Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0

Nova kuhinja može biti velik zalogaj: 5 savjeta koje uzmite u obzir ako kupujete kuhinju

Powered by Shopaj24

Nova kuhinja može biti velik zalogaj: 5 savjeta koje uzmite u obzir ako kupujete kuhinju

Prilikom planiranja kuhinje treba voditi računa o tehničkim i izvedbenim mogućnostima prostorije, uklapanju u ostatak interijera, ali i o vašim osobnim životnim navikama, željama i potrebama

VIDEO

Trebate novu kuhinju jer se selite u novi stan ili je vaša stara dotrajala i vrijeme je da ju zamijenite novom? Kako je riječ o jednoj od najvažnijih prostorija u vašem domu, nema mnogo prostora za greške. Baš iz toga razloga, prije nego što se upustite u ovaj zahtjevni pothvat, uzmite u obzir nekoliko savjeta jer će vam olakšati proces odabira i opremanja nove kuhinje.

1. Korak je definiranje budžeta

Kupnja nove kuhinje ili adaptacija postojeće velik je financijski izdatak, zato je procjena budžeta koji možete potrošiti baza za daljnje planiranje. Prilikom razmišljanja o ovoj investiciji mnogi se fokusiraju na to koliko će ih stajati blok ili kvadrat kuhinje, ormarići, kuhinjski otok... No kad planirate budžet, neophodno je uračunati i sve kuhinjske ugradbene dijelove, od sudopera, pećnice i nape pa sve do kuhinjskih uređaja kao što su blender i aparat za kavu. Kada definirate proračun, na konačan iznos dodajte još 20 posto za nepredviđene troškove, koji se redovito pojavljuju pri velikim adaptacijama i obnovi u prostoru.

2. Vodite računa o prostoru

Sljedeća faza je tlocrt stana ili kuće u koju planirate ugraditi novu kuhinju. Precizno izmjeren tlocrt i raspored ostalih prostorija dat će vam najbolji odgovor na pitanje kakav je tip kuhinje optimalan za vaš dom. Tlocrt će vam olakšati vizualizaciju te omogućiti pravilnu procjenu je li za kuhinjski prostor kojim raspolažete pogodniji zatvoreni ili otvoreni tip kuhinje.

Zatvorena kuhinja podrazumijeva da postoji prostorija koja je odijeljena od ostalog prostora. S druge strane, otvorene kuhinje integrirane su u dio stana u kojem su smještene blagovaonica i dnevna soba te sve češće čini jednu cjelinu u interijeru. Tlocrt je važan i zato što je prema njemu najlakše procijeniti koji oblik kuhinje najbolje odgovara prostoru kojim raspolažete. Linijska kuhinja, L-kuhinja, kuhinja u obliku slova U ili kuhinja s otokom, tlocrt prostora dat će najprecizniji odgovor na pitanje koji će se od navedenih oblika najbolje uklopiti u životni ambijent.

3. Funkcionalnost prilagođena stilu života

Prilikom planiranja kuhinje u obzir ne uzimate samo tehničke mogućnosti prostorije nego i svoje potrebe - kuhate li često, je li kuhinja samo mjesto za kuhanje ili ćete u njoj i blagovati, družiti se i koristiti je kao kombinaciju kuhinje i dnevnog boravka. Nadalje, mnogo ljudi još povremeno radi od kuće, pa dobro dizajnirana kuhinja može odlično poslužiti i kao kutak za obavljanje radnih zadataka.

4. Gotova kuhinja ili ona po narudžbi?

Kad se već u fazi u kojoj znate što hoćete, odabrali ste oblik kuhinje koja vam najbolje odgovara, slijedi još jedna važna odluka – gotova kuhinja, koju ćete samo ugraditi u predviđeni prostor, ili izrada kuhinje po mjeri. Kada donosite tu odluku, treba voditi računa o prednostima i manama jedne i druge opcije. Gotova kuhinja u pravilu je povoljnija i vrijeme od konačnog odabira do postavljanja osjetno je kraće.

S druge strane, svaka gotova kuhinja dolazi sa standardiziranim veličinama ormarića, brojem/veličinom polica i unaprijed definiranim mjestom za kućanske uređaje. To znači da ćete u određenoj mjeri morati prilagoditi svoje navike i želje kuhinji koju ste odabrali. Još važnije, nerijetko se događa da stvarne dimenzije u stanovima ne odgovaraju uvijek onima iskazanima na papiru. Kao rezultat tih odstupanja, vrlo lako se može dogoditi da vam za ugrađivanje gotovoga kuhinjskog ormarića nedostaje pola centimetra.

Kad govorimo o kuhinji po mjeri, cijene su više, a izrada i isporuka mogu potrajati malo dulje. Međutim, prilikom izrade kuhinje po mjeri svi elementi izrađuju se i prilagođavaju stvarnim dimenzijama prostora, čime smo izbjegli opisanu situaciju. Izrada kuhinje po mjeri, iako stoji više, savršeno se prilagođava prostoru u kojem se nalazi, vašim željama i navikama. Ne treba ni zaboraviti da je kupnja nove kuhinje investicija u opremanje životnog prostora kojim ćete se svakodnevno služiti barem deset ili više godina.

5. Opremanje kvalitetnim uređajima 

Kao što smo istaknuli na početku, prilikom izrade budžeta u troškovnik treba uračunati kućanske aparate i ostale potrepštine koje koristimo za pripremanje hrane i redovito održavanje kuhinje. Drugim riječima, nemojte štedjeti na kuhinjskim uređajima jer kvaliteta i pouzdanost kuhinjskih uređaja kao što su napa, perilica za posuđe ili pećnica dugoročno olakšavaju život i štede vrijeme. 

Čak i ako niste preveliki ljubitelj kuhanja, ili jednostavno nemate dovoljno iskustva i kulinarskog znanja, praktični i kvalitetni aparati pomoći će vam da savladate kulinarske vještine, zadivite ukućane i goste hranom koju ste pripremili, a možda vas čak i potaknu da se zaljubite u kuhanje i da u njemu uživate kao nikad prije.

SHOPAJ24 novo je središnje mjesto sa svime što vam treba i što će vam ikad trebati - od igle do lokomotive. Proizvodi po najboljim cijenama lako se pretražuju po kategorijama i lokacijama, a registracija nije potrebna. Ne gubite dragocjeno vrijeme, posjetite portal s najboljim ponudama!

Powered by Shopaj24

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode