Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 18
Foto: negative space/Pexels
ISKORISTITE SNIŽENJA

Otkrijte turbulentnu povijest Black Fridaya i usput saznajte gdje su već sad veliki popusti

U mjesecu smo Black Fridaya, najpopularnijeg i najpovoljnijeg dana za shopping. No jeste li znali kako je malo nedostajalo da se ovaj čuveni shopping praznik zove potpuno drugačije? Evo što smo doznali iz njegove intrigantne prošlosti

Sadržaj donosi eKupi

Neupitno je da popularnost Black Fridaya u Europi raste iz godine u godinu, a novi podaci predviđaju da će Crni petak u 2023. godini dovesti do povećanja online potrošnje za 20%. Pritom se najveća potrošnja očekuje u dobnoj skupini od 35 do 54 godine.

No zanimljivo je da je Black Friday u Europu stigao tek 2010., a u Sjedinjenim Američkim Državama postoji još od davne 1950. godine. Ono što nas je pritom zaintrigiralo njegova je turbulentna povijest, koja je umalo rezultirala promjenom imena u "Big Friday" ili "Veliki petak". U nastavku doznajte zašto se o ovom imenu u povijesti vodila polemika te gdje danas možete uloviti odlična Black Friday sniženja.

Povijest Black Fridaya

Internetom kruže mnoge priče o nastanku Black Fridaya, no najtočnija je ona koja ga veže za grad Philadelphiju, policiju i Dan zahvalnosti. Naime, 1950-ih godina u Philadelphiji policija je prvi put upotrijebila izraz ''Black Friday'' ili ''Crni petak'' za opisivanje gužvi i prometnoga kaosa koji je nastupio dan nakon američkog Dana zahvalnosti.

Tad su mase kupaca, u velikom postotku iz predgrađa, ali i turista, preplavile grad uoči velike nogometne utakmice koja se igrala na isti dan kad su i sniženja. Ovaj scenarij zatim se počeo ponavljati svake subote, a to je rezultiralo time da su policajci morali raditi produljene smjene zbog gužvi u prometu. Pritom su i kradljivci iskorištavali gužve u trgovinama te bježali s ukradenom robom, što je policiji zadavalo dodatne glavobolje. 

Izraz "Black Friday" sve do 1961. bio je vrlo popularan u Philadelphiji, no trgovcima se zbog početne negativne konotacije nije sviđao te su ga neuspješno pokušavali promijeniti u "Big Friday". Međutim, to im nije pošlo za rukom, pa je tako danas Black Friday poznat diljem svijeta upravo pod tim nazivom, a pojava online kupnje uspješno je smanjila gužve u prometu i trgovinama.

Iz dana prerastao u mjesec

Štoviše, u današnjem vremenu Black Friday više nije ograničen samo na zadnji petak u studenom nego sniženja traju cijeli mjesec. Primjerice, internetska trgovina eKupi već neko vrijeme nudi popuste do 60% na mnoge proizvode iz različitih kategorija, a u nastavku smo izdvojili nekoliko takvih artikala.

Uštedite na mobitelu

Povodom Black Fridaya u kategoriji elektronike možete pronaći mnoge proizvode po sniženoj cijeni, pa tako i mobitel Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G. Ovaj uređaj dolazi s IMX766 senzorom kamere za visoko kvalitetnu sliku u svim scenarijima te snažnom baterijom od 5000 mAh. Tu je i ultrajasan 120 Hz Flow AMOLED zaslon, ali i mnoge druge značajke koje ga čine dobrim ulovom. Mobitel možete odabrati u crnoj ili plavoj boji, a snižen je s 339 eura (2554,20 kn) na 271 euro (2041,84 kn). 

Prilika za novi laptop

Sad je idealna prilika da dotrajali laptop zamijenite novim. Lenovo IdeaPad Slim 3 sadrži AMD procesor s grafičkim mogućnostima koji podiže brzinu performansi, lako obavlja više zadataka te pruža izvrsno zabavno iskustvo. Promišljeni detalji dizajna, poput fizičkog sigurnosnog zatvarača web kamere, kompletiraju ovaj uređaj, a ostale značajka laptopa možete pronaći na linku. Dostupan je po sniženoj cijeni od 514,15 eura (3873,86 kn).

Bez dobrog alata nema zanata

Za one koji žele obnoviti svoju kolekciju alata ili jednostavno traže savršen dar za tatu, muža ili brata, na velikom je sniženju set akumulatorskog alata Makita DLX3155TJ LXT. U setu se nalaze okretni odvijač-bušilica DDF486, udarni odvijač DTD153 i kutna brusilica DGA504, a uključuje i dvije baterije, brzi punjač i praktični kovčeg za nošenje. U ovom slučaju ukupna ušteda iznosi 516,01 euro.

Najpopularniji uređaj za epilaciju

Spas u borbi protiv dosadnih i uraslih dlačica mnoge su žene pronašle u uređaju za uklanjanje dlačica Philips Lumea IPL BRI955/00. Tehnologija IPL uz SenseIQ pruža dugotrajno uklanjanje dlačica s cijelog tijela iz udobnosti vašeg doma, a uz personalizirane smjernice u aplikaciji Lumea IPL moguća je glatka koža kao u salonu. Među glavnim značajkama uređaja je Senzor SmartSkin, a ima tri pametna nastavka: tijelo, lice i precizni nastavak, povezanost s aplikacijom Lumea IPL te mogućnost uporabe uređaja s kabelom ili bežično. Na sniženju košta 419,99 eura (3164,41 kn).

Perilici je odzvonilo? Zgrabite novu

Mnogi će se složiti s tim da je perilica posuđa među najboljim izumima kad je riječ kućanskim uređajima. Ona nas spašava od stajanja, štedi nam dragocjeno vrijeme, a kupnjom Gorenje perilice posuđa GS630D10S sad možete uštedjeti i dragocjeni novac. Naime, ova perilica dolazi s 5 programa: brzi, intenzivni, eco, namakanje i pranje u trajanju od jednog sata, te je snižena s 479,99 eura (3616,48 kn) na 429,99 eura (3239,76 kn).

Dovedite se u formu

Sad je već pomalo kasno za dotjerivanje linije za Novu godinu, no upravo se u zimskom razdoblju stvara figura za proljeće i ljeto. Zato je dobra vijest da je na značajnom sniženju sada dostupna traka za trčanje Pro-Form 105 CST. Traka je napravljena za kućnu rekreativnu uporabu, uz motor od 1,75 HP, maksimalnu brzinu od 16 km/h i ručno podesivi nagib do 6%. Snižena je sa 699 eura na 319 eura (2403,51 kn) te je pravi ulov za sve koji žele povesti računa o svojem zdravlju.

Kupujte na provjerenim stranicama

Ako se odlučite na online kupnju povodom Black Fridaya, svakako birajte provjerene stranice na kojima je kupnja sigurna. Primjerice, internetska trgovina eKupi pruža najvišu razinu sigurnosti prilikom plaćanja jer je za zaštitu povjerljivih podataka pri njihovu slanju putem interneta osiguran sigurnosni SSL certifikat (Secure Socket Layer) ugledne kompanije GeoTrust

Narudžbu možete platiti jednokratno, do 24 rate ili prilikom primitka pošiljke, a svi načini plaćanja dostupni su na linku. Pritom je dostava besplatna za sve narudžbe čija je vrijednost nakon obračunatih popusta veća od 99 eura (745,92 kn), a ako je manja, naplaćuje se u paušalnom iznosu od 4,99 eura (37,60 kn). Pritom valja spomenuti i uslugu ''Ključ u ruke'', u kojoj će vam prilikom dostave na adresu ovlašteni MR serviser izvršiti montažu i pripremiti uređaj za rad, a vaš stari uređaj odvesti na reciklažu. Više o ponudi provjerite ovdje.

Black Friday je banana ako nemaš 60% popusta, 24 rate i besplatnu dostavu. Zato iskoristite prednosti koje eKupi pruža i ne čekajte zadnji dan kako biste ulovili željeni proizvod po najnižoj cijeni.

Sadržaj donosi eKupi

Komentari 18
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana