Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 20
Foto: Sajema
Razmišljajte o mirovini sad

Oni koji postavljaju ciljeve na početku investicijskog puta imaju veće šanse ostvariti ih

Bez obzira na to jeste li se tek zaposlili ili iza sebe već imate godina radnog staža, vrijeme je da isplanirate svoju mirovinu. Svaki član mirovinskog fonda, može birati između kategorije A, B ili C i na taj način utjecati na visinu svoje mirovine

Sadržaj donosi: UMFO

Vjerojatno je da ste na ovaj članak kliknuli jer vas zanima kako će izgledati vaš život u mirovini, odnosno koliko će vaša mirovina iznositi, hoćete li od nje moći platiti režije i pokriti sve svoje životne troškove i osigurati sebi dostojan život. Mirovina je važna faza života koju svi želimo dočekati s financijskom sigurnošću i spremnošću za uživanje u zasluženom odmoru.

O načinu štednje svatko odlučuje samostalno, no bitno je osvijestiti da svoju mirovinu trebate početi planirati što prije. Dakle, što ranije počnete štedjeti za mirovinu, dulje ćete provesti u investicijskom ciklusu i tako imate veću mogućnost da osigurate sebi dostojna primanja kad ona nastupi. Ali ključno je pitanje kako osigurati da vaša mirovina bude dovoljna za održavanje željenog životnog standarda, a odgovor, među ostalim, leži u odabiru odgovarajuće kategorije mirovinskog fonda.

No znate li uopće kojoj kategoriji mirovinskog fonda pripadate i s koliko ćete novca u konačnici dočekati starost?

Happy,Couple,Asking,A,Survey,Standing,In,The,Street

1 od 10 ispitanika zna gdje štedi

Da bismo približili važnost ove teme, odlučili smo provesti mini anketu. Pitali smo deset zaposlenika srednje životne dobi jedne velike tvrtke znaju li kojoj kategoriji obveznog mirovinskog fonda (OMF) pripadaju. A rezultati su, iznenađujuće, loši. Naime, samo 1 od 10 ispitanika znao je kojoj kategoriji pripada i gdje može provjeriti stanje svog računa. Spomenimo i to kako velika većina nije znala da kategorije postoje, kako ih se bira i gdje provjeriti stanje na računu.

I zato, krenimo redom. Većina zaposlenih hrvatskih građana članovi su jednog od četiri obvezna mirovinska fonda (OMF) (AZ obvezni mirovinski fond, ERSTE PLAVI obvezni mirovinski fond, PBZ CROATIA OSIGURANJE obvezni mirovinski fond i RAIFFEISEN obvezni mirovinski fond). Iz njihove se mjesečne bruto plaće izdvaja 5% mirovinskog doprinosa, koji se uplaćuje na njihov osobni račun u obveznome mirovinskom fondu. Obvezne mirovinske fondove osnivaju i njima upravljaju mirovinska društva koja prikupljeni novac osiguranika ulažu na tržištima kapitala s ciljem da svakom članu fonda omoguće isplatu što veće mirovine u budućnosti.

A,Young,Woman,Pulls,Out,A,100,Czech,Crown,Bill.
Planirajte mirovinu: 3 dokaza da je novac iz 2. i 3. stupa samo vaš i da ga ne možete izgubiti
Planirajte mirovinu: 3 dokaza da je novac iz 2. i 3. stupa samo vaš i da ga ne možete izgubiti

Razlike u kategorijama A, B i C 

Svako mirovinsko društvo koje upravlja mirovinskim fondom dužno je svojim osiguranicima ponuditi na izbor tri kategorije fondova: A, B ili C. Fondovi se razlikuju prema investicijskoj strategiji, odnosno po zakonski propisanim mogućnostima i ograničenjima ulaganja i članstva.

Fondovi kategorije A su visoko rizični fondovi s očekivano najvećim prinosima. Fond kategorije A najmanje 30% neto imovine fonda ulaže u obveznice Republike Hrvatske, drugih članica EU ili članica OECD-a, a najviše 65% može biti uloženo u dionice izdavatelja iz Republike Hrvatske, drugih članica EU ili članica OECD-a.
Fondovi kategorije B su umjereno rizični i obično nude ravnotežu između sigurnosti i rasta sredstava. Kod kategorije B najmanje 50% neto imovine fonda se ulaže u obveznice izdavatelja iz Republike Hrvatske, drugih članica EU ili članica OECD-a, a najviše 40% može biti uloženo u dionice izdavatelja iz Republike Hrvatske, drugih članica EU ili članica OECD-a.
Fondovi kategorije C su nisko rizični fondovi s niže očekivanim prinosima. Ovi fondovi su usmjereni na očuvanje kapitala i minimalan rizik i upravo zato 70% neto imovine ulažu u obveznice izdavatelja iz Republike Hrvatske, drugih članica EU ili članica OECD-a. Ulaganje u dionice nije dozvoljeno, a najviše 10% neto imovine fonda moguće je uložiti u korporativne obveznice i komercijalne zapise izdavatelja iz RH, drugih članica EU ili članica OECD-a.

Pratite kretanja na dulji rok

Svaka od navedenih kategorija fonda ostvaruje različite prinose, a ovisno o tim prinosima vaša mirovina može biti veća ili manja. Prinos mirovinskog fonda pokazatelj je uspješnosti štednje u mirovinskom fondu. Mjerilo uspješnosti koje se koristi za sve OMF-ove zajedno naziva se Mirex. Mirex označava relativnu mjeru uspješnosti poslovanja pojedinačnog OMF-a u odnosu na poslovanje ostalih fondova.

Mirovinski fond i kategoriju odaberite sami

A sad kad znate kako funkcioniraju fondovi i po čemu se oni razlikuju, vrijeme je da saznate gdje i kako ih možete odabrati ili promijeniti.

Važno je znati da, ako ste mlađi od 40 godina i prvi se put zapošljavate, prema zakonu imate 30 dana da odaberete svoj obvezni mirovinski fond, u koji će vam poslodavac uplaćivati mirovinski doprinos. Ne učinite li to u roku, bit ćete automatski raspoređeni u jedan od četiri obvezna mirovinska fonda. Za to će se pobrinuti REGOS - državna ustanova čija je osnovna zadaća prikupljanje doprinosa za članove obveznih mirovinskih fondova te vođenje evidencije o broju i stanju osobnih mirovinskih računa u pojedinim obveznim fondovima.

Dobro je znati i da je do listopada 2019. REGOS sve nove članove raspoređivao u kategoriju B, no nakon izmjene zakona svi novi osiguranici danas se raspoređuju u kategoriju A.

Young,Couple,Thinking,Over,Pension,Plan,At,Home

Ako nakon svega što ste pročitali ustanovite da biste rado promijenili svoj fond ili kategoriju, to je moguće. OMF možete promijeniti u bilo kojem trenutku, ali bez naknade to možete tek nakon treće godine članstva. Obvezni mirovinski fond možete promijeniti s osobnom iskaznicom na šalteru REGOS-a u Financijskoj agenciji ili online.

Ako niste sigurni u kojem ste fondu ili kategoriji, kao zaposlenici koje smo prethodno spomenuli, tu informaciju možete provjeriti u sustavu e-Građani, u poslovnici Fine ili na šalteru Mirovinskih informativnih centara u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku uz osobnu iskaznicu.  

Odluka o mirovinskom fondu i kategoriji važna je i trebate je temeljito razmotriti. Uz pravilan odabir možete bolje upravljati svojom mirovinom i osigurati financijsku stabilnost u zasluženim godinama odmora. Uzmite sebi vremena da istražite opcije i konzultirajte se sa stručnjacima ako niste sigurni u svoj odabir. Vaša buduća mirovina ovisi o tome i to je vrijedno truda.

Postoje lekcije koje ostaju za cijeli život. One financijske prirode iznimno su važne jer utječu na našu budućnost, pa bi mudro bilo naučiti ih što ranije. Ovladajte osnovnim mirovinskim pojmovima, uključite se u malu školu financijske pismenosti Financije 101 i naučite sve o mirovini.

Sadržaj donosi: UMFO

Komentari 20
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana