Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 14
Foto: PR
JESTE LI ZNALI?

Prva godina života određuje kakva ćemo biti osoba, hoćemo li se zaljubiti i završiti fakultet

Roditeljska pažnja i razgovor ključni su za razvoj djetetovih kognitivnih, emocionalnih i motoričkih vještina za cijeli život. U prvim mjesecima određuje se kakva će beba biti osoba i hoće li možda patiti od nekog socijalnog poremećaja

Powered by NUTRICIA APTAMIL

Većina nas ne sjeća se svoje prve dvije ili tri godine života, ali naša najranija stečena iskustva zapravo ostaju s nama cijeli život i određuju nas kao osobe. To je potvrdila i jedna studija koja je otkrila da vrsta emocionalne podrške koju dijete u prvim godinama života dobiva od roditelja ima velik učinak na obrazovanje, društveni život i ljubavne veze čak 20 ili 30 godina poslije. Isto tako, studija je potvrdila da bebe i djeca koja su odgajana u brižnoj obitelji završavaju fakultet i stječu diplomu bez problema.

Prva godina određuje tinejdžersku dob  

Neurološka istraživanja pokazuju da su prve dvije godine života najvažnije za razvoj mozga. Tijekom tog razdoblja proizvodi se 80 posto moždanih stanica koje će osoba ikad imati. Također je važno napomenuti da se dječji mozak najbolje razvija u razgovorima jedan na jedan i empatičnoj interakciji s odraslom osobom te da to izravno utječe na način na koji se kodiraju geni.   

Osim toga, bebe često znaju iznenaditi svojim postupcima. Naime, novopečeni roditelji uspaniče se ako djetetu zastane dah na 5-10 sekundi. Međutim, takvo nepravilno disanje u prvim danima života sasvim je normalno. Zanimljivo je spomenuti i da bebe, kad su vrlo uzbuđene ili nakon plača, mogu udahnuti čak više od 60 puta u minuti, što je odraslim ljudima nemoguće.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Baby,Sleeping,On,His,Back,And,Crying

Isto tako, novorođenče može osjetiti samo slatko, gorko i kiselo, ali ne i slano, i to otprilike do petog mjeseca. Ali kad počne jesti krutu hranu, dijete će voljeti ono što je majka jela tijekom trudnoće i dojenja.  

Jeste li znali da bebe počinju plakati tek nakon 2-3 tjedna, a da se suze pojavljuju tek nakon što navrše mjesec dana? S tim da je najjači zvuk plača poslijepodne i predvečer, vrhunac plakanja očekuje vas u dobi od 6. do 8. tjedna bebina života, a bebe u toj dobi nerijetko plaču bez ikakva povoda. Premda "krokodilske suze" neće izostati. I neka vas ne iznenadi ako prvi izmet vaše bebe ne smrdi. Crna tvar nalik na katran, koja se naziva mekonij, sastoji se od sluzi, tekućine iz maternice i svega drugog što su bebe probavljale dok su bile u trbuhu. Čim počnete hraniti bebu, bakterije će se početi naseljavati u njihovim crijevima. Nakon dan ili dva stolica postaje zelena, žuta ili smeđa, s onim karakterističnim mirisom. 

Stres, pad na glavu i brokula na podu 

Da su prve godine djetetova života uistinu nepredvidive, ispričala nam je i jedna mama iz Zagreba. Jelenu je u prvih godinu dana najviše prestrašilo to što joj je sin nekoliko puta pao. Međutim, liječnici su joj objasnili da se previše brine, bez potrebe - jer su djetetove kosti u prvim mjesecima toliko fleksibilne i savitljive da takvi udarci prolaze bez ozbiljnih posljedica.  

- Pao je nekoliko puta na glavu i uspaničila sam se. Otišla sam u bolnicu i tražila da mu odmah naprave CT glave. Liječnici su rekli da za to nema potrebe jer je za tu dob kod djeteta to normalno. To me potpuno šokiralo. Došli smo doma i ja sam stalno bdjela nad njim i gledala ga provjeravajući diše li. Ali priznajem, nikad neću zaboraviti snagu djeteta od godine dana. Razbio je nogom šipke na kinderbetu. Šipke su, doduše, već bile uništene, jer je on na njima brusio svoje zube, a oglodan je bio i sav ostali namještaj. Nakon toga dobio je krevet dug dva metra te širok metar i dvadeset, na kojem će spavati do vojske – prisjeća se naša sugovornica.  

Beautiful,Woman,In,A,Red,Checkered,Shirt,Feeds,Her,Baby

Najviše ju je ipak iznenadilo to što se dijete doslovno razvija točno onako kako piše u medicinskim udžbenicima, ali i to da se do godine dana ne može najesti ničega osim mlijeka.  

- Pola plaće trošila sam na svježe voće i povrće. Nakuhavala ciklu, mrkvu, samo da zavoli te 'zdrave' okuse. Brokulu smo morali jesti svi, samo da je i on zavoli. Ali brokule je bilo svugdje po stanu samo ne u njegovim ustima. Nakon šest mjeseci stavila sam ga na prijelazno mlijeko i to me spasilo. Dohranila bih ga prijelaznim mlijekom, nakon ovog, za sve ukućane stresnog, hranjenja na žlicu. Jednostavno sam shvatila da je bazna hrana mlijeko, a žitarice, voće i povrće mogu biti eventualno neki međuobrok – iskreno govori Jelena.  

Kako održavati imunološki sustav djeteta? 

Djetinjstvo, a posebice prvih šest mjeseci, ključno je za razvoj cjelokupnog imunološkog sustava svakog djeteta. Premda je što dulje dojenje najbolja mogućnost za svako dijete i njegov imunološki sustav, neke mame naprosto ne mogu dojiti, pa posežu za raznim alternativama. Osim prelaska na uravnoteženu prehranu, kao što su svježe voće i povrće, kašice i žitarice, koje pružaju mnogo hranjivih sastojaka potrebnih dječjem imunološkom sustavu, prijelazno mlijeko uvijek može biti dobra opcija. 

Za dojenčad nakon navršenih šest mjeseci Aptamil Pronutra 2 objedinjuje jedinstvenu kombinaciju hranjivih tvari s inovativnim procesom Lactofidus®, imuno-hranjivim sastojcima vitaminima C i D, koji pridonose normalnom funkcioniranju imunološkog sustava, i omega-3 masnim kiselinama, koje podržavaju normalan razvoj mozga i živčanih stanica

Važna napomena: Dojenje je najbolji izbor za dijete. Važno je držati se uravnotežene prehrane tijekom trudnoće i nakon porođaja. WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) preporučuje isključivo dojenje tijekom prvih šest mjeseci života i nastavak dojenja što dulje. Odluka o uvođenju dodatne prehrane prihvaća se samo prema savjetu medicinskih stručnjaka, na temelju pojedinačnih potreba za rast i razvoj dojenčeta. 

Znanstvenici više od 40 godina istražuju prehranu dojenčadi te su razvili novu generaciju proizvoda Aptamil® PronutraTM 2 . Prikladan je za dojenčad nakon navršenih šest mjeseci i ne može se davati novorođenčadi. Koristi se kao dopuna dojenju ili kao nastavak nakon početne hrane za dojenčad. Uvođenje djelomičnog hranjenja mlijekom za dojenčad može imati negativan učinak na dojenje i zato je važno što dulje dojiti vaše dijete. Više o samom proizvodu doznajte ovdje

Powered by NUTRICIA APTAMIL

Komentari 14
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....