Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 29
Foto: Pexels
FINANCIJSKA PISMENOST

Studenti znaju izračunati sniženje artikla, ali ne i odvojiti PDV od cijene. Znate li vi?

Financijsko obrazovanje mladih izuzetno je važno kad kroče u život odraslih. Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je koliko su studenti spremni na izazove koji ih čekaju nakon završetka fakulteta

Powered by UMFO

Za mlade u Hrvatskoj, ali i u svijetu, koji su stupili na tržište rada ili će to uskoro učiniti, u ovim turbulentnim vremenima situacija nije ružičasta. Troškovi života rastu nesrazmjerno s plaćama, osobito početničkim, a inflacija je dodatno zakomplicirala stanje. Podaci iz Deloitteove globalne ankete o generaciji Z i milenijalcima za 2022. godinu pokazuju da trećinu ispitanika generacije Z brinu troškovi života iznad svih ostalih briga; 45% živi od plaće do plaće, a više od četvrtine ispitanika sumnja da će bezbrižno otići u mirovinu.

Pritom treba uzeti u obzir i to da velik broj mladih ljudi živi u najmu te izgleda da se ta situacija neće tako skoro promijeniti. Naime, istraživanje provedeno u Južnoj Europi, u suradnji Centra za novu ekonomiju i društvo te Svjetskog ekonomskog foruma, pokazalo je kako je mnogo manja vjerojatnost da će mlađe generacije posjedovati vlastiti dom nego što su to mogle starije generacije u istoj dobi. 

Podizanje razine financijske pismenosti

Kako bi se svaka mlada osoba s ovim preprekama mogla uspješno suočiti, vrlo je važno razvijati ne samo financijsku pismenost nego i mirovinsku. Financijska pismenost ključna je za pomoć mladima u učinkovitom upravljanju novcem kako bi postali financijski stabilni, stvorili vlastitu imovinu i postigli osobne ciljeve. A mirovinska pismenost pružit će im znanje i vještine vezane za mirovine koji su neophodni za donošenje optimalnih odluka o vlastitom umirovljenju, a time i sigurnijoj budućnosti.

Kakva je financijska i mirovinska pismenost mladih u Hrvatskoj, istražili su stručnjaci s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. U provedenom istraživanju "Financijska i mirovinska pismenost studenata Sveučilišta u Zagrebu" pod pokroviteljstvom Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO), uočen je vrlo pozitivan pomak u načinu na koji mladi razmišljaju o svojoj budućnosti.

Spremni preuzeti odgovornost

Čak je 78% studenata izrazilo interes za proširenjem financijskog znanja, 87% njih smatra kako mirovina iz državnog proračuna neće biti dostatna za dostojan život, a 74% njih namjerava preuzeti odgovornost za vlastitu mirovinu. U istraživanju su ispitanicima također postavili zadatke u kojima su tražili prepoznavanje financijskih pojmova s kojima će se češće susretati nakon završetka fakulteta. Odgovori su pokazatelj da svakako ima mjesta za napredak.

Izračun PDV-a i sniženja

Zadatak vezan za izračun PDV-a pokazao je kako je izračun postotnog računa kroz primjenu PDV-a studentima predstavljao problem. Njih 73,48% netočno je riješilo taj zadatak, odnosno nisu znali razdvojiti iznos PDV-a od ukupne cijene proizvoda kako bi dobili osnovicu. S druge strane, znali su izračunati koliko je sniženje proizvoda. Gotovo 90% ispitanika točno je odgovorilo na pitanje o popustu. Znate li vi točan izračun sljedećih zadataka?

1. Izračun PDV-a: Ako cijena proizvoda iznosi 1000 kuna, a u tu je cijenu uračunat PDV od 25%, iznos PDV-a jednak je:

a) 100
b) 200
c) 250
d) 300

Točan odgovor je B.

Pojašnjenje točnog odgovora:

x * 1,25 = 1000

x = 1000 / 1,25 = 800 → cijena proizvoda

1000 – 800 = 200 → iznos poreza

2. Izračun sniženja: Ako vam prodavač proda osobno računalo za 2400 kuna umjesto po početnoj cijeni od 3000 kuna, koliki vam je popust odobrio?

a) 10%
b) 15%
c) 20%
d) 25%

Točan odgovor je C.

Pojašnjenje točnog odgovora:

3000 * x = 2400

x = 2400 / 3000 = 80% početne cijene

20% → iznos sniženja

(ili 3000 * (1-x) = 2400, pa je x = 0,2 = 20%)

Jednostavni i složeni kamatni račun

Baš poput sniženja, izračun jednostavne kamate studentima također nije bio nepoznanica, s obzirom na to da je više od 90% njih točno odgovorilo na to pitanje. Znali su primijeniti izračun jednostavne kamate koja se dobije kao postotak od glavnice. No u zadatku vezanom za složeni kamatni račun čak je 45,71% ispitanika pogrešno odgovorilo na pitanje o složenim kamatama. Koliko ste vi upoznati s ovim pojmovima?

1. Jednostavni kamatni račun: Ako na bankovnom računu imate 1000 kuna, a banka garantira 5% godišnje kamate, koliko ćete novca imati nakon godinu dana?

a) 1005 kuna
b) 1050 kuna
c) 1500 kuna
d) 1550 kuna

Točan odgovor je B.

Pojašnjenje točnog odgovora: x = 1000 * (1 + 0,05) = 1050 kuna

2. Složeni kamatni račun: Uz iste uvjete kao u prethodnom pitanju, koliko ćete imati nakon tri godine?

a) Manje od 1150 kuna
b) Točno 1150 kuna
c) Više od 1150 kuna

Točan odgovor je C.

Pojašnjenje točnog odgovora: x = 1000 * (1 + 0,05) 3 = 1157,63 kune

Učenje se nastavlja

Ovakvo istraživanje provedeno je i u 2016. godini te su isti autori ponovili ovogodišnje istraživanje na istovjetnom uzorku i mjernim instrumentima. Rezultati iz 2022. godine pokazali su kako je razina financijske pismenosti studenata Sveučilišta u Zagrebu porasla više od 10%. Riječ je o iznimnom rastu u relativno kratkom razdoblju od šest godina.

Pritom treba istaknuti da su u zadnjih sedam godina mnogobrojne institucije iz financijskog i realnog sektora prepoznale značenje financijske pismenosti, a broj projekata i inicijativa u ovom području eksponencijalno raste. Upravo su takvi potezi jedan od ključnih faktora za podizanje razine financijske i mirovinske pismenosti mladih u Hrvatskoj.

Postoje lekcije koje ostaju za cijeli život. One financijske prirode iznimno su važne jer utječu na našu budućnost, pa bi mudro bilo naučiti ih što ranije. Ovladajte osnovnim financijskim pojmovima, uključite se u malu školu financijske pismenosti Financije 101 i budite dobri s novcem.

Powered by UMFO

Komentari 29
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba
KAMO ZA PRAZNIK RADA?

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba

Na samo sat vremena od Zagreba i malo manje od Rijeke, u srcu Gorskoga kotara, smjestio se zaštićeni krajolik kanjon Kamačnik. Povodom Praznika rada Bistro Kamačnik organizira bogat zabavni program i vrhunske mesne i riblje specijalitete

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno