Native sadržaj

Komentari 63

U koju kriptovalutu investirati? Mali vodič za one koji žele uložiti, ali nisu sigurni u što

U koju kriptovalutu investirati? Mali vodič za one koji žele uložiti, ali nisu sigurni u što

Kriptovalute su ove godine doživjele pravi 'boom' zahvaljujući velikim ulagačima koji su ih kupili i tako prilično uzburkali tržište. U moru od više tisuća mogućnosti virtualnih ulaganja koju kriptovalutu odabrati?

Već i vrapci na grani znaju da je kriptovaluta virtualna ili digitalna valuta koja se može koristiti za kupnju roba i usluga. No tu je i specifična terminologija koja prati ovo dinamično tržište, a ona je mnogima još nepoznata ili ne posve razumljiva. Pa krenimo od početka.

Kripto u nazivu dolazi od riječi kriptiranje ili šifriranje, što znači matematički pristup zaštiti informacija. Glavna ili javna “knjiga“ u koju se zapisuju sve transakcije i vrijednosne izmjene jedinica kriptovaluta zove se blockchain. Cijeli sustav blockchain čine računala povezana u mrežu koja potvrđuju određene transakcije. Tu svoj doprinos daju "rudari" -  osobe (ponekad i skup ljudi ili poslovni subjekti) koje dobrovoljno ustupaju svoja računala i računalnu obradu svojih podataka “digitalnog novčanika“ kako bi se potvrdio skup transakcija provedenih u knjizi platnog prometa, odnosno blockchainu. Za nagradu dobivaju određenu količinu jedinica kriptovalute. “Rudarenje“ je zapravo proces potvrđivanja i dodavanja novih transakcija u blockchain.

Dinamično i veliko tržište

CoinDesk, vodeće web mjesto posvećeno kriptovalutama, navodi kako trenutno na tržištu postoji više od 10.000 različitih kriptovaluta. Od početnog, prilično egzotičnog statusa, danas se kriptovalute percipiraju kao budućnost financija, ali ih još prati epitet rizičnog ulaganja. No i ovdje vrijede pravila slična onima na kladionicama – što su ulaganja nesigurnija, u slučaju uspjeha zarada je veća. Iako su neke kriptovalute zakoračile i u fizički svijet kreditnih kartica, većina ih je i dalje posve neopipljiva, pa su za mnoge ulagače prilično apstraktne.

Recimo još i to kako je ukupna vrijednost svih kriptovaluta koje postoje na tržištu u srpnju ove godine bila veća od golemih 1,3 trilijuna dolara.

Bitcoin

U 2021. godini najvišu tržišnu vrijednost i dalje drži bitcoin – nestvarnih 40.000 dolara za jedan coin. Budući da je bio prvi, i danas je najpopularnija kriptovaluta, a taj mu status nije narušila ni volatilnost koja ga je pratila tijekom godina. Prvotno je kreiran kako bi postao digitalni sustav plaćanja, ali financijski su stručnjaci zaključili da je za to suviše nestabilan. 

Ethereum

Riječ je o kriptovaluti ethereum mreže, drugoj najpopularnijoj kriptovaluti na svijetu. Predviđa se kako će u bližoj budućnosti ethereum preuzeti primat od bitcoina. Njegova je vrijednost snažno porasla od 2013. godine, kad je kreiran, pa sad iznosi oko 3200 dolara.

Ripple

Kreiran je za digitalna plaćanja, a reklamira se i kao najbrži i najučinkovitiji način za obavljanje globalnih transakcija. Smatra se bitcoinovim suparnikom, ali, iako imaju mnogo sličnosti, među njima postoje i neke bitne razlike. Primjerice, ripple omogućava brže "sjedanje" sredstava na račun. Osim toga, bitcoin je decentralizirana digitalna valuta, a ripple je zapravo transakcijska mreža koja ima vlastitu valutu. Njezina je kratica XRP i trenutno je treća kriptovaluta na tržištu. 

Polkadot

Jedna je od novijih kriptovaluta na tržištu. Najveća razlika između polkadota i njezinih konkurenata je što polkadot omogućuje sigurnost unutar lanca, odnosno jamstvo da će informacija doći od točke A do točke B bez mogućnosti curenja. Platforma polkadot koristi token DOT, čije su osnovne funkcije upravljanje mrežom i izvršavanje operacijskih procesa. Trenutna joj je vrijednost malo manja od 22 dolara.

Bitcoin CASH

Nastao je kao klon bitcoina, ali s povećanom veličinom bloka, pa sukladno tome i bržim transakcijama. Ova valuta omogućava slanje novca bilo kamo u svijetu uz vrlo nisku naknadu. Pokazala se kao odlična alternativa bitcoinu i trenutna vrijednost joj je oko 625 američkih dolara.

Litecoin

Još jedna kriptovaluta zasnovana na bitcoinu, s malo bržim transakcijama i "rudarenjem" koje se bazira na izmijenjenim algoritmima, pa je moguće i na malo slabijim računalima. Trenutna vrijednost mu je oko 175 američkih dolara.

Usprkos golemom postojećem broju kriptovaluta, ovo se tržište kontinuirano širi, a idući veliki digitalni token mogao bi biti lansiran već sutra. Na tako dinamičnom tržištu nije lako trgovati -  treba znati prepoznati pravi trenutak i pravu priliku. A sigurnost je tu svakako jedna od važnijih dimenzija, pa je uputno pronaći sigurno i provjereno mjesto na kojem ćete bez straha kupovati ili prodavati svoje kriptovalute. Auro Domus upravo je takva adresa.