušković, adidasov trener maloprodaje u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Bugarskoj, koji ima pregršt trkačkog iskustva.

Trkačke tenisice možemo podijeliti u 4 kategorije. Prve su brze tenisice za utrke, koje su lagane i imaju dobro prianjanje. Nadalje, imamo tenisice za svakodnevno trčanje, one su udobne s mnogo pjene. Postoje i tenisice za trail trčanje, u kojima ćete sigurno trčati u svim uvjetima jer su iznimno otporne. Posljednje su multifunkcionalne tenisice - služe za trčanje sa stilom uz zadržavanje funkcionalnosti.

Man,In,Red,Hoodie,Jogging,Beside,The,Road,In,The

Zaključno s tim, Alen ističe da tenisica uvijek mora odgovarati svrsi i trkaču. Nije isto trčite li rekreativno ili profesionalno, jedan ili pet puta tjedno te po zemlji ili betonu. Svoje trkačke navike obavezno spomenite prodavaču prilikom kupnje jer ćete time suziti izbor modela. 

- Tenisica za maraton za iskusnog trkača neće biti dobra za početnika u trail trčanju. Uz to, osnovni elementi su zaključana peta, dobar grip na potplatu, prozračno gornjište i, najvažnije, mora odgovarati trkaču po udobnosti i osjećaju sigurnosti - govori Alen. 

4 pitanja kojima ćete si olakšati kupnju

Kad biramo tenisice za trčanje, postoji nekoliko pitanja bez kojih ne možemo zaključiti kupnju, navodi Alen. 

Na pitanje Jesam li pronator, supinator ili neutralan trkač? zapravo dajete odgovor o obliku vašeg stopala. Ako ste supinator, vaš gležanj ima zatvoren kut prema unutra, a kod pronatora gležanj ima zatvoren kut izvana. S tim na umu, postoje vrste tenisica koje će više odgovarati supinatoru nego pronatoru i obrnuto

Sljedeće pitanje je: Na kojim podlogama trčim?. Potplati i pjene prilagođeni su određenim vrstama terena kako bi stopalo trkača dobilo upravo ono čemu se kupac nada. Ako trčite po betonu, odaberite tenisice namijenjene upravo tom tipu podloge. One su posebne po tome što imaju više pjene, to jest jastučića u potplatu, koji služe za apsorpciju udara, čime se minimalizira mogućnost ozljede. 

U slučaju da trčite po mekim, neravnim terenima, poput šumske staze ili livade, za vas su savršene tenisice s dubokim gazećim slojem koje nude bolje prianjanje i potporu za gležanj. Takve će se tenisice vrlo brzo istrošiti ako u njima trčite po betonu. Iz tog razloga, ako kombinirate različite vrste terena za trčanje, radije odaberite hibridne trkače tenisice s uravnoteženom mješavinom prianjanja i ublažavanja.

Zapitajte se i Koliko često trčim i na koje distance? jer učestalost korištenja tenisica uz informaciju broja pretrčanih kilometara mogu prodavaču pomoći da usmjeri kupca još preciznije prema idealnom paru.

Uz to se odmah nadovezuje i pitanje Kakva su mi iskustva, planovi i očekivanja?. Ako kupac kaže prodavaču da rekreativno trči već pet godina, ima istrčanih nekoliko utrka na 10 kilometara i sad se priprema za malo duže distance te želi udobne tenisice koje će mu pomoći kod ubrzanja, zapravo je jako pomogao prodavaču jer određeni modeli nude upravo to.

- Treba izbjegavati tenisice koje vam nisu udobne. Odabir tenisica uvijek je osobni izbor, pa treba iskoristiti savjete i znanje prodajnog osoblja imajući na umu da nam pomažu pronaći idealno rješenje - savjetuje Alen. 

Dizajn koji pomiče trkače naprijed

adidas je u suradnji s tvrtkom Carbon predstavio novitet u tehnološkom smislu na novome modelu 4DFWD. Tehnologija 4DFWD ima za cilj "gurnuti" trkača prema naprijed svaki put kad nogom dodirne tlo. Kako? Međupotplat, koji sačinjava upravo 4DFWD, kreiran je procesom 3D printa prilikom kojeg se u samo nekoliko sekundi proizvede rešetkasta struktura koja osigurava tri puta veću silu koja gura trkača naprijed u kontaktu s podlogom.

Također, velika prednost je 15% manje kočenja kod svakog iskoraka. 4DFWD pruža jedinstveno glatko iskustvo trčanja s osjećajem jedrenja po podlozi dok se gornjište savija s pokretom stopala pružajući mu podršku. Tko god želi da ga tenisice pomiču naprijed, mora probati 4DFWD.

Ove subote, 11. rujna, dođite na Ekotlon, najveću plogging utrku u Hrvatskoj, gdje vas, između ostalog, čeka i adidas kutak Take it forward, u kojemu možete isprobati i iskusiti najnovije tenisice adidas 4DFWD. Osim što ćete trčati i biti dijelom projekta za očuvanje okoliša, dolaskom na Ekotlon pomažete Dječjem vrtiću Petrinjčica iz Petrinje jer će iznos prikupljen prodajom kotizacija biti utrošen za nabavu opreme koju doniramo vrtiću.

Powered by adidas

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8
VIDEO

Umirovljenici Branko, Đurđica i Vera kontroliraju dijabetes svake minute
POMAŽE IM NOVA TEHNOLOGIJA

Umirovljenici Branko, Đurđica i Vera kontroliraju dijabetes svake minute

Prehrana, tjelovježba i edukacija najvažniji su u borbi s dijabetesom, a kontroliranje razine šećera u krvi ključno je za dug i kvalitetan život. Branko, Đurđica i Vera ispričali su nam kako je dijabetes promijenio njihov život

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...