Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 10

Provjerili smo: Je li plaćanje putem mobitela uistinu sigurno?

POWERED BY Settle

Provjerili smo: Je li plaćanje putem mobitela uistinu sigurno?
1

Mnogi su zbog praktičnosti i jednostavnosti korištenja kartice zamijenili mobilnim aplikacijama, no još postoji mnogo skeptika koji ih zaobilaze u širokom luku. Je li naš novac na digitalnim platformama uistinu siguran?

Novčane su se transakcije u zadnjih nekoliko godina uvelike promijenile, pa se tako sve češće umjesto gotovine koriste kreditne kartice i tzv. digitalni novčanici. Tako, primjerice, istraživanja pokazuju kako je od 2016. do 2019. u svijetu broj korisnika e-novčanika porastao za 275 milijuna, a predviđa se da će 2022. godine biti milijardu i 500 milijuna korisnika. Iako nam digitalizacija svakodnevice olakšava život, određeni broj ljudi u strahu je od krađe podataka.

Osim toga, neka su istraživanja pokazala kako pojedinci najčešće izbjegavaju plaćanje putem mobilnih uređaja jer su zabrinuti za gubitak novca. Međutim, mnogi zbog praktičnosti plaćanja pametnim telefonom vjeruju kako će u budućnosti šuškanje i zveckanje novca u džepovima zamijeniti zaslonom mobitela. Prije nego što dođe taj trenutak, ne bi bilo loše obratiti pozornost na nekoliko bitnih stvari. 

U shopping samo s mobitelom

Digitalni novčanici danas postaju sve popularniji, što nas i ne čudi s obzirom na njihovu praktičnost i jednostavnost koju nam pružaju. Osim brzih uplata i isplata novca bez upisivanja predugog broja računa, sve češće služe kao ''zamjena'' za fizičke novčanice i kreditne kartice, pa se tako u nekim prodavaonicama, kafićima, beauty i fitness centrima može plaćati mobitelom.

Beskontaktna plaćanja i transakcije posebice su korisni u ovim trenucima, a kako neki stručnjaci prognoziraju, plaćanje gotovinom i novac kakvog poznajemo mogli bi biti posljednja žrtva virusa.

Ovo je zasigurno jedan od razloga zbog kojih su digitalni novčanici uzeli maha u posljednje vrijeme, no koliko je zapravo naš novac siguran na takvim platformama?

Mali broj kibernetičkih kaznenih djela

Iako postoji mnogo skeptika, iza digitalnih novčanika stoje sustavi koji pružaju odličnu zaštitu, koja štiti korisnike od krađe i prijevara. Ministarstvo unutarnjih poslova ističe kako je zapravo malo kibernetičkih kaznenih djela koja ciljaju mobilne aplikacije na Androidu ili iOS platformi.

Objašnjenje vjerojatno leži u tome što je svaka transakcija vrlo dobro šifrirana te se prilikom svake generira slučajni niz brojeva. S druge strane, pojedine besplatne aplikacije poput Settlea imaju šifriranja na vojnoj razini te certifikaciju za obradu osjetljivih podataka s kartica koju je ovlastila Norveška uprava za financijski nadzor, zbog čega je nemoguće doći do korisnikovih podataka.

Međutim, ako do toga i dođe, policija nakon svake prijave građana provodi kriminalističko istraživanje, koje često zahtijeva i međunarodnu policijsku suradnju u cilju prekogranične razmjene elektroničkih dokaza.

Kako navode, kod bilo kojeg počinjenog kaznenoga djela počinitelj ostavlja tragove, u ovom slučaju digitalne, pa je kibernetičkim kriminalcima moguće utvrditi identitet.

Provjeravajte apsolutno sve

Prije nego što odlučite koristiti se e-novčanikom, važno je provjeriti nekoliko stvari kako biste bili sigurni da je riječ o pouzdanoj aplikaciji: 

  • Preuzmite aplikaciju s pouzdane platforme

Prije preuzimanja aplikacije, obavezno istražite aplikaciju i njezine izdavače. Osim toga, pročitajte recenzije i provjerite ocjene drugih korisnika.

Za primjer smo uzeli aplikaciju za mobilno plaćanje koju je lansirala norveška tvrtka Auka, a koju su korisnici ocijenili s visokom 4,8 od 5.

Settle je na hrvatsko tržište došao u srpnju 2019. godine, a riječ je o aplikaciji koja ne mora izravno biti vezana uz bankovni račun. To olakšava situaciju, primjerice, onima s blokiranim ili zamrznutim računom ili onima koji nužno ne žele novac na bankovnom računu, pa tako i trgovcima.

Osim što ne postoji najniži dnevni limit transakcija, na jednostavan i brz način možete slati novac koristeći samo kontakt s mobilnog telefona, a na nekim mjestima Settleom možete platiti račun.

Omogućite sigurnosne značajke na telefonu

Sigurne su značajke brava koja sprečava ''provalnike'' da pristupe vašem uređaju i podacima, pa je nemojte ostavljati otključanom.

Provjeravajte stanje na računu

S vremena na vrijeme provjerite je li sve u redu s vašim iznosom, a ako uočite nešto neuobičajeno, odmah to prijavite.

Pročitajte dopuštenja aplikacije

Provjerite kojim vrstama podataka aplikacija može pristupati te dijeli li vaše informacije. Ako ste sumnjičavi prema uvjetima, nemojte preuzimati aplikaciju.

Ako si želite pojednostaviti i olakšati život te istovremeno imati novac na sigurnom, digitalni novčanik poput Settle-a zasigurno će vam u tome pomoći, naročito u trenucima kad radi vlastite sigurnosti i sigurnosti drugi treba biti odgovoran i izbjegavati kontakt. Odaberite mobilnu aplikaciju po svojoj mjeri, izbjegnite bespotrebno unošenje dugih brojeva računa, zatražite ili primite novac putem SMS poruke te u shopping nosite samo mobitel i masku.

POWERED BY Settle

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode