Obavijesti

Native sadržaj

Foto: Samir Ceric Kovacevic
Vrijeme je za Artupunkturu

Pročelja zgrada, izlozi, ulice i napušteni prostori: Zagreb postaje galerija na otvorenom

Na radost svih ljubitelja umjetnosti, ali i onih koji će to tek postati, pred nama je treća Artupunktura. Tako će od 12. listopada na mnogim zagrebačkim lokacijama, pročeljima, izlozima i u institucijama biti izloženo čak 30 umjetničkih projekata

Sadržaj donosi: Turistička zajednica grada Zagreba

Zagreb je grad s bogatom kulturnom tradicijom, pa će tako i ove godine njegove ulice, pročelja i umjetničke institucije postati pravi mali raj za mnoge ljubitelje umjetnosti. Riječ je o trećoj Artupunkturi, inače najvećem umjetničkom događanju u gradu, a koje će u samo nekoliko dana dovesti umjetnost u javne prostore, zajednice te različite dijelove prirodnih, urbanih i kulturnih ekosustava u Zagrebu.

Umjetnost liječi Zagreb

Ovaj jedinstveni projekt Turističke zajednice grada Zagreba i partnera predstavlja jesen u Zagrebu kao vrijeme za buđenje svijesti o vrijednosti stvaranja. 

- TZGZ je inicirao i pokrenuo Artupunkturu 2021. godine kao umjetničku platformu koja okuplja nezavisnu kulturnu scenu. Izrasla je u sveobuhvatni društveni proces koji je u samo tri godine postojanja, s osam umjetničkih projekata, narastao na broj od njih čak 30 - izjavila je direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld. 

Ove godine Artupunktura se otvara 12. listopada uređenjem i oživljavanjem Prolaza neboder u samom središtu Zagreba, koji će se simbolički preimenovati u Prolaz Tomislava Gotovca kako bi se aktualizirala važnost djelovanja umjetnosti u javnom prostoru, zajednici i društvu, što je jedan od značajnih identiteta suvremene umjetnosti grada Zagreba.

- Također, svoj rad će premijerno predstaviti i jedna od naših najpoznatijih suvremenih umjetnica svjetskoga glasa, Ivana Franke, koja je izlagala i na Bijenalu arhitekture u Veneciji, MOMA-i u New Yorku, Berlinu, Parizu i New Delhiju - dodala je Bienenfeld. 

Tako Zagreb ove godine u sklopu Artupunkture ekskluzivno dobiva svoju inačicu tog svjetski poznatog rada kojim se problematiziraju granice prostorne i vizualne percepcije. Riječ je, naime, o umjetničkoj instalaciji "Resonance of the Unforeseen", koja je uvrštena na godišnji popis najboljih umjetničkih radova u javnom prostoru vodeće svjetske platforme za umjetnost Artsy 2020. godine, kad je i izvorno predstavljena na trijenalu u Yokohami.

I ove godine bogat program

Važno je napomenuti i da, počevši od ove godine, Artupunkturu će organizirati bijenalno, po uzoru i na druge velike svjetske manifestacije iz područja umjetnosti i kulture. Pred nama je, dakle, prava senzacija umjetnosti, a raznolik i bogat program nesumnjivo će zadovoljiti različite ukuse i interese. U nastavku smo izdvojili nekoliko vrhunskih događanja koja vas očekuju. 

9. Reli po galerijama

9. Reli po galerijama manifestacija je koja posjetitelje vodi kroz kulturnu i galerijsku scenu grada Zagreba te potiče na istraživanje umjetničkih prostora i upoznavanje lokalnih umjetnika. Događanjem se u središte pozornosti stavljaju lokalni umjetnici i izložbeni prostori, a posjetitelji u prvoj galeriji dobivaju mapu pa u svakoj sljedećoj galeriji nastavljaju sakupljati oznake. Oni koji uspiju posjetiti sve galerije osvajaju simboličnu diplomu za poseban doprinos kulturi. 

Art future / Art Bubble / Art & Money

Ovogodišnja tema u projektu Art Future je emocionalna i umjetna inteligencija. Art Future okuplja digitalne umjetnike i predstavlja njihove radove tehnologijom proširene stvarnosti. Ove godine nastoje skrenuti pozornost na utjecaj tehnologije umjetne inteligencije na svakodnevni život i urbanu kulturu. Izložbu će s jedne strane stvarati međunarodni i lokalni 3D umjetnici, čija će djela odražavati njihove stavove i ideje o tom razvoju, a s druge strane učenici osnovnih i srednjih škola kao predstavnici naraštaja koji će gotovo cijeli život provesti uz umjetnu inteligenciju.

Također, svi oni željni umjetnosti moći će uživati i u programu Art Bubble / Art & Money, koji se temelji na drukčijem pristupu izlaganju suvremene umjetnosti u privremenim galerijama. Program podržava inovativne kustoske prakse te pruža priliku i manje poznatim kustosima, ali i svim umjetnicima koji djeluju u različitim medijima suvremene umjetnosti. Osim toga, Art Bubble prepoznaje važnost ekonomske strane umjetnosti, pa podržava prodaju i promidžbu umjetničkih radova te pruža potporu umjetnicima i kustosima. 

Galerija Ilica

I ove godine zagrebačka će žila kucavica oživjeti. Naime, galerija Ilica i projekt Društveni procesi postavom Lice Zagreba: Od futurizma do odrasta okupit će vrhunske umjetnike, ali i svakodnevne fotografe koji su bilježili prijelomne točke u životu Zagreba. Izložba predstavlja esej o gradu, njegovoj uvjetovanosti biološkim i geološkim ekosustavom, futurističkim vizijama i fotokolažima iz prošlosti, urbanizaciji i prirodnim katastrofama, sve do vizija odrasta i budućnosti u suživotu s prirodom. Mjesta izlaganja su pročelja zgrada, izlozi, napušteni prostori i sama ulica, a mediji izvedbe radova su printovi velikog formata, transparenti, plakati, fotografije, fotokolaži, akcije, intervencije, kolaži i ostali mediji koji se organski integriraju u arhitekturu pojedinih zgrada i ulice Ilice.

Mnoštvo umjetnosti na ulicama Zagreba

Za sve one željne uživanja u plesu tu je koncept Let's Dance!. Program se temelji na ideji transformacije i oživljavanja javnih prostora Zagreba plesnom umjetnošću. Tim iznenadnim plesnim programom promiče se suvremeni ples i približava ga se širokoj publici na neočekivanim mjestima, poput izloga trgovina i drugih. Program ima i edukativnu ulogu u popularizaciji suvremenog plesa pružajući publici pristupačan i privlačan oblik plesne umjetnosti. 

Savjetujemo vam i sudjelovanje u projektu ART by KNAP. Riječ je o zanimljivom kulturno-umjetničkom putovanju poznatim, manje poznatim i posve skrivenim čarobnim mjestima Peščenice. Ove godine posjetitelje projekt vodi na audio-vizualno putovanje smješteno u prostoru Centra Knap, a susret zvuka, slike i riječi spaja vizualno stvaralaštvo umjetnika ulične umjetnosti Borisa Bareta i glazbeni izričaj trija Transonik. 

No ne propustite posjetiti ni Glazbeni atrij Zagrebačkoga kazališta mladih. Ondje će u znak proslave 75 godina postojanja ZKM-a kao jednog od najstarijih i najprogresivnijih zagrebačkih i hrvatskih kazališta biti glazbeno-scenski nastup ZKM-ovih glumaca i autora. Riječ je o predstavi o Boženi Begović, koja je bila i osnivačica ZKM-a te više od 20 godina spiritus movens toga kazališta. U scenskom dijelu programa glumci će u igranoj formi i tijekom šetnje kazališnim prostorijama pripovijedati o Boženi, počecima ZKM-a, ljudima i predstavama koje su ga obilježile i koje i dandanas pamte naraštaji Zagrepčana.

U projektu Artupunktura, uz već etablirane umjetničke institucije, kao što su Akademija likovnih umjetnosti, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i Lauba - kuća za umjetnost i ljude, sudjeluju mnoge gradske ustanove, poput zagrebačkih muzeja, Centar kulture na Peščenici, Centar za kulturu i informacije Maksimir, Centar za kulturu Trešnjevka i Narodno sveučilište Dubrava, čime je realizacija cjelokupnog projekta uistinu obuhvatila područje cijeloga grada.

Detaljni programi i lokacije te vremena održavanja dostupni su na službenoj stranici www.artupunktura.hr i na društvenim mrežama Turističke zajednice grada Zagreba, a ovdje možete preuzeti i ovogodišnju brošuru s programom.

Sadržaj donosi: Turistička zajednica grada Zagreba

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...