Obavijesti

Native sadržaj

Niste nikad pekli pekmez ni pravili kobasice? Znamo mjesto na kojem će vas sve to naučiti

Powered by Zagrebačka banka

Niste nikad pekli pekmez ni pravili kobasice? Znamo mjesto na kojem će vas sve to naučiti

Domaći ekološki proizvodi sve su više na cijeni, a mi vam otkrivamo čarobno mjesto u srcu Baranje, imanje Ivica i Marica, gdje će vas vlasnici dočekati raširenih ruku i podijeliti s vama tradicionalne recepture za čuvene slasne delikatese

Krenete li istraživati regiju neočekivanoga kontrasta, zelenu i zlatnu, pikantnu i sočnu, ponosnu i gostoljubivu, vjerojatno ćete se naći na ravnicama Hrvatske, okruženi ruralnim gospodarstvima koja nude pravi prirodni gastronomski doživljaj. U Baranji, na luksuzno i autohtono uređenom imanju Ivica i Marica, živi obitelj koja je turističku ponudu osmislila na poseban način. Svakom se gostu posvete individualno i otvore mu vrata svog doma, zbog čega boravak u ovom živopisnom selu za mnoge obitelji postaje jedinstven doživljaj radi kojeg se vraćaju. Na njihovu imanju možete naučiti kuhati džemove, kiseliti zimnicu, pripremati peku, mijesiti domaći kruh i kiflice, peći čvarke i vezati kulen, spravljati ajvar i saditi povrće te, na kraju, ono najbolje, mnoštvo toga ponijet ćete sa sobom. Njihova poslovna deviza je osigurati gostu da sa sobom ponese dozu hedonizma s istoka.

Osjećaj kao u vlastitoj kući

Nada i Marko Piljić vlasnici su ruralnoga gospodarstva Ivica i Marica, a koncept prema kojem su ga uredili specifičan je i rijedak. Svoje goste dočekuju i ispraćaju, bave se njima i trude se pružiti im sve da se osjećaju kao kod vlastite kuće. Kuhaju im, poslužuju ih, educiraju i žive s njima trenutke u Baranji. 

- Cijeli smo projekt zamislili tako da gosti zapravo dolaze k nama kao da su nam najbliža rodbina. Selo je pravo, autohtono, živo i prelijepo, a mi se trudimo da bar na tren osjete čaroliju života u ovom okruženju, zbog kojeg smo i mi odlučili izmijeniti život iz korijena i iz grada se preseliti u Karanac. Imanje je animal friendly i otvoreno je i za sve životinje – kaže Nada Piljić.

Gostoljubivost i bogatstvo sadržaja njihovi su najveći aduti 

Primarna usluga koju nude je smještaj uz bogat tradicijski doručak, nakon čega posjetitelji mogu birati mnoge aktivnosti iz širokog spektra sadržaja. Na imanju se nalazi mnoštvo domaćih životinja, a gostima je dostupno baviti se njima i sudjelovati u svemu što rade i gazde.
- Uključeni su u sve poslove na farmi, sezonsko sakupljanje sijena, rad u vrtu, berbu voća i povrća, dnevne obveze poput sakupljanja jaja, hranjenja životinja i čišćenja staja i torova, pa i u poslove vezane za održavanje imanja i edukacijske radionice u kojima nauče kuhati zimnicu i pripremati tradicijska jela. Za one najmlađe napravili smo kućicu i dječje igralište, a u ponudi su jahanje konja u koralu te vožnja kočijom kroz selo i atare, što bih zaista izdvojila kao prekrasan doživljaj. Hranu radimo uz prethodnu najavu, isključivo od domaćih i sezonskih namirnica. Kod nas gosti mogu sudjelovati u pripremi jela, a često organiziramo i škole kuhanja, kao i natjecanja timova. Osim što dolaze na odmor, mnogi upravo kod nas odlučuju organizirati razne team buildinge jer raspolažemo potpuno opremljenom konferencijskom salom. 

Ostavili uspješan trgovački biznis i preselili se iz grada na selo 

Nada i Marko Piljić živjeli su u centru Osijeka i imali lanac prodavaonica sportske opreme, a mir su povremeno pronalazili u prirodi i konjima. U biznisu su došli do točke u kojoj su ili trebali širiti ga ili nešto promijeniti. Odlučili su se za ovo drugo i hrabro se upustili u avanturu Karanac, odnosno imanje Ivica i Marica.

- Kad smo došli u Karanac, nisam znala baš puno o životu na farmi. Iako sam studirala poljoprivredu, ovdje brzo shvatite da je jedno teorija a drugo praksa. Na selo smo došli u proljeće, kad je sve izgledalo idilično, puno boja, rascvjetano, konji trčkaraju u koralu, pijetao nas budi, čista milina. Međutim, kad me propuhala prva košava tako da mi se zaledila svaka kost, odjednom više nije sve bilo tako čisto i mirisno, ni životinje ni okruženje. Rekla sam mužu kako bi ipak bilo dobro da se vratimo u Osijek. Danas mi je drago da nije pristao, a sad iz svega nastojim izvući najbolje i biti svjesna koliko je lijepo raditi za sebe i pritom ono što voliš i gdje voliš – prisjeća se Nada Piljić poslovnih početaka.

Naporan radni dan, ali prepun zadovoljstva  

Na imanju nema radnog vremena ni neradnog dana. Posao su bazirali na osluškivanju želja gostiju, a obaveze se trude obavljati prema prioritetima. Iako ih je pandemija zakočila, u planu je širenje posla na gradnju bazena i saune.
- Nismo veliki i ne želimo ni biti. Radit ćemo posao obiteljski i širiti ga u tim okvirima jer nas to čini posebnima. Puno sam se puta pitala je li nam baš sve ovo trebalo, ali kad god bih se našla u dilemi, shvatila bih da svoj život više ne mogu zamisliti nigdje drugdje osim ovdje, u našoj kući na kraju sela, s pogledom na prekrasne vinograde. Ljudi, trenutak i doživljaj koji pružamo gostima daju nam najveću motivaciju. Aktivni smo u praćenju trendova u ovom poslu i prilagođavamo se situacijama koje su nas zadesile. Mi smo spoj tradicije i suvremenog načina života i točno to želimo pružiti našem gostu – istaknula je vlasnica. Njihov inovativni turistički koncept prepoznala je i Zagrebačka banka, koja ih je odabrala kao jednog od pobjednika u natječaju #prviput, kojim podržava rad malih poduzetnika u turizmu.

Ivicu i Maricu okružuju ljepote Dunava i Kopačkog rita 

U neposrednoj blizini ovog jedinstvenog turističkoga koncepta nalazi se jedan od najljepših europskih parkova prirode, Kopački rit, koji tijekom cijele godine nudi mnogo sadržaja – od edukacijske vožnje brodom i vlakom, preko obližnjeg adrenalinskog parka, zatim dvorca Tikveš te Banova brda, lesne zaravni koja ima sunčanih sati koliko i Hvar, do mnogobrojnih vinskih cesta kroz koje se protežu kilometri biciklističkih staza. Dunav je idealan za šetnju i ribolov, a okolne šume za lovni turizam.

Amerikanac se oduševio kolinjem, a Nijemci prirodom

Na imanju su uveli i posebnu kategoriju posjetitelja, zove se gost prijatelj, a zaslužuju je oni koji se često vraćaju. Takvih je, kaže Nada, sve više, a među njima su i mnogi stranci.
- Status gosta prijatelja mnogi dobiju. Evo, primjerice, jedan gospodin je bio kod nas na team buildingu s tvrtkom, nakon čega je svojoj djevojci htio pokazati imanje pa su došli zajedno. U međuvremenu su se vjenčali i dobili dvoje djece, a uskrsni blagdani postali su stalan termin u kojem nam dolaze u goste već nekoliko godina. Tu je i gost iz Njemačke kojeg je oduševila priroda i gospođa koja je kod nas našla mir i inspiraciju za svoje književno djelo. U sjećanju će nam ostati svakako i jedan Amerikanac, koji je zbog pandemije produljio boravak i prisustvovao tradicionalnom kolinju, što ga je oduševilo. Na imanju ima za svakoga po nešto, naše je samo slušati i potruditi se boravak učiniti što ugodnijim – dodaje Nada Piljić.

Ivica i Marica jedan su od pobjednika nagradnog natječaja #prviput, kojim Zagrebačka banka najzanimljivije male poduzetnike u turizmu nagrađuje marketinškom kampanjom. Posjetite stranicu prviput.hr, pogledajte profil ovog ili drugih dobitnika i tako otkrijte skrivene ljepote naše zemlje. Zaba podržava male poduzetnike u turizmu jer svi zajedno možemo biti dio rješenja.

Powered by Zagrebačka banka

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang