Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 62

Ovo je top 7 stvari po kojima se vidi da je netko iz Hrvatske

Powered by Settle

Ovo je top 7 stvari po kojima se vidi da je netko iz Hrvatske

Kakav je to prosječan Hrvat, o čemu razmišlja i veseli li se tuđem uspjehu? Volimo li susjede i jesmo li zaista nacija velikih umova koji bi znali riješiti sve svjetske probleme? Mislite li da smo pesimisti ili optimisti? Pročitajte u tekstu

Izdvojili smo sedam karakteristika prosječnog Hrvata, kojima morate vjerovati jer su preuzete iz baze podataka vaše susjede Vesne, koja je trećinu života provela na prozoru s pogledom na cijelo susjedstvo. Dobro znate kako je mala šansa da je nešto promašila.

Znamo previše o susjedima

Počnimo odmah sa susjedima. Američka obavještajna služba posramila bi se nekih trikova kojima se služe Hrvatice u godinama, koje sva ključna događanja u susjedstvu dočekaju na prozoru. One kažu da samo vole udisati svježi zrak, a "dobar susjed uvijek pozdravi" najdraži im je faktor pri određivanju kvalitete susjedstva. Jednostavno volimo znati što nam se događa u okolini.

Znamo bolje i od liječnika

Nekad nam se čini da je sav svjetski odljev mozgova završio u Hrvatskoj. Ne postoji tema za koju nemamo stručnjake svjetske klase, no oni uglavnom operiraju na društvenim mrežama. Sigurno ste u komentarima neke vijesti već susreli doktore znanosti koji bi znali riješiti problem pandemije ili neke neizlječive bolesti samo im se trenutno to ne da.

Svađamo se tko će platiti račun

Dio je Hrvatske tradicije petominutno natezanje oko toga tko će platiti račun. Bude tu i mahanja novčanicom preko stola ili ozbiljnih prijetnji konobaru ako se ne odluči udružiti s jednom stranom. Ako vam je dosta takve "tradicije", predložite ekipi korištenje aplikacije Settle, uz koju ćete se uz nekoliko klikova sasvim bezbolno raskusurati. 

Kukanje nam je terapija

Znamo da stvari oko nas nisu idealne pa smo pronašli način da se lakše nosimo s njima. Tako će prosječan Hrvat nezadovoljstvo umanjiti zdravom dozom kukanja. Ništa nam nije ljepše nego kad sjednemo na kavu s istomišljenicima i požalimo se na situaciju na poslu, lokalnu vlast ili jednostavno smjer u kojem vjetar danas puše. Važno nam je redovito imati taj ispušni ventil.

Volimo sigurnost

Hrvati su veliki ljubitelji sigurne zone. Volimo svoju sigurnost, ako ne moramo, ne selimo se često i ne volimo se pretjerano isticati u masi. Emocionalno smo povezani s autobusnom stanicom s koje smo išli u školu, a kvartovski dućan ima posebno mjesto u našem srcu. Volimo poznata lica i svatko od nas vjerojatno ima najdražu "tetu iz dućana". 

Uvijek tražimo lakši način

Mnoge povijesne okolnosti naučile su nas snalažljivosti, koja je već upisana u hrvatske gene. No ta snalažljivost blago počinje evoluirati u nevjerojatnu sposobnost pronalaženja lakšeg načina za obavljanje bilo čega. Bilo koji zadatak ili izazov koji se nađe pred nama, prva pomisao nam je "mora postojati lakši način". Tako smo nebrojeno mnogo puta nadmudrili sustav ili uzvratili udarac birokraciji.

Skeptični smo prema tuđem uspjehu

Svima uvijek želimo najbolje, ali nekad si ne možemo pomoći i ne pomisliti da je netko "sredio" tuđi uspjeh. Susjeda odlikašica je diplomirala? To možda ima veze s njezinim daljnjim rođakom koji je direktor u Njemačkoj. Možda je razlog takvom razmišljanju naša skromnost, pa naprosto ne možemo povjerovati u uspjehe. Kako god bilo, malo optimizma u ovom smislu ne bi nam štetilo.

Situacija oko nas nije idealna, ali nitko nam ne može oduzeti društvenost i snalažljivost koje imamo i koje su nas već "spašavale" kad zagusti. Našlo bi se tu još tipičnih hrvatskih osobina, a o tradicijama da ni ne pričamo. No nama se čini kako se vezano za neke stvari ipak trebamo više opustiti. Zato prebacite na bolje i spasite se živciranja. 

Uz Settle i 24sata otkrijte kako uz malo volje prebaciti na bolje. A usput vas čekaju i vrijedne nagrade! O čemu je riječ, pogledajte ovdje. #PrebaciNaBolje

Powered by Settle

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 62
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode