Native sadržaj

Komentari 5

Svjetlost govori tisuću riječi: Evo kako pametnom rasvjetom postići eleganciju u svom domu

Svjetlost govori tisuću riječi: Evo kako pametnom rasvjetom postići eleganciju u svom domu

Moderan dom i dobra rasvjeta idu ruku pod ruku. Osim što može značajno pridonijeti estetici samog prostora, pomno odabrana rasvjeta dat će vašem domu poseban šarm i elegantan izgled

Svaki će vam dizajner reći da je dobro osvjetljenje presudan element pri uređenju interijera, osobito ako imate moderan dom. Dobro izvedena rasvjeta koja uključuje prigušivače svjetla, LED žarulje i strateški postavljene LED trakice može itekako "podignuti" izgled i poboljšati ambijent cijelog doma. No ne morate biti dizajner da biste dobro postavili rasvjetu u stanu ili kući - uz malo truda i kreativnosti bez problema možete biti sam svoj majstor. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta koje trebate imati na umu odlučite li poigrati se rasvjetom u svom domu i napraviti ugodniju atmosferu. 

Funkcija prostorije definira količinu svjetla

Pri postavljanju rasvjete na umu trebate imati svrhu prostorije - ne može svako mjesto u vašem domu imati istu vrstu osvjetljenja jer je funkcija svake sobe različita. Primjerice, dječja soba treba više svjetla da bi se djeca mogla igrati ili pisati zadaću, a vašoj spavaćoj sobi odlično će pristajati LED rasvjeta čiju jačinu možete regulirati - jače svjetlo kad, primjerice, pospremate ili slažete odjeću u ormar, a prigušena svjetla za romantične večeri i ugodniji san.

U kuhinji će također dobro doći jače osvjetljenje da biste mogli kuhati, a u dnevnom boravku LED rasvjeta s mogućnošću reguliranja jačine ili mijenjanja boje svjetla bit će pun pogodak za romantične večeri s partnerom, filmske maratone s obitelji ili jednostavno opuštanje u vlastitom društvu uz čašu vina. Zahvaljujući modernoj tehnologiji Smart Home sustava, LED svjetlima jednostavno možete regulirati jačinu i boju svjetla putem aplikacije ili glasovne kontrole te tako stvoriti poseban ugođaj kad se želite opustiti. Osim toga, Smart Home sustav omogućava vam kontrolu svih rasvjetnih tijela čak i kad ste izvan kuće. 

Pametno izbalansirano osvjetljenje vaš će dom učiniti privlačnijim i udobnijim. Zato pri odabiru svjetla imajte na umu ovaj savjet i razmišljajte strateški. 

Inspiraciju potražite u galeriji:

LED trake za efekt 'lebdenja'

Želite li svom domu dati ugodnu i toplu notu, samoljepljive LED trake odlično su rješenje. Osim što su vrlo jednostavne za postavljanje, zaista mogu u potpunosti transformirati vaš dom i učiniti ga profinjenijim. Mnogo je različitih načina na koje ih možete koristiti, bilo u estetske ili funkcionalne svrhe, a uz malo kreativnosti postići ćete izvanredan izgled interijera i svom domu dati dašak glamura. 

Možete ih postaviti ispod polica ili ormarića u dnevnom boravku, a vrlo efektno izgledat će i u kuhinji kao dekoracija ispod elemenata - pa čak i ispod kuhinjskog otoka. Postavite li ih ispod okvira sa slikama ili iza televizora, postići ćete zanimljiv efekt "lebdenja", a vrlo dojmljivo izgledat će iza ogledala u kupaonici. U svakom slučaju, LED traka je diskretan ali efikasan način da istaknete određeni dio u svom domu i postignete "woow" učinak. 

Ugradbena svjetla za moderan šarm

Ugradbena zidna i stropna rasvjetna tijela odličan su izbor za manje prostore. Najveća prednost ugradbene rasvjete upravo je ta "stopljenost" sa stropom, zbog čega neće dodatno smanjiti prostor kao što bi to učinili luster ili plafonijera, a dobro će ga osvijetliti. Poanta ugradbene rasvjete je u tome da bude gotovo neprimjetna, a da ipak ispunjava svoju svrhu i upravo zbog toga vašem će domu dati onaj moderan ali decentan izgled.

Naravno, i u većim prostorijama možete mnogo postići ovakvom vrstom rasvjete - postavite li ih strateški na određenim mjestima, svjetla mogu služiti kao dekoracija kojom želite istaknuti određenu "zonu" u domu (primjerice kameni zid u dnevnom boravku) ili kao glavni izvor rasvjete (primjerice iznad stola u blagovaonici). Uz Smart Home sustav, ugradbenim LED svjetlima također možete regulirati jačinu i boju svjetla te ih prilagoditi ugođaju koji vam trenutno odgovara.

Tajna je u kombiniranju

Ovisno o vašim prostornim, ali i financijskim mogućnostima, možete se odlučiti za onu rasvjetu koja vam najviše odgovara, no s nekoliko različitih izvora svjetla u jednoj prostoriji postići ćete mnogo više. Kombinacijom ambijentalne i radne rasvjete vizualno ćete povećati prostor u domu i dati mu slojevitost kojom se postiže elegancija. Osvjetljenje je presudno u promjeni ambijenta i atmosfere u prostoriji, pa se ne bi smjelo uzimati olako, osobito onda ako želite svoj dom učiniti toplijim i privlačnijim.