Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 56

Postaje li luksuz imati osobno vozilo? Napravili smo računicu prosječnih troškova automobila

Powered by Last minute rent a car

Postaje li luksuz imati osobno vozilo? Napravili smo  računicu prosječnih troškova automobila

Mnogima osnovno sredstvo prijevoza i jedna od gotovo pa esencijalnih potreba - automobil. Potražnja za njim iz dana u dan raste, ali isto tako rastu i troškovi njegova održavanja

Većina u kontekstu troška vozila gleda isključivo na iznos vrijednosti automobila, odnosno mjesečne rate kredita ili leasinga. Prava je istina da je to samo dio troška posjedovanja ovog mnogima nezamjenjivog prijevoznog sredstva. 

Kad malo razmislite, troškovi registracije, tehničkih pregleda, redovitih servisa, zimskih guma, osiguranja, poreza, popravaka kvarova nakon jamstva, RTV pristojbe i tako dalje mogu se, na nesreću vozača, popeti do pozamašnog iznosa. O troškovima benzina da i ne govorimo. 

Picture,Showing,Muscular,Car,Service,Worker,Repairing,Vehicle.

Ako na godišnjoj razini usporedimo omjer troška kredita, to jest leasinga i svih ostalih troškova, on najčešće iznosi otprilike 60:40. Primjerice, ako je mjesečna rata kredita za automobil 3000 kuna, ostali troškovi bit će 2000 kuna, što na mjesečnoj bazi nikako nije mali iznos novca za limenog ljubimca. 

Benzin

Trenutne cijene goriva kreću se oko 11 kuna i, ako bismo računali da vozač u danu prijeđe nekih 50 kilometara, znači da bi prosječna potrošnja iznosila oko 4 litre na dan. S tim na umu, to bi bilo oko 50 kuna svaki dan, što je više od 1000 kuna za benzin u jednome mjesecu. 

Pumping,Gas,At,Gas,Pump.,Woman,Refuel,The,Car.,Woman

Tehnički pregledi

Jedanput godišnje vlasnici automobila moraju obnoviti registraciju i obaviti tehnički pregled vozila. Cijena ove usluge može se razlikovati od slučaja do slučaja jer njezin iznos ovisi o tipu registracije, vrsti vozila, vrsti i snazi motora, emisijskom razredu, vrsti goriva i godini proizvodnje.

Ako gledamo trošak bez registracije, ova godišnja obveza vozača će koštati u prosjeku 1000 kuna. Od toga oko 300 kuna otpada na pregled vozila, a 600 na naknade za ceste, koja može biti viša za one koji prijeđu više kilometara od nekog prosjeka - koji na godišnjoj razini iznosi između 10.000 i 15.000 kilometara

Online kalkulatori, kao što je HAK-ov, mogu vam pomoći u izračunu točne naknade za tehnički pregled, pa prema tome možete i planirati vlastite financije. 

Gume

Ovisno o modelu i karakteristikama koje želite, zimske gume mogu koštati od nekih 500 do 2000 kuna po gumi. Ovoj cijeni treba pribrojiti i iznos montaže i demontaže guma, koji naplaćuje servis vozila. Uz to, ako nemate prostor u kojem ćete držati zimske, odnosno ljetne gume, kad ih zamijenite, pripremite se i na plaćanje skladištenja, koje može iznositi od 50 do nekoliko stotina kuna po sezoni. 

Man,In,Uniform,Changing,Tire,Of,Automobile.,Conception,Of,Car

Osiguranje

Cijena osiguranja varira ovisno o vrsti i modelu vozila, godini proizvodnje, kilovatima, to jest kubikaži motora, mjestu registracije, dobi i iskustvu vozača, uvjetima osiguravajuće kuće za koju ste se odlučili i slično. Ako se odlučite i na dodatno kasko osiguranje, imajte na umu da ono može biti i do 3 puta skuplje od cijene obaveznog osiguranja automobilske odgovornosti.

Prije ugovaranja preporuka je usporediti cijene autoosiguranja te osiguravajućih društava koja ih nude kako biste pronašli ono koje vam najviše odgovara. Moj bankar, portal specijaliziran za financije, usporedio je ovogodišnje prosječne cijene automobilskog osiguranja među hrvatskim osiguravajućim društvima i utvrdio iznose, od najjeftinijih 877 kuna do malo skupljih od 1204 kune. Naravno, cijena police ovisi o još mnogobrojnim faktorima, tako da ovo nije cijena koju će dobiti svaki vlasnik vozila. 

Car,Insurance

Postoji li neko jeftinije rješenje?

S obzirom na pročitano, možemo zaključiti da redovni troškovi vlasnika automobila mogu biti pozamašni, pa je pametno ovaj luksuz sagledati iz svakog ugla. Istraživanje britanske platforme za vizualizaciju podataka Zegami pokazalo je da na njihovu tržištu raste potražnja za unajmljivanjem automobila, kao financijski jeftinijim i ekološki prihvatljivijim prijevoznim rješenjem. 

Istraživanjem je utvrđeno da u najmu automobila prednjače klijenti mlađi od 45 godina te više od četvrtine te skupine planira unajmiti, a 54% će unajmiti prvi put. Potražnju još većim dijelom pokreću turisti, ali polako se povećava i broj ljudi koji jednostavno žele uštedjeti na toj stavci i smanjiti svoje troškove. 

Naime, mjesečni najam automobila u pravilu će biti povoljniji i do 20%, uz neusporedivo jednostavnije i bezbrižnije korištenje jer se tim stručnjaka umjesto vas brine o svemu navedenom. Izbjegavate i komplicirana kreditna odobrenja, visoke troškove jamčevina, ugovaranje servisa, kupnju guma ili nesnalaženje u ponekad kompliciranim uvjetima pokrića osiguranja. 

Tu je i dodatni benefit kojeg većina nije svjesna, a to je da će unajmljeni automobil najmanje jedanput u dvije godine biti zamijenjen novim modelom istih karakteristika, a tako je vozačima osigurano da kontinuirano imaju automobil s naprednom tehnologijom i najmodernijim sigurnosnim sustavima.

VIATOR d.o.o. tvrtka je sa sjedištem u Splitu te je vlasnik licence LAST MINUTE RENT A CAR. Umjesto dugoročne ugovorne obveze ili investicije značajnoga kapitala u automobil koji svakodnevno gubi na vrijednosti, pametnije je odabrati povoljniju i fleksibilniju opciju najma vozila.

Powered by Last minute rent a car

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 56
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang