Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 14

Trenutak odluke: Kako do mirovine - korak po korak

Powered by UMFO

Trenutak odluke: Kako do mirovine - korak po korak

Iako vam se čini da do odlaska u mirovinu imate još vrlo mnogo vremena, nije naodmet informirati se i na vrijeme se pripremiti. Što vas sve čeka, koliko papirologije i u kojem razdoblju, saznajte u nastavku

Odlazak u mirovinu velika je promjena u životu. Za nju se treba na vrijeme pripremiti, a mnogi građani još tijekom radnog vijeka planiraju kako će provoditi svoje umirovljeničke dane. Neki od njih tako odlučuju ostvariti svoje životne želje – upisati tečaj fotografije, kreativnog pisanja, naučiti novi strani jezik. Neki se posvećuju unucima, neki se odlučuju za daleka putovanja, a neki provode velik dio godine na moru. U svakom slučaju, kvaliteta našeg života u mirovini svakako ovisi i o mirovini koju ostvarimo. A na to kako će ona doista izgledati, dijelom možemo utjecati i sami

Tu je prije svega odluka o tome kad ćemo i s koliko godina otići u mirovinu. Pravo na starosnu mirovinu muškarci ostvaruju kad ispune dva uvjeta – 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža. Za žene je ta granica malo niža – 62 godine i devet mjeseci života te također 15 godina mirovinskog staža. Granica za žene svake se godine – sve do 2030. godine - povećava za tri mjeseca. Tad će se izjednačiti s uvjetima muškaraca. 

Senior,Couple,Signing,Financial,Contract

No osobe koje imaju radni staž od najmanje 41 godine ne moraju čekati da navrše 65 ili 62 godine života nego u mirovinu mogu otići s navršenih 60 godina. Naravno, neće svi radno aktivni građani čekati uvjete za odlazak u starosnu mirovinu. Neki će odabrati mogućnost prijevremene mirovine, sa 60 godina. No u tom slučaju više im neće biti dovoljno napuniti 15 godina mirovinskog staža nego će im ih biti potrebno 35.

Trenutak odluke

Prilikom odlaska u mirovinu građani mogu odabrati hoće li mirovinu primati samo iz 1. stupa, od HZMO-a, ili kombinirano iz 1. i 2. stupa. 

Svim korisnicima koji imaju ugovoren 2. stup nakon podnošenja zahtjeva za odlazak u mirovinu Regos će na kućnu adresu dostaviti informativni izračun mirovine. Korisnik tako može birati između mirovine A – prijenosa individualne kapitalizirane štednje u državni proračun, i u tom slučaju mirovinu mu isplaćuje samo HZMO, ili B – kombinirane mirovine, prema kojoj 1. stup isplaćuje HZMO a 2. stup odabrano mirovinsko osiguravajuće društvo (MOD).

Što radi MOD?

Mirovinsko osiguravajuće društvo isplaćuje mirovine u okviru obveznog i dobrovoljnog mirovinskog osiguranja na temelju individualne kapitalizirane štednje i jednokratnih uplata u mirovinsko osiguravajuće društvo.

Nadzor nad poslovanjem mirovinskih osiguravajućih društava provodi Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA). Trenutno na tržištu postoje dva mirovinska osiguravajuća društva - Raiffeisen MOD te odnedavno Hrvatsko mirovinsko osiguravajuće društvo (HRMOD).

Mogućnosti 2. i 3. stupa

Ako ste odabrali isplatu mirovine iz prvog i drugog stupa, možete dobiti jednokratnu isplatu 15% svoje mirovinske štednje iz obveznog mirovinskog fonda. To mogu učiniti samo umirovljenici kojima je mirovina iz 1. stupa 15% veća od zakonom zajamčene najniže mirovine prema ostvarenim godinama staža. Na jednokratnu isplatu 15% mirovinske štednje iz drugog stupa morate platiti porez i prirez, budući da se uplate u fond vrše u bruto iznosu, odnosno prije plaćanja poreza i prireza. Na isplate do 30.000 kuna plaćate porez od 10%, a isplate veće od tog iznosa oporezuju se s 15%.

Ako uz mirovinu iz prvog i drugog stupa korisnik ima i dobrovoljnu mirovinsku štednju, tzv. 3. stup, onda ga očekuje još jedan korak kako bi ostvario svoju mirovinu. Isplatu u ovom slučaju bira putem mirovinskog osiguravajućeg društva ili društva za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondom. 

Mirovinska osiguravajuća društva isplaćuju mirovinu iz 3. stupa neovisno o iznosu ušteđenih sredstava u 3. stupu. Međutim, ako imate manje ušteđenih od 100.000 kuna, isplatu možete zatražiti i putem mirovinskog fonda u kojem ste štedjeli. Ako imate više od ušteđenih 100.000 kuna dio isplate možete zatražiti putem mirovinskog fonda u kojem ste štedjeli, a dio putem mirovinskog osiguravajućeg društva. Ili jednostavno, sav iznos prenesete u mirovinsko osiguravajuće društvo koje vam onda isplaćuje mirovinu iz 3. stupa.

Kampanja 'Dan za životni plan' powered by UMFO: Sadržaj članaka dio je projekta Financijska pismenost, a nastao je u suradnji Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava te native studija 24ContentHaus. Više informacija potražite na www.mirovinskifondovi.hr.

Powered by UMFO

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 14
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang