Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Najveće prednosti i mane: Svi prelaze na mobilno bankarstvo

Prema američkim istraživanjima prije sedam godina mobilno bankarstvo je koristilo svega 12 milijuna ljudi. U pet godina ta je brojka porasla na nevjerojatnih 45 milijuna. Jer – baš svi imaju pametne telefone

Foto: 123RF

Mobilne aplikacije kojim možemo odraditi gotovo sve financijske transakcije a da pritom ne moramo nužno u banku doista su nam skratile muke. Sada je prebacivanje sredstava s jednog na drugi račun sekunda ili dvije posla. Svjetski trendovi govore kako je uz internetsko bankarstvo mobilno doživjelo pravi boom. Kako i ne bi? Imate osobnog bankara na bilo kojem mjestu u svijetu i u bilo koje vrijeme. I nema ograničenja koliko puta možete ući u svoju aplikaciju za mobilno bankarstvo.

- Možete pregledavati stanje na računima, promete, obavljati brza plaćanja, nude tečajnu listu i kalkulatore valuta, stanje u plaćanju kredita i oročenja. Pregledom svih nedavnih aktivnosti lako je analizirati sve troškove. I to sve u hodu, na tramvajskoj stanici, na pauzi za ručak ili dok čekate prijateljicu za kavu, objašnjavaju financijski savjetnici sve prednosti modernog bankarstva.

The male hand holding a phone | Autor: master1305 Foto: master1305

Nekad smo za sve to gubili po nekoliko sati, ranije izlazili s posla i još gubili živce čekajući u redu.

Za mnoge je najveća prednost mobilnog bankarstva opcija kojom možete skenirati barkod ili odrezak računa i svi podaci se automatski u jednoj sekundi prenose u platni nalog. Tada samo potvrdite i račun je plaćen. Bankarski stručnjaci tvrde da
je potpuno sigurno.

- Aktivacija Addiko Mobile aplikacije se radi na način da se klijent osobno identificira u banci kada mu uručuje prvi dio aktivacijskog ključa dok će drugi dio biti poslan putem SMS poruke na broj mobilnoh uređaja koji je naveo u banci. Za autentifikaciju aplikacije Addiko Mobile koristi se mToken koji je zaštićen klijentovim korisničkim imenom i PIN-om. PIN je moguće promijeniti kada to klijentu odgovara. Aplikacija Addiko Mobile ima u pozadini ugrađene dodatne kontrole koje prate klijentovo ponašanje i sukladno tome pokreće određene restrikcije; tipa blokada pristupa aplikaciji, automatsko prekidanje otvorene sesije - objasnila je Višnja Stipetić Dokmanović, voditelj tima Razvoja poslovnih sustava za direktno bankarstvo.

Uz mobilno, posljednjih godina raste i internetsko bankarstvo, e-banking. Istovremeno dok surfate i slušate muziku na svom laptopu rješavate većinu stvari vezanih za kućni budžet.

Naknade su u pravilu puno povoljnije, a pristup računu imate 24 sata – svaki dan i bilo koji dan u tjednu. Račune tako možete plaćati i nedjeljom. Kroz ovu uslugu imate neprestanu komunikaciju s bankom, a i na izvoru ste novih proizvoda koje nude.

Internetsko bankarstvo nudi pregled prometa, stanja, izvoda, platnih naloga, narudžbi, pregled odobrenih kredita, pregled kartičnih računa, pregled štednih računa.

Moguće je plaćanje svih računa, pa čak i u inozemstvo. Također, možete kreirati nalog s datumom plaćanja unaprijed ili skupno plaćati više naloga odjednom.

Tema: Pametna kuna

Možda vas zanima i ovo:
Message