Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0

S bespovratnim sredstvima osuvremenjujemo business

Powered by: Stega tisak

S bespovratnim sredstvima osuvremenjujemo business

Osluškivanjem trendova kao što su obnovljivi izvori energije, umjetna inteligencija i klimatske promjene, jedna domaća tvrtka odlučila je svoje cjelokupno poslovanje usmjeriti na održivost i energetsku učinkovitost

Biti energetski neovisan san je svakog od nas, posebice u ovim turbulentnim vremenima, u kojima cijene energenata naglo rastu, a troškovi života postaju sve veći. No osim za pojedinca, energetska neovisnost danas predstavlja prednost i za svaku tvrtku, bez obzira na njezinu veličinu.

Da je tome tako, dokazali su iz jedne naše domaće tvrtke koja je iz EU fondova povukla bespovratna sredstva. Taj su novac, rekao nam je direktor Stega tiska, odlučili uložiti u obnovljive izvore energije i postati energetski neovisna tvrtka. Kako je taj proces tekao te kako izbjeći zamke u sustavu, otkrio nam je Marko Štritof

'Bili smo vizionari i imali sreće u nesreći'

Potaknuti dosadašnjim pozitivnim iskustvima s EU fondovima, u Stega tisku su još 2018. odlučili investirati u obnovljive izvore energije i digitalizaciju. Međutim, nastupila je pandemija, koja je zaustavila cijeli svijet, ali to čelne ljude u Stega tisku nije obeshrabrilo. Štoviše, tu su "pauzu" iskoristili kao novu priliku.

- Djelomično smo bili vizionari, ali većim smo dijelom imali i sreće u nesreći. Tijekom zatišja u poslovanju pratili smo natječaje Ministarstva gospodarstva. Kad je izašao natječaj 'Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije', odlučili smo kako je pravi trenutak da krenemo s aplikacijom i pokrenemo investiciju – govori Štritof. 

Nakon što su se u neizvjesno vrijeme odlučili na tako veliku investiciju, prvi je korak bio pronalaženje specijaliziranih konzultanata za EU fondove i priprema dokumentacije. Ali i tu ih je, dodaje Štritof, dočekao problem nelogičnosti u administraciji

- Nažalost, živimo u zemlji koja nema potpuno sređenu i digitaliziranu administrativnu bazu dokumenata. Kad bi administrativno okruženje na lokalnoj i nacionalnoj razini bilo digitalizirano i usklađeno, priprema dokumentacije bila bi neusporedivo brža, jednostavnija i lakša. Ovako, ako ste nešto od dokumentacije u ranijim periodima rješavali improvizacijom, sad možete biti sigurni da će vas to dočekati te vam se kao bumerang vratiti – upozorava iz svog iskustva naš sugovornik. 

Najvažnije je pronaći dobar projektni tim 

Priprema za natječaj bila je dugotrajna i iznimno zahtjevna, no zato je ulaganje u iskusni projektni tim, kaže naš sugovornik, najbolje u što tvrtka može uložiti jer su oni silnu potrebnu dokumentaciju riješili u samo tri mjeseca.   

- Pripremu projekta radili smo s vanjskim stručnjacima, zahvaljujući čemu nismo morali dodatno opterećivati svoje redovito poslovanje. Inicijalne troškove ovog pristupa pripremi projekta procijenili smo prihvatljivim, čak u slučaju da ne uspijemo dobiti novac. Shvatili smo da ste tijekom pripremnog procesa za ovakav projekt prisiljeni presložiti i neke stvari i procese za koje u normalnom poslovanju nikad nemate dovoljno vremena, a to također ima vrijednost koja vam ostaje neovisno o uspješnosti vaše aplikacije – tvrdi Štritof.

Za svakog je poduzetnika i tvrtku, dodaje naš sugovornik, najvažnije osluškivanje trendova. Zato su oni u Stega tisku odlučili svoje poslovanje usmjeriti na održivost. 

- Na to su mnogi samo kimali glavom potvrđujući time da su to sve ozbiljne teme s kojima će se trebati suočiti, ali rijetki su kretali s projektima implementacije tih novih tehnologija u svoje poslovanje. Branili su se tezom da je sve to još novo i da treba pričekati kako će sve to skupa funkcionirati. To je, nažalost, naš dobro poznati poslovni model: 'Ajde da se prvo netko drugi zezne pa ćemo onda vidjeti' - žali se naš sugovornik. 

Savjeti iz prve ruke

Kako bi pomogao kolegama poduzetnicima koji razmišljaju o apliciranju, direktor Stega tiska s nama je podijelio nekoliko savjeta. Prije svega, navodi Štritof, isplativost investicije potrebno je promatrati neovisno o tome hoćete li dobiti bespovratni novac.

- Ako ste investiciju procijenili isplativom čak i ako ne dobijete novac, onda u slučaju dobivanja bespovratnih sredstava ona postaje nevjerojatno isplativa. Također, novac potreban za vlastito sudjelovanje osigurajte odmah. Tako ćete biti sigurni da se projekt zbog tekuće likvidnosti investicije niti u jednom trenutku neće usporiti, što bi u konačnici moglo ugroziti i poslovanje cijele vaše tvrtke - savjetuje naš sugovornik. 

Osim toga, svima koji se žele prijaviti Štritof savjetuje da dobro prouče sustav bodovanja i propisana pravila jer su kontrola provedbe i naknadna revizija beskompromisne i neumoljive. 

- Veličinu projekta zadržite u gabaritima prilagođenim vašim stvarnim potrebama i nemojte ga predimenzionirati samo zato što dobivate bespovratno novac. Naknadno će vam višak kapaciteta, koji god da jesu, u poslovanju generirati dodatne nepotrebne i neplanirane troškove - upozorava direktor Stega tiska. 

Njegovatelji održivosti

Stega tisak suvremena je kompanija koja radi na tiskarskim strojevima najnovijih generacija koristeći sva tehnička dostignuća u tiskarskoj industriji, pritom vodeći računa o održivosti i utjecaju na okolinu. Nositelj je i prestižnog FSC certifikata za gospodarenje šumama, što znači da šumom gospodare prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima.

- Naš je cilj pravodobno pratiti razvojne trendove industrije i postati energetski neovisni. Energetsku ćemo neovisnost završetkom ovog projekta osigurati, a digitalizaciju i modernizaciju strojnog parka promatramo kroz prizmu kontinuiranog praćenja tehnološkog razvoja, što znači i kontinuitet investicija – zaključuje naš sugovornik i poziva sve ambiciozne i stručne ljude da se jave na otvorene natječaje za radna mjesta u Stega tisku i postanu dio ove moderne i perspektivne tvrtke.

Powered by: Stega tisak

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana