Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 31

'Tražio je da mu pošaljem svoje slike': Online napasnici vrebaju, ovako ćete zaštititi svoju djecu

Powered by A1

'Tražio je da mu pošaljem svoje slike': Online napasnici vrebaju, ovako ćete zaštititi svoju djecu

Razgovor s djecom i upoznavanje sa svim pozitivnim, ali i negativnim stranama korištenja interneta, su ključni. No razne aplikacije omogućuju vam da pratite što djeca rade online, ali i kad ih netko pokuša zlostavljati

Tražio je da mu pošaljem svoje slike, stvarna je izjava jedne djevojčice iz šestog razreda na nedavnom okruglom stolu o sigurnosti djece na internetu. Zastrašujuća je to rečenica za svakog roditelja, o kojoj mnogi ni ne razmišljaju, ali i stvarnost koju moramo imati na umu u današnje vrijeme, kad su naša djeca u sve mlađoj dobi sve više prisutna na internetu. Naravno, to znači i da su sve izloženija potencijalnim predatorima, online napadima, ali i raznim prevarama. Zbog toga je važno s djecom razgovarati o sigurnom korištenju interneta, ali i biti uključen u to što oni, kako i kad rade na internetu. Kao što razgovaramo s djecom o danu u školi, trebali bismo razgovarati i o onome što su radili online.

TikTok, Snapchat, WhatsApp, Instagram, ali i PlayStation, Discord i drugi gaming kanali, sve su to aplikacije na kojima potencijalno i potpuni stranci mogu kontaktirati s vašom djecom i natjerati ih da učine ono što ne bi htjeli. Pandemija koronavirusa u proteklih godinu i pol dodatno nas je ugurala u online okruženje i postojeće prijetnje i opasnosti sad su još više istaknute. Naravno, nije sve tako crno, no uvijek treba imati na umu da nije sve što se nalazi na internetu primjereno za našu djecu.

Što mogu učiniti roditelji?

Kao što smo spomenuli, razgovor je uvijek ključan, a na razne načine možete pratiti vrijeme koje djeca provode online, ali i što rade dok su na računalu, mobitelu ili konzoli. Prvenstveno se tu misli na mobitele, koji su glavni uređaji pomoću kojih djeca pristupaju online svijetu. Djeci možete i odrediti pravila te pratiti koliko ih poštuju, a sve to lako ćete kontrolirati i kroz roditeljske aplikacije koje vam omogućuju da upravljate njihovom aktivnošću. Pri njihovoj uporabi, ali i tijekom razgovora, važno je imati na umu neke od ovih stvari.

  • Odredite vrijeme koje smiju provesti na uređajima
    Mobitel, računalo, tablet... Djeca će se vrlo lako prebaciti s jednog na drugi uređaj, i to više puta tijekom dana ili će čak istodobno koristiti nekoliko njih. Za uvođenje reda trebali biste razmisliti o određivanju vremenskog limita za pojedine uređaje i vremena za spavanje, nakon kojeg nema više pristupa uređajima. Tako djeci možete odrediti da imaju dva sata korištenja telefona u danu, i to do 21 sat, a računalo, recimo, dozvoljeno je samo tijekom vikenda. 
     
  • Kontrolirajte što rade
    Ako ste već odlučili dati djetetu vlastitu mail adresu ili pristup nekim društvenim mrežama te slobodno surfanje, bilo bi dobro i da pratite što rade. Kako određene mreže nisu za djecu mlađu od 13 godina, ne dopustite djeci da koriste taj sadržaj.  Recite im da ćete imati pristup njihovim aplikacijama i da ćete moći vidjeti što rade, ali im i objasnite i koje su granice njihove slobode i zašto. Jednako tako kroz razgovor im treba objasniti da sve što rade online ima trag. Ako budete imali na oku što vaša djeca traže online, to može pomoći i da shvatite da dijete ima neki problem, a da ne zna kako o tome razgovarati. No to vam može pomoći i da uočite kako su naišli na neku opasnost koje nisu svjesni. Ovisno o dobi vaše djece, neke stranice mogu biti neprimjerene za njih i, dok ne smatrate da su dovoljno zreli za to, taj sadržaj im možete zaključati, a kroz razgovor ih učiti tome kako da prepoznaju stranice kojima ne treba vjerovati.
     
  • Odredite pravila za društvene mreže
    Uz sve prednosti društvenih mreža i stvaranja boljih odnosa te zbližavanja ljudi, one mogu odvratiti od osobne komunikacije, utjecati na samopouzdanje ili djecu izložiti cyberbullyingu. Djeca danas imaju mreže koje preferiraju i smatraju ih ‘cool’, ali razgovarajte s njima o tome kako ih pravilno koristiti i kako pravilno paziti na vlastitu privatnost te tko što može vidjeti.
     
  • Imajte na oku ono što dijele online
    Kao što smo spomenuli, djeci treba često objašnjavati kako sve što rade na internetu ostavlja trag te da mogu slučajno previše otkriti o sebi, ali i o obitelji. Zbog toga je dobro da proučite pravila korištenja aplikacija na kojima su vaša djeca kako biste znali tko i što se radi s podacima koje vaša djeca ostavljaju. Isto tako, skinite aplikacije koje oni koriste, naučite kako radi TikTok ili Snapchat, zapratite svoju djecu da vidite što rade na svojim profilima. I gdje god je moguće, postavite da su im ti profili privatni kako ih ne bi svatko mogao pratiti, ali i pristupati njihovim objavama.

Kako bi roditelji osvijestili opasnost koja vreba online te kako bi djecu i mlade na nju primjereno upozorili, stručnjaci iz A1 Hrvatska, u suradnji s Centrom za sigurniji internet, razvijaju zaštitu na internetu, kreiraju sigurniju online okolinu, ali i educiraju roditelje o odgovornom ponašanju u online okruženju. Svi zainteresirani na edukativnim online radionicama mogu doznati odgovore na pitanja koriste li djeca tehnologiju na siguran način, kako i s kim komuniciraju, koje su potencijalne opasnosti i kako ih zaštititi.

Pametno upravljajte uređajima i aplikacijama

Iako mnogo toga možete riješiti razgovorom i pravilima koja ste postavili, tehnologija je tu i kako bi vam pomogla kontrolirati tehnologiju. Roditeljske kontrole u računalima, tražilicama, raznim aplikacijama i drugim uređajima omogućuju vam vrlo obuhvatnu kontrolu i filtriranje neprimjerenog sadržaja, ali i određivanje vremena korištenja tih uređaja. Tako na razini cijelih Windowsa na računalima možete postaviti dječje profile i odrediti koji sadržaj i aplikacije su dostupni djeci. Microsoftovo rješenje Family Safety također omogućuje da odredite koliko djeca smiju koristiti uređaje, ali i da vidite gdje se nalaze i pratite aktivnost. Isto tako na Appleovim računalima možete limitirati stranice kojima djeca smiju pristupiti kad uključite roditeljske kontrole.

No činjenica je da su djeca danas mnogo češće na mobilnim uređajima, a kako su veći izgledi da koriste Android, treba istaknuti Family Link. Ovo Googleovo rješenje radi u pozadini cijelog uređaja i ovisno o dobi ograničit će pristup aplikacijama. Tako djeca mlađa od 13 godina neće moći na uređaju s Family Linkom ni instalirati običan YouTube nego YouTube Kids. Djeca za svaku aplikaciju koju žele instalirati trebaju vašu dozvolu, a vi im vrlo jednostavno možete odrediti kojim danom i koliko smiju biti na uređajima. Isto tako im, kad prođe dopušteno vrijeme, možete i produljiti. Vrlo lako ćete vidjeti koliko je dijete provelo vremena na kojoj aplikaciji te gdje se trenutno nalazi. Treba istaknuti i da Family Link radi na Chromebook uređajima, a njegova glavna prednost je što je besplatan.

Qustodio je također jedno od boljih rješenja, ali se neke mogućnosti u aplikaciji plaćaju. To je aplikacija koja želi biti jednostavni kontrolni centar, pa izgleda poput raznih alata za praćenje aktivnosti, kao što je Google Analytics. Ovdje imate sve aktivnosti za povezane uređaje i možete vidjeti odmah koliko je dijete vremena provelo na kojem servisu, a s istog mjesta možete mijenjati limite za aplikacije ili igre, pratiti poruke i pozive te filtrirati sporne stranice. On je dostupan i za Mac, Android, iOS, Kindle i Nook. No cijena od 55 dolara za zaštitu pet uređaja za godinu dana mogla bi odvratiti mnoge korisnike.

KidLogger je još jedno rješenje s mogućnostima koje su dostupne besplatno, ali su ograničene na samo jedan uređaj i nedostaju neke napredne opcije. Ovo je rješenje koje prati što vaše dijete tipka i stranice koje posjećuje, ali i prati programe koje koristi te ako je snimao određene slike. Imate li starije dijete, neke od tih opcija možete isključiti ako želite. Ovo se rješenje plaća 29 dolara za godinu i omogućuje praćenje pet uređaja.

Kaspersky Safe Kids dostupan je za Windows, macOS, Android i iOS uređaje te ima besplatnu i verziju koja se naplaćuje. Besplatna verzija omogućuje da blokirate neprimjereni sadržaj, ali i upravljate aplikacijama prema vremenu, dobnim ograničenjima ili kategorijama. Odlično ako želite postaviti da nema videoigara tijekom tjedna. Možete vidjeti i vrijeme korištenja. Plaćena verzija dodaje mobilne značajke, poput stanja baterije na telefonu djeteta, lokacije, korištenja društvenih mreža i alarma u stvarnom vremenu u slučaju da su posjetili zabranjene stranice ili napustili područje koje ste odredili kao "sigurno".

Roditelji osnovnoškolaca pozivaju se na besplatne online edukativne radionice o sigurnosti djece u online svijetu. Radionice drže stručnjaci psiholozi Centra za sigurniji Internet u suradnji s A1 Hrvatska. Tematski radionice su podijeljene za roditelje djece u dobi 6-10 godina (1.-4. razred) i za roditelje djece u dobi 11-15 godina (5.-8.) razredi. Za više informacija kliknite OVDJE!

Powered by A1

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 31
VIDEO

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena
LJETO JURI PREMA NAMA

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena

Iako nas temperature šokiraju, ne treba sumnjati u jačinu ljeta koje je pred nama. A ako smo ponosni vlasnici bazena ili se spremamo to postati, ovo su proizvodi koji su potrebni da kupanje ovog ljeta bude uživancija
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...