Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 16
Foto: PR
BUDUĆNOST STANOVANJA

Od pametne vilice do ogledala koje skenira zdravlje vaše kože: Ovako će izgledati naši domovi

Danas gotovo da nema kućanstva koje ne posjeduje više pametnih uređaja. Prema procjenama u budućnosti će naša kućanstva znati kakvog smo raspoloženja, trebamo li pomoć pri čišćenju i kakvo je zdravlje naše kože

Sadržaj donosi: A1 Hrvatska

Tijekom posljednjeg desetljeća umjetna inteligencija (AI) postala je sveprisutan i nezamjenjiv dio našeg života. Svaki dan pojavljuju se novi uređaji koji su dizajnirani da nam olakšaju život, štede vrijeme i novac te nam pružaju bolje iskustvo u njihovu korištenju. Od chatbota i virtualnih pomoćnika, kao što su Siri i Alexa, do automatiziranih industrijskih strojeva i samovozećih automobila, teško je zamisliti život bez tehnologije i pametnih uređaja. Tako su i pametni domovi postali sve poželjniji, a broj pametnih uređaja u kućanstvima raste iz dana u dan. 

Oni rade umjesto vas 

Procjenjuje se da će do 2030. godine biti 25,4 milijarde IoT uređaja na svijetu, a diljem Europe već sad postoji više od 84 milijuna pametnih domova. Od pametnih mobitela i televizora, preko kamera i zvučnika, umjetna inteligencija sve više pronalazi svoje mjesto i u kuhinjskim uređajima koji maksimalno olakšavaju život i čine ga ugodnijim. 

Primjerice, neke pametne perilice rublja imaju sposobnost prepoznavanja vrste tkanine i prilagođavanja ciklusa pranja prema tome, a neke pametne pećnice mogu prepoznati vrstu hrane i automatski prilagoditi temperaturu i vrijeme pečenja. Isto tako već danas postoje i pametni hladnjaci s ugrađenim kamerama koje fotografiraju sadržaj hladnjaka i šalju slike na vaš mobitel. Na taj način možete vidjeti što imate u hladnjaku čak i kad niste kod kuće. Pametni hladnjaci također imaju mogućnost upozorenja kad se hrana približava kraju svog roka trajanja, što omogućuje da planirate obroke i izbjegnete bacanje hrane.

Beautiful,Young,Girl,Stands,Next,To,A,Refrigerator,While,Drinking

Neki proizvođači kućanskih uređaja razvili su i pametne tave koje koriste tehnologiju senzora kako bi pratile temperaturu hrane tijekom kuhanja i upozoravali korisnika kad je hrana spremna. Ove tave imaju i mogućnost automatskog okretanja hrane tijekom kuhanja kako bi se osigurala ravnomjerna toplinska obrada. Pametne tave obično su povezane s internetom putem Wi-Fi-ja kako bi se korisniku pružila potpuna kontrola nad procesom kuhanja putem pametnog telefona ili tableta.

A jedna tehnološka tvrtka iz Hong Konga otišla je korak dalje i osmislila najnoviji kuhinjski gadget, odnosno pametnu vilicu. Riječ je o kompjutoriziranoj vilici koja počne blago zujati ako jedete prebrzo. Proizvod broji svaki vaš zalogaj i prati koliko vam traje prosječan obrok. Nakon svakog obroka "pametna vilica" sinkronizira prikupljene podatke sa smartphoneom ili aplikacijom na računalu kako bi svaki njezin korisnik sam mogao pratiti svoje prehrambene navike i smanjiti prekomjernu težinu.

Smart,Eating,And,Diet,Planning,Concept.,Man,Eating,Vegetable,Salad

Koji su zahtjevi pametnog doma?

Kako se broj uređaja u pametnom domu svake godine povećava, brzina interneta postaje važnija nego ikad. Uz gigabitnu optičku vezu, kakvu nudi A1 Hrvatska, korisnici mogu uživati u stabilnijoj mrežnoj vezi i brzim prijenosima podataka, što je ključno za  upravljanje pametnim uređajima. A1 Hrvatska nedavno je najavila kako svojom gigabitnom optičkom fiksnom mrežom planira povezati oko milijun kućanstava, i to do 2025. godine. To znači da će oko 70% domova moći pristupiti vrhunskim brzinama i tehnologiji. A1 optička mreža već je sad u stanju podržati kapacitet od 50 Gbps po optičkoj vezi, a komercijalni korisnički uređaji podržavaju od 2,5 Gbps do maksimalnih 10 Gbps.

Osim toga, optički internet može omogućiti prijenos velikih količina podataka, kao što su 4K videozapisi ili igre u stvarnom vremenu bez prekida ili usporenja.  A kad je riječ o pametnim domovima, to znači da će se svi pametni uređaji s optičkim internetom moći nositi s različitim izazovima i zahtjevima koji se javljaju kad se koristi velik broj uređaja i aplikacija u isto vrijeme.

Hoće li naši domovi biti pametniji od nas?

Još jedan od razloga dogradnje brze optičke mreže je i priprema za budućnost. Naime, zahvaljujući napretku umjetne inteligencije, pametni domovi moći će doista učiti o svojim vlasnicima ili stanarima predviđajući njihove potrebe. Jedna američka IoT tvrtka radi na softveru koji prati navike osobe, poput glazbe koju želi čuti ujutro ili koja svjetla želi da budu upaljena u određeno doba dana. Zatim, nakon što shvati korisnikove preferencije, automatski reproducira pravi popis za reprodukciju ili prigušuje svjetla prije spavanja. 

Također se predviđa da će pametni domovi u budućnosti biti u stanju prepoznati i odgovarati na emocije i potrebe svojih korisnika. Pametni uređaji moći će čitati izraze lica i glasa kako bi se prilagodili potrebama korisnika. Uz to, očekuje se da će pametni domovi biti u stanju prepoznati i rješavati probleme samostalno uz pomoć pametnih sustava detekcije požara, poplava i slično. Nedavno se počelo raditi i na pametnoj robotskoj ruci koja može djelovati kao vlasnikov osobni chef u kuhinji, radeći apsolutno sve - od rezanja povrća na kriške i kockice do pomoći pri čišćenju. A tvrtka za kupaonsku opremu eksperimentirala je i s WC školjkama za uzimanje uzoraka urina, dok je jedna tvrtka prijavila patente za ogledalo namijenjeno za praćenje zdravlja korisnika samo analizom njihove kože.

Dakle, s obzirom na sve prednosti koje pružaju, procjenjuje se da će u budućnosti pametni domovi postati standard u modernim kućanstvima. 

Sadržaj donosi: A1 Hrvatska

Komentari 16
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana