Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 23
Foto: Matija Habljak/PIXSELL - ILUSTRACIJA
INSPIRATIVNA PRIČA

U šest godina rada u istoj firmi napredovao je triput. 'Izazova ima puno, nijedan dan nije isti'

Sa završenom srednjom školom i zanimanjem strojovođe, Antonio Medved pronašao je posao u struci i u kratko vrijeme čak triput napredovao. Njegova inspirativna priča dokaz je da se uz rad na sebi mnogo toga može postići

Sadržaj donosi ENNA

Danas posao strojovođe pripada deficitarnim zanimanjima, a mladi mahom upisuju škole i zanimanja za koja Hrvatski zavod za zapošljavanje iz godine u godinu predlaže da se smanji broj upisanih jer ih ima i više nego dovoljno. Tako se u pojedinim gradovima i općinama posao strojovođe opet našao na listi deficitarnih zanimanja za 2023., a mediji su još u veljači pisali da upravo zbog manjka strojovođa dolazi i do zastoja u željezničkom prijevozu.

Premda posao strojovođe nije popularan među mlađim generacijama, one trebaju biti svjesne da im i ovo zanimanje nudi mnogobrojne mogućnosti napretka u karijeri. Naime, o svakom pojedincu ovisi kako će izgledati njegov karijerni put i hoće li iskoristiti prilike koje mu se na tom putu pojave.

Upravo je zato inspirativna priča našeg sugovornika Antonia Medveda (34), koji je radom i trudom od posla strojovođe došao do pozicije kontrolora prometne sigurnosti. Otkrio nam je kako mu je to pošlo za rukom te s kojim se izazovima u poslu danas susreće.

Kad poslodavac prepozna talent

Antonio Medved rođen je 1989. u Vinkovcima, osnovnu školu završio je u Ivankovu pokraj Vinkovaca, a srednju školu za zanimanje ''tehničar vuče - strojovođa'' upisao je 2004. godine u Tehničkoj školi Zagreb. Četverogodišnje zanimanje strojovođe 2017. godine dovelo ga je u tvrtku ENNA Transport, koja je poznata i kao prvi hrvatski privatni željeznički cargo prijevoznik. U njoj i danas radi, ali sad na poziciji kontrolora prometne sigurnosti.

Naime, nakon dvije godine obavljanja posla strojovođe, Medved je počeo raditi u operativi ENNA Transporta kao pomoćni dispečer. U tom periodu pružila mu se prilika da položi andragogiju kako bi postao instruktor strojovođa i ovlašteni ispitivač, što je objeručke prihvatio. Zatim je kao pomoćnik voditelja operative vodio odjeljenje strojovođa, a u studenom ove godine počeo je raditi kao kontrolor sigurnosti u željezničkom prometu te u odjelu tehnike na održavanju lokomotiva.

Njegova priča dokaz je da se uz trud i rad mnogo toga može postići, no tu su također potrebne velika razina odgovornosti i kontinuirana edukacija.

- Kontrolor za sigurnost željezničkog prometa ima veliku ulogu kako bi spriječio bilo kakve nepravilnosti u radu izvršnih radnika (strojovođa, pregledača vagona) i kako bi pratio obavlja li se posao na siguran način - objašnjava Medved prirodu svog posla te dodaje da, uz posao kontrolora za sigurnost, radi kao instruktor/ovlašteni ispitivač. 

- Tu također imamo svakodnevne ispite mladih strojovođa koji nakon stažiranja polažu stručni ispit za strojovođu, pri čemu moramo procijeniti je li taj mladi strojovođa spreman sam sjesti u lokomotivu i voziti vlak po prugama HŽ Infrastrukture - pojašnjava sugovornik te pritom dodaje da vozni park ENNA Transporta ima najsuvremenije lokomotive koje također omogućavaju sigurniji i kvalitetniji rad za strojovođu.

Ističe kako je u svemu tome velika prednost što je atmosfera u odjelu, odnosno tvrtki, sjajna budući da su timski rad, komunikacija i suradnja sa svim odjelima unutar tvrtke presudni za kvalitetno obavljen posao.

Dinamična pozicija koja traži odgovornost 

Njegov posao nosi veliku odgovornost s obzirom na to da rukuje vrijednom opremom, a pritom je zadužen i za prenošenje znanja strojovođama kako bi što efikasnije obavljali svoj posao.

- Izazova u poslu ima mnogo jer, praktički, niti jedan dan nije isti. Radimo vrlo intenzivno sa strojovođama kroz školovanja i edukacije kako bismo povećali sigurnost u željezničkom prometu i eliminirali bilo kakve nepravilnosti u radu - kaže Medved i dodaje da su veliki izazovi u ovom poslu svakodnevni.

- Rizik je prilično velik jer je riječ o 'teškoj' mehanizaciji, lokomotivama i vagonima, odnosno o opremi koja je vrijedna više milijuna eura. Također, u prometovanju vlakova ovisimo uglavnom o drugim subjektima, poput upravitelja infrastrukture HŽ Infrastrukture, carine, lučkih terminala, industrije i slično - objašnjava sugovornik te dodaje da je danas jedan od najvećih problema željezničkih prijevoznika u Hrvatskoj to što su mnoge pruge zatvorene radi građenja i modernizacije željezničke mreže.

- Ti zatvori su mnogobrojni, česti te dugoročni i svakako utječu na operativnu organizaciju i prometovanje vlakova, ali i na financije. Najčešća relacija prometovanja intermodalnih (kontejnerskih) vlakova je Rijeka - Budimpešta i obrnuto, gdje je vozno vrijeme zbog mnogih ograničenja na infrastrukturi prosječno više od 36 sati u jednom smjeru za 330 km udaljenosti - kaže Medved te dodaje da je to za današnje vrijeme modernih tehnologija i rješenja prilično sporo.

Važno je ulagati u (buduće) zaposlenike

U tvrtki ENNA Transport trenutno radi 65 strojovođa, koji upravljaju s 14 lokomotiva različitih serija i proizvođača. S obzirom na to da uspješno šire svoje poslovanje u Hrvatskoj i regiji, ali i ulažu u radnike, budućim strojovođama svakako predstavljaju poželjnog poslodavca, a ove godine odlučili su i stipendirati mlade nade.

- ENNA Transport je prvi put ove školske godine odlučila napraviti kampanju u Tehničkoj školi Zagreb s ciljem interesa i privlačenja mladih koji su upisali smjer zanimanje 'tehničar vuče - strojovođa'. Pritom se đacima nudi stipendija za cijelu školsku godinu 4. razreda. A nakon uspješnog završetka srednje škole sa zvanjem strojovođa imaju mogućnost početi stažirati u ENNA Transportu te poslije zasnovati stalni radni odnos - objašnjava Medved te pritom zaključuje da su prednosti rada u ENNA grupi svakako te što se konstantno ulaže u znanje i edukaciju zaposlenika, njihovu sigurnost, uvjete rada i kvalitetu.

Sadržaj donosi ENNA

Komentari 23
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana