Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 19

Pametno birajte: Utječe li loš odabir dara na budućnost veze?

Powered by Pevex

Pametno birajte: Utječe li loš odabir dara na budućnost veze?

Darujemo iz ljubavi ili pokušavamo kupiti ljubav? Kako god bilo, pripazite jer pogrešnim odabirom dara možete poslati pogrešnu poruku partneru ili partnerici. Kako onda odabrati dar kojim ćete nekome poručiti da vam je zaista stalo?

Prosinac je mjesec darivanja, što mnoge usrećuje, a drugima predstavlja muke pri izboru darova. Prema prošlogodišnjem istraživanju Poslovnog dnevnika, najviše Hrvata, njih trećina, za božićne darove izdvoji više od 1000 kuna, što objašnjavaju time da imaju veliku obitelj. Petina ih izdvoji do 1000 kuna, a njih 29% izjavilo je da uopće ne troši na darove, što su neki obrazložili time da se ljubav ne može kupiti. No nas zanima koliko zapravo možemo pogriješiti odabirom dara osobi koju volimo.

Šaljemo pogrešnu poruku

Elizabeth Dunn, profesorica psihologije na Sveučilištu British Columbia u Kanadi, provela je istraživanje koje je pokazalo da "promašen" dar može narušiti potencijal veze jer će osoba zaključiti da je ne poznajemo dovoljno, ne slušamo njezine želje ili nam jednostavno nije dovoljno stalno da se potrudimo. Pri tome je važno napomenuti da skupocjen dar može imati isti učinak, odnosno da također može biti promašen. Kako onda, prema psihologiji, kupiti odličan dar?

Istraživanja su nebrojeno mnogo puta pokazala da novac ne može kupiti ljubav, odnosno da oni koji primaju dar nisu pretjerano osjetljivi na njegovu cijenu. Precijenjen dar više znači onome tko ga daje i on zapravo ima očekivanja od osobe kojoj ga daje nego što je to obrnuto. Dakle, nemojte kupovati precijenjene darove kako ne biste razočarali sebe. Naravno, držat ćete se svog uobičajenog financijskog standarda. Primjerice, tablet ne mora biti precijenjen ako je u okviru vaših mogućnosti.

Razmišljajte dugoročno

Vjerojatno ste do sada poželjeli imati magičnu formulu koja će vam pomoći u odabiru darova. Stručnjaci kažu kako je ključ u tome da razmišljate dalje od samog trenutka primopredaje dara. Kad kupujemo dar, često zamišljamo samo trenutak u kojem ga predajemo te reakciju osobe, no onaj tko ga prima razmišlja o vrijednosti koju će dar predstavljati poslije u životu. Ako imate zajednički interes s nekim, kupite nešto što će vas kroz dar dodatno povezati. Primjerice, ako imate naviku zajedno šetati ili trčati, priuštite si pametne satove na kojima ćete moći pratiti svoje rezultate.

Zamka u koju također često upadnemo prilikom odabira darova jest želja da on bude unikatan. Previše se fokusiramo na partnerove specifičnosti pa propustimo priliku za "običan" dar koji mu zapravo treba. Svaka žena voli stilizirati kosu, a muškarci uvijek imaju obvezu održavanja brade i brijanja. Osim toga, također izbjegavamo kupiti nešto i što mi već imamo iako bi nekom drugome zapravo to dobro došlo. 

Pronađite zajedničke interese

Profesorica psihologije Dunn izdvojila je glavni savjet za odabir darova, a vodila se idejom da smo najbolji kad biramo stvari sami za sebe. Ako s nekim imate zajednički interes, znači da se možete pouzdati i u vlastitu procjenu prilikom izbora dara, jer ono što će se vama svidjeti vjerojatno će se svidjeti i osobi kojoj ćete to dati. Primjerice, ako ste oboje zaljubljenici u glazbu, znat ćete odabrati izvrsne slušalice koje će se vjerojatno svidjeti i osobi kojoj ih darujete.

Ako ste unatoč svim savjetima i dalje bez ideje, Dunn savjetuje da jednostavno pitate osobu što želi jer neki čak više cijene takve darove. Osim toga, ponekad je teško doznati što osoba zaista treba. Primjerice, male su šanse da će partner znati da njegova odabranica želi epilator, osim ako mu to sama nije rekla. Za kraj vam savjetujemo da se opustite jer loši darovi zapravo su prava rijetkost i osoba će uvijek barem cijeniti vaš trud i dobru namjeru.

Inspiraciju za ovogodišnje božićne darove pronađite u Pevex web shopu i u nekoliko klikova svojim najmilijima osigurajte darove kakve zaslužuju i zaista trebaju.

Powered by Pevex

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 19
VIDEO

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena
LJETO JURI PREMA NAMA

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena

Iako nas temperature šokiraju, ne treba sumnjati u jačinu ljeta koje je pred nama. A ako smo ponosni vlasnici bazena ili se spremamo to postati, ovo su proizvodi koji su potrebni da kupanje ovog ljeta bude uživancija
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...