Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 104

Trend koji raste: Odlazi li papirnati novac u povijest?

Powered by Addiko Bank

Trend koji raste: Odlazi li papirnati novac u povijest?
1

Hoćemo li u narednim godinama u novčaniku držati samo kartice, pitanje je koje si ovih dana postavljaju mnogi stanovnici zapadnih zemalja Europe jer istraživanja pokazuju da papirnati novac odlazi u zaborav

Prema podacima trgovačkog društva UK Finance, u Velikoj Britaniji plaćanje debitnim karticama prvi je put češće nego plaćanje gotovinom. U 2017. godini 13,1 milijarda uplata bila je izvršena gotovinom, dok se 13,2 milijarde uplata izvršilo debitnim karticama, uključujući 5,6 milijardi uplata izvršenih pomoću beskontaktnih kartica. Milenijalci, odnosno osobe u dobi od 25 do 34 godine najbrojnija su skupina koja koristi beskontaktne kartice.

No treba napomenuti da je, iako su starije generacije u dobi od 65 godina nadalje veći pobornici plaćanja gotovinom, u 2017. godini zabilježeno da je 50 posto osoba te dobne skupine prilikom plaćanja također koristilo beskontaktni način plaćanja. To bi značilo da su i starije generacije počele prihvaćati nove, digitalne načine plaćanja. Štoviše, prema podacima Worldpaya, beskontaktna plaćanja sada su popularnija od transakcija čipom i pin-karticama kad je riječ o kupnji u trgovini. Beskontaktna upotreba skočila je za oko 30% u trgovinama od lipnja 2017. do lipnja 2018. godine, naročito u modnoj industriji. Znači li to da u narednih nekoliko godina možemo očekivati sve manju upotrebu papirnatog novca i kovanica, a kasnije i ukidanje gotovine?

Švedska o tome razmišlja...

U svijetu se trenutno nalazi oko 500 milijardi novčanica i trilijun kovanica. Za većinu je svjetske populacije društvo bez gotovine daleka budućnost, no u zemljama poput Švedske takva stvarnost postaje sve opipljivija.

"Ne primamo gotovinu" upozorenje je koje se sve češće pojavljuje na ulicama Stockholma gdje je velik broj barova, restorana i hotela prešao na ''cash free'' oblik poslovanja u kojem vrijede samo kartice, a papirnati novac ne primaju. Neki su od takvih uslužnih objekata i poznati Hard Rock Cafe te štokholmski Skybar. Osim Švedske, i druge zapadne zemlje poput Nizozemske i Norveške imaju nekoliko ovakvih objekata.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli SKYBAR Stockholm (@skybar_sthlm)

No, Švedska je u prvom planu preobrazbe prema društvu bez gotovinskog plaćanja s obzirom na to da je središnja švedska banka Riksbanken zabilježila samo 13% plaćanja gotovinom. Prema podacima znanstvenika na institutu Royal Institute of Technology u Stockholmu, tijekom idućih pet godina plaćanje papirnatim novcem moglo bi postati stvar prošlosti. S druge strane, Riksbanken banka malo je opreznija s izjavama pa kaže da bi društvo bez gotovine moglo postati stvarnost za nekoliko desetljeća.

Ali tempo kojim se gotovina gubi zabrinuo je vlasti - Ako se situacija s nestajanjem gotovine dogodi prebrzo, to može biti težak udarac za infrastrukturu - komentirao je Mats Dillen, voditelj parlamentarne revizije za Financial Post. 

Turisti se žale

Kako se Švedska sve više približava bezgotovinskom gospodarstvu, navodno se i turisti počinju žaliti, barem ako je suditi prema izjavama Ewe Lagerqvist, izvršne direktorice švedske turističke agencije Visit Sweden. Lagerqvist je za švedsku novinsku agenciju TT izjavila da Nijemci, koji često koriste gotovinu kod kuće, očekuju da će to moći učiniti i u Švedskoj - Nijemci žele izbjeći bankovne troškove nastale plaćanjem karticama, ali također navode duboko ukorijenjenu zabrinutost zbog privatnosti kada govore o tome zašto preferiraju koristiti gotovinu - rekla je Lagerqvist te dodala da je i za Britance riječ o bankovnom trošku koji im izrazito smeta.

Što možemo očekivati u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj je beskontaktno plaćanje također zabilježilo značajan porast - prema istraživanju Mastercarda, u prvih osam mjeseci 2018. provedeno je 90% više beskontaktnih transakcija nego u istom razdoblju prošle godine. Primjerice, Addiko Debt Mastercard kartica omogućuje beskontaktni način plaćanja koji je puno brži od plaćanja gotovinom ili ukucavanja pina i time pridobiva osobe kojima se ne da čekati na blagajni, naročito ako to nije nužno.

Iako kod nas ne postoje restorani ili kafići koji traže da za njihove usluge platimo isključivo karticom, ne možemo sa sigurnošću reći da se ovaj trend u narednih nekoliko godina neće pokrenuti i kod nas. No ono što je svakako sigurno jest činjenica da ćemo gotovinu koristiti još neko vrijeme.

Powered by Addiko Bank

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 104
VIDEO

Samo pravi filmofili znat će odgovore na ovih 6 pitanja
TESTIRAJTE ZNANJE

Samo pravi filmofili znat će odgovore na ovih 6 pitanja

Znate li tko stoji iza poznatog, Zlatnom palmom nagrađenog, filma Parasite ili koji je hrvatski film briljirao na prestižnom filmskom festivalu u Cannesu? Riješite kviz i provjerite koliko zapravo poznajete filmsku industriju

Burna povijest najprestižnijeg filmskog festivala na svijetu
SEKS, LAŽI I VIDEOVRPCE

Burna povijest najprestižnijeg filmskog festivala na svijetu

Poznati filmski festival u Cannesu prvi je put održan 1946., a od samog početka prate ga razni skandali. Burna politička zbivanja i intrige nerijetko su obilježavali ovaj događaj, a evo još nekoliko zanimljivosti
Štednja premašila 290 milijardi kuna - evo što kažu Hrvati
PITALI SMO VAS

Štednja premašila 290 milijardi kuna - evo što kažu Hrvati

Kažu da nismo štedljiva nacija, ali izgleda da stvari idu nabolje. Hrvati sve više štede, a to potvrđuju i brojke, čiji se iznos popeo za nekoliko milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu