Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 16

Trenutno je najisplativiji onaj model automobila koji možete odmah kupiti i odvesti kući

Powered by AutoZubak

Trenutno je najisplativiji onaj model automobila koji možete odmah kupiti i odvesti kući

Potražnju za novim, ali i rabljenim automobilima, trenutno je teško zadovoljiti. Naime, početkom ove godine došlo je do poremećaja na tržištu čipova, što je uzrokovalo manju proizvodnju, a time i poskupljenje vozila

U proteklih nekoliko mjeseci došlo je do poskupljenja novih automobila zbog cjelokupne situacije s nedostatkom elektroničkih komponenti, narušenim opskrbnim lancima te otežane isporuke i dugih rokova čekanja.

Rabljena vozila također prate trend rasta, ali u Hrvatskoj taj rast je malo sporiji nego u drugim zemljama EU, tvrdi direktor prodaje AutoZubaka Antonio Novak, s kojim smo razgovarali o trenutnoj situaciji u autoindustriji, ali i o prognozama za buduća poslovanja.

The,Electronic,Circuit,Of,The,Car,In,Hand,,The,Technician

Posljedice nestašice čipova

Nedostatak čipova i općenito elektroničkih sklopova uzdrmao je autoindustriju. Došlo je do lančane reakcije, pa tako sad kupci na novo vozilo čekaju od 150 do 400 dana, a prije je bilo uobičajeno čekati od 45 do 90 dana. Nemogućnost normalne isporuke novih vozila polako utječe i na cijene rabljenih vozila.

Nije samo autoindustrija pogođena nestašicom čipova nego sve industrije u kojima je taj element sastavna komponenta i zato se vjeruje da će se situacija s nedostatkom čipova kad-tad morati normalizirati. Optimistične prognoze kažu da će to biti sredinom 2022. godine, a oni manje optimistični predviđaju to tek za kraj iduće ili čak početak 2023. godine.

- U ovom trenutku u fokusu javnosti su automobili kao svima poželjan i nužan proizvod, ali za nekoliko mjeseci istim ćemo intenzitetom govoriti o nedostatku hladnjaka, tableta, pametnih telefona i satova... Na svu sreću, mi u AutoZubaku svoje smo nabavne kanale i prodajne procese prilagodili trenutnoj situaciji i još možemo zadovoljiti većinu potreba kupaca, bilo da je riječ o kupnji novih ili rabljenih vozila - pojašnjava direktor prodaje. 

An,Illustration,Representing,A,Computer,Circuit,Board,And,A,Car

Pravo vrijeme za kupnju rabljenih automobila 

Iako situacija u autoindustriji postaje sve teža, direktor prodaje vozila tvrdi da naše tržište još nije u većoj mjeri reagiralo na poskupljenje rabljenih automobila, kao što je to, primjerice, slučaj na zapadnoeuropskim tržištima.

- Sa sigurnošću mogu potvrditi da je sad pravo vrijeme za kupnju rabljenih vozila jer, dok god se ne normalizira isporuka novih vozila, cijene rabljenih imat će tendenciju rasta - objašnjava. 

Zanimalo nas je i koja rabljena vozila Hrvati najviše kupuju, ali čini se da nema nekog pravila. Direktor prodaje ipak ističe da trendovi kupnje idu u smjeru SUV i Crossover modela, pri čemu kod rabljenih vozila prednjače modeli Volkswagen T-Roc, T-Cross, Škoda Kodiaq i Karoq te kod Audija Q modeli, i to od Q2 pa do super atraktivnih modela Q7 i Q8.

Cars,For,Sale,Stock,Lot,Row.,Car,Dealer,Inventory

- Svakako valja spomenuti i bestseler tržišta rabljenih vozila, super popularni Golf sedme i osme generacije, te Škodu Octaviju, koji su kod hrvatskih kupaca „sigurna valuta“ i dobro uložen novac. Uz marke Volkswagen koncerna, koje ujedno zastupamo, naša ponuda rabljenih vozila proteže se na jednako tako atraktivne ostale marke i modele vozila, poput Renaulta Megane, Clio i Kadjar, Nissana Qashqai, Opela Astra, Peugeota 3008, 5008 i 208, premium marke BMW Serije 3 i Serije 5 te Mercedesa klase C i E - kaže.

S obzirom na situaciju u kojoj se nalazi cijelo svjetsko tržište automobila, gdje se vozila ponekad čekaju i do godinu dana, Antonio Novak ističe da je ipak trenutno najisplativiji onaj model automobila koji možete odmah kupiti i odvesti kući.

Online kupnja 

S obzirom na to da još vladaju pandemijski uvjeti, kupcima je stalo do njihova zdravlja, a mnogi vole i komociju, pa se online kupnja automobila sve više čini kao trenutno najisplativije rješenje. Iz tog nas je razloga zanimalo je li takva kupnja kod nas dovoljno pouzdana i sigurna

Man

- Na našoj internetskoj stranici svako vozilo prije kupnje kupac može detaljno pogledati izvana i iznutra u tehnici 360 stupnjeva, provjeriti cjelokupnu servisnu povijest vozila te financirati vozilo jednokratnom uplatom ili ostalim načinima financiranja, kao što su kredit ili leasing. Nakon završetka postupka financiranja ili uplate vozila, u roku od najkasnije 24 sata, vozilo je spremno za isporuku - govori direktor prodaje. 

Recimo i to kako je AutoZubak bio jedan od začetnika ovakve vrste kupnje kad je 2017. godine izvršio prvu takvu prodaju. Do sada su dosegnuli iznimno visoku razinu online ponude, u što se možete uvjeriti na njihovim službenim stranicama

Powered by AutoZubak

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 16
VIDEO

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba
KAMO ZA PRAZNIK RADA?

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba

Na samo sat vremena od Zagreba i malo manje od Rijeke, u srcu Gorskoga kotara, smjestio se zaštićeni krajolik kanjon Kamačnik. Povodom Praznika rada Bistro Kamačnik organizira bogat zabavni program i vrhunske mesne i riblje specijalitete

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno