Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 37

Slave 70 godina: Oni su superheroji planina, mora, rijeka i ravnica

Powered by PBZ Card Premium Visa

Slave 70 godina: Oni su superheroji planina, mora, rijeka i ravnica

Više od 10.000 akcija, 1036 aktivnih članova, 25 stanica i 40 ispostava – HGSS je dobrovoljna udruga koja se dugih sedam desetljeća brine o sigurnosti građana i posjetitelja Lijepe Naše

Planinarima saniraju ozljede, pronalaze nestale ljude, spuštaju paraglajdere s krošnje drveća, izvlače unesrećene iz provalije... Ovo je samo dio aktivnosti koje se nalaze u opisu posla pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS). 

A njihova prva intervencija seže u davnu 1950. godinu. Prvi su počeli koristiti se helikopterima u akcijama spašavanja, a danas koriste modernije tehnike kao što su bespilotne letjelice.

Dronovi im dobro posluže u širim potragama, poput one za nestalom osobom u području korita rijeke Zagorske Mrežnice. Bespilotnom letjelicom uočili su potopljeno vozilo, a u pomoć su zatim priskočili ronioci iz HGSS-ove stanice Karlovac.

Međutim, posao koji obavljaju vrlo je opasan.

- Visimo na užetu iz helikoptera, s litica i kuloara, spuštamo se stotinama metara pod zemlju, djelujemo na divljim vodama, spašavamo u svim vremenskim uvjetima - rekao nam je Jadran Kapović, pročelnik komisije za informiranje i analitiku.

U njihovim rukama ste sigurni

Broj spašenih ljudi znatno je veći od broja akcija. Primjerice, u 1998. samo u jednoj akciji na Bjelolasici sa žičare je spašeno 115 ljudi, a u jednoj od mnogih akcija u nedavnim poplavama spašeno je ili evakuirano oko 3500 ljudi.

 U 70 godina postojanja ni jedna osoba nije umrla u rukama HGSS-ovaca.

- Ako smo je živu pronašli, živu smo je i predali hitnoj medicinskoj službi. To dovoljno govori o kvaliteti obuke ljudi, koju konstantno usavršavamo i unapređujemo raznim treninzima i edukacijama - istaknuo je Jadran Kapović.

Iskustvo starijih članova uvijek dobro dođe

U HGSS-u postoji nepisano pravilo da je samo ulazak i izlazak iz službe dobrovoljan, pa tako neki od njih i sa 70-ak godina još aktivno sudjeluju u radu službe.

- Bilo kao aktivni spasioci, instruktori ili predavači, oni svoje bogato znanje već više od 50 godina prenose na mlađe generacije te je njihovo značenje nemjerljivo jer jedino što se ne može kupiti i ubrzati je stjecanje iskustva, koje je u ovom slučaju ipak na strani naših dragih dugogodišnjih članova - rekao je Jadran Kapović.

Da je iskustvo ponekad presudno, potvrđuje primjer potrage za 90-godišnjakom na otoku Pašmanu. Mještani su pretražili sve, ali ga nisu uspjeli pronaći. Inzistiranje člana HGSS-ove stanice Zadar da još jednom pretraže detaljno okućnicu nestale osobe urodilo je plodom.

Iskustvo dosadašnjih potraga za starijim osobama pokazalo je da se oni nerijetko nalaze u blizini svoje kuće. Član Stanice Zadar pomogao je da se potraga brzo završi, što je bilo od kritične važnosti s obzirom na niske temperature.

Utrka s vremenom

Kiša, snijeg, vjetar i vrućina uvjeti su u kojima treniramo i na koje se navikavamo. Za nas oni predstavljaju tek izazov, ali nikad prepreku. Vrijeme koje neumoljivo teče najveći je neprijatelj u svakoj akciji. Stići na vrijeme, pružiti pomoć i spasiti nekog najuzvišenija je zadaća svakog spasioca - istaknuo je Jadran.

Broj akcija u vidnom je porastu. Razlog tome su globalni trendovi i sve veće aktivnosti na neurbanim prostorima, a klimatske promjene koje uzrokuju poplave i snježno nevrijeme također imaju veliku ulogu.

Iz HGSS-a ističu kako su se posljednjih desetak godina udeseterostručili posjeti planinskim rijekama, kroz rafting i kanjoning, a povećane su i druge turističke i rekreacijske aktivnosti. Uzrok nesreća su rizične sportske aktivnosti u prirodi (skijanje, alpinizam, speleologija) s posljedičnim padovima, udarcima i ranjavanjima, a rizike nosi i pješačko izletništvo.

Tako su česte i rutinske potrage za izgubljenim izletnicima ili planinarima koji se ozlijede u penjačkim pothvatima.

Prema njihovim statistikama, najviše je akcija zimi, i to u kontinentalnom dijelu, upravo zbog vrlo velike posjećenosti planinarskim izletištima i skijalištima, primjerice Sljemenu, Platku, Mrkoplju, a na obali i u priobalnom području najviše akcija bilježe u proljetnim i ljetnim mjesecima. 

Zbog toga HGSS-ovci provode preventivne aktivnosti, poput izrade sigurnih zemljovida, edukacije, trasiranja staza i signalizacije, izrade skloništa, interventnih helidroma...

Zato i pozivaju ljubitelje prirode i planina na krajnji oprez. Oni možda u našim očima jesu superheroji planina, mora i ravnica, ali na kraju dana i oni su samo ljudi koji dobrovoljno riskiraju svoj život za druge. HGSS-u želimo sretan 70. rođendan!

Podijelite svoju pozitivnu priču i recite nam što vam se najljepše dogodilo ove godine? Najkreativnije odgovore nagrađujemo s 500 kn na Premium Visa Gold kartici.

Neka pomaganje drugima bude i dio vaše svakodnevice. Plaćajte Visa karticom sa srcem, a za svaku vašu kupnju PBZ Grupa donirat će jednu kunu za projekt Činim dobro svaki dan pomažući djeci i mladima diljem Hrvatske. Prijavnicu za karticu potražite na www.cinimdobro.hr

Powered by PBZ Card Premium Visa

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 37
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode