Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 21
Foto: PR
NEOGRANIČEN IZVOR ENERGIJE

Tehnologija budućnosti: Hoće li se cijeli svijet 2035. godine napajati sunčevom energijom?

Uz pomoć satelita i mikrovalova iz svemira moguće je osigurati dovoljno energije za cijeli svijet. Istraživači smatraju da se oko Zemljine orbite stvara sto puta više sunčeve energije nego što se predviđa da ćemo potrošiti u sljedećih 30 godina

Sadržaj donosi: E.ON Hrvatska

U posljednjih nekoliko desetljeća tehnologija solarnih panela znatno je napredovala i postala je dostupna za široku primjenu. Danas, kad se suočavamo s ozbiljnim energetskim izazovima, upravo je ona sve popularniji izbor za napajanje domova, tvornica, gradova, ali i aviona te automobila.

Međutim, ideja o korištenju sunčeve energije nije nova. NASA je 1950. prva usvojila solarnu tehnologiju na satelitu Vanguard, koji je do danas ostao najstariji satelit u orbiti.

Energija za cijeli svijet 

Premda može zvučati nestvarno, ali Island je prva zemlja čija se ekonomija temelji na čistoj energiji iz vjetra, sunca i vode. Iako nije zemlja koja, poput Hrvatske, ima veliku količinu sunčanih sati, u zemlji vatre i leda kućanstva iskorištavaju 100% obnovljive energije. Prema dostupnim podacima, Island nije jedina zemlja koja se potpuno okrenula zelenoj energiji. Uz Island postoji još šest zemalja koje se približavaju stopostotnom iskorištavanju zelene energije, a to su Paragvaj (100%), Kostarika (99%), Norveška (98,5%), Austrija (80%), Brazil (75%) i Danska (69,4%). 

Solar,Panel,On,A,Roof,Of,A,House,And,Wind

No osim spomenutih zemalja koje se oslanjaju na sunce kao na važan izvor energije, predviđa se da bi se do 2035. godine cijeli svijet mogao napajati ovom energijom. Kako prenosi BBC, istraživači razvijaju procese kojima će sunčevu energiju iz svemira pomoću mikrovalova transportirati na Zemlju. Projektom pod nazivom Cassiopeia planira se putem vrlo velikih satelita u Zemljinoj orbiti prikupljati sunčeva energija, koju bi sateliti slali izravno na Zemlju. Prema procjenama, smatra se da bi ovaj projekt mogao osigurati električnu energiju za potrebe cijelog svijeta.

Naime, istraživači tvrde da uzak pojas oko Zemljine orbite prima 100 puta više sunčeve energije u jednoj godini nego što se predviđa da će cijelo čovječanstvo potrošiti do 2050. 

Prijevoz na sunčevu energiju?

Da su obnovljivi izvori energije budućnost i spas za čovječanstvo, sve više prepoznaju i neke od najvećih svjetskih aviokompanija, koje ulažu sredstva u stvaranje zrakoplova koji bi uskoro mogli letjeti 100% na solarni pogon. Prvi avion koji je dokazao da je to moguće bio je 2016. Solar Impulse 2. Pomoću 17.248 fotonaponskih solarnih ćelija, od kojih je svaka otprilike debljine ljudske dlake, avion je postigao ono što su mnogi smatrali nemogućim. Solar Impulse 2 preletio je preko četiri kontinenta, dva oceana i tri mora bez kapi goriva. Jedinu snagu dobivao je od sunčevih zraka

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli @marioncotillard

I mnoge tvrtke u automobilskoj industriji već su se okrenule obnovljivim izvorima energije. Međutim, Aptera bi mogao biti prvi potpuno solarni električni automobil na svijetu. Ovaj solarni električni dvosjed ne bi se nikad morao spajati na punjač i to mu je glavna prednost u odnosu na današnje postojeće električne automobile. Naime, ovaj bi automobil električnu energiju prikupljao pomoću vlastitih fotonaponskih panela i pohranjivao je u bateriju, što bi vožnju činilo besplatnom. Iz startup tvrtke navode da je dnevna proizvodnja struje dovoljna za oko 65 kilometara gradske vožnje

Ukupna cijena vozila kreće se između 25.900 i 44.900 dolara, a Aptera Launch Edition bit će izrađen u 5000 identičnih primjeraka. Imat će ugrađena tri elektromotora ukupne snage 128 kW, koji će automobil ubrzavati do 100 km/h za oko 4 sekunde, uz najvišu brzinu od 163 km/h te ukupni doseg od 650 kilometara.

Najbolji prijatelj vlasnika kuće

Kad govorimo o iskorištavanju sunčeve energije, onda je njezina najveća praktičnost vidljiva u kućanstvima. Procjenjuje se da se svaki sat u svijetu instalira gotovo 100.000 solarnih panela, a prema Svjetskom gospodarskom forumu, potražnja za instalacijama solarnih panela konstantno raste. Naime, kućne solarne elektrane jeftinije su više od 79% nego što su bile 2010. godine. Ovakav nagli pad cijena učinio je krovne solarne elektrane još privlačnijima kućanstvima i tvrtkama. 

Happy,Family,Holding,Paper,Model,Of,House,With,Solar,Panels.alternative

Osim što se ugradnjom kućnih solarnih elektrana štedi na računima za struju, one su ekološki prihvatljive i povećavaju energetsku neovisnost. Dobra je vijest da u Hrvatskoj, ako se odlučite na ugradnju kućnih solarnih elektrana, možete dobiti i subvenciju države do 80%. Iako se investicija na prvu može činiti velika, stručnjaci smatraju da se povrat uloženih sredstava najranije može očekivati u razdoblju od 8 do 10 godina. Solarni potencijal za svoju nekretninu možete izračunati na ovom linku

Solarna je energija, dakle, postala jedna od ključnih tema kad se govori o budućnosti. Ona smanjuje emisije štetnih plinova i potiče razvoj tehnologije koja može transformirati način na koji živimo i radimo. A najbolje je to što sunčeva energija ne može nestati te nam sunce pruža mnoge mogućnosti, koje samo trebamo znati pametno iskoristiti!  

E.ON Hrvatska predvodi zelenu energetsku tranziciju hrvatskog tržišta nudeći svojim kupcima inovativna energetska rješenja i usluge, među kojima su i projektiranje te ugradnja kućnih solarnih elektrana, uz jamstvo 25 godina na proizvodni kapacitet. Iznos uštede na troškovima za električnu energiju možete izračunati solarnim kalkulatorom, koji možete pronaći ovdje. Učinimo zajedno energiju čišćom, a potrošnju pametnijom!

Sadržaj donosi: E.ON Hrvatska

Komentari 21
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Rabljenom namještaju dajte drugu priliku i tako uštedite novac te smanjite zagađenje
IKEA VAS ZOVE

Rabljenom namještaju dajte drugu priliku i tako uštedite novac te smanjite zagađenje

Kampanjom IKEA Cirkuliranje, ova robna kuća, želi promicati usluge i prakse kružnog gospodarstva, inspirirajući i nadahnjujući ljude da donose zdravije i održivije odluke

Postaju li benefiti ključni faktor za radno zadovoljstvo?
SADRŽAJ DONOSI PETROL

Postaju li benefiti ključni faktor za radno zadovoljstvo?

U svijetu poslovanja, dinamika između poslodavaca i radnika nikada nije bila više u fokusu. Dok se tržište rada neprestano mijenja, tvrtke moraju biti spremni na prilagodbe. A koja su očekivanja od svih u tom lancu?
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti