Native sadržaj

Komentari 0

Koliko ste puta čuli: Nemoj se naprezati ili prištedi se?

Koliko ste puta čuli: Nemoj se naprezati ili prištedi se?

Rehabilitacija nakon operacije bilo kojeg dijela noge, uvijek je zahtjevna. Tu nema mjesta prečicama - za oporavak su potrebni vrijeme i disciplina. Uz pravog pomoćnika, sve je lakše

Često smo skloni liječničke upute, i to posebno one koje ne sadržavaju preciznu dozu određene terapije – shvatiti olako te ih prepustiti vlastitoj interpretaciji. To se posebno odnosi na upute kao što su – 'nemojte se naprezati' ili 'prištedite malo nogu' ili pak 'nemojte dizati teške stvari'. Jer – kako procijeniti kad je previše? Kako znati da je prenaporno? Kako osvijestiti da je preteško? U pronalaženju odgovora na jedno od ovih pitanja svakako bi vam mogao pomoći ReStep – biofeedback uređaj za dozirano opterećenje.

ReStep je proizvod tvrtke Fizio Tech iz Pule, a namijenjen je ortopedskim pacijentima koji se, zbog određenih oštećenja noge, moraju pridržavati uputa o doziranom opterećenju. Prema riječima Petre Josipović, suvlasnice tvrtke i voditeljice projekata, u svome ga radu mogu koristiti i fizioterapeuti koji uz pomoć aplikacije mogu analizirati razne parametre hoda svojih pacijenata te tako lakše i učinkovitije planirati njihovo liječenje.

Riječ je zapravo o svojevrsnom ulošku koji se umetne u obuću pa korisnika upozori kad prekorači dozvoljeno opterećenje problematične noge. Zvuči li vam to kao dio neke SF priče? Pa, zapravo, nije ni čudo jer je dostignuća suvremene medicine danas doista teško pratiti.

Pokreni nešto svoje

ReStep je na tržištu prisutan već nekoliko godina, a sada je, u okviru natječaja ''Pokreni nešto svoje'', kojega zajednički provode Philip Morris i ACT Grupa - potporna organizacija za razvoj društvenog poduzetništva, dobio značajnu financijsku i mentorsku podršku. Dobivena sredstva iskoristit će za unaprjeđenje dizajna proizvoda te za njegovu komercijalizaciju.

Tvrtka Fizio Tech, osim ReStepa ima još proizvoda, od kojih svakako valja izdvojiti Hip Rehabilitation Device (HRD), uređaj za terapiju kuka. - Naši kupci su sve ustanove koje obavljaju djelatnosti fizikalne medicine, rehabilitacije i fizikalne terapije, zatim distributeri medicinske opreme te ljekarne - otkriva nam Petra Josipović.

Tvrtku je, priča nam, pokrenula zajedno s kolegom Filipom Sironićem koji joj je i danas na čelu. - Kada smo 2015. počeli razvijati projekt Unpowered exoskeleton-FizioTech, bili smo samo nas dvoje. Tad smo još bili studenti i nismo imali ni dovoljno novca, ni dovoljno vremena za razvoj i finalizaciju tog projekta. No, to nam je, pokazalo se kasnije, zapravo donijelo puno dobroga. Među ostalim, kontakte kolega iz kojih su se razvile brojne suradnje - prisjeća se Petra.

Strpljenje i optimizam ključni

Nakon što su 2018. s već spomenutim projektom HRD pobijedili na jednom drugom natječaju, ohrabrili su se i otvorili tvrtku. - Tada nam se negdje javila i kolegica Ivana Palčić, začetnica ideje ReStepa. Budući da na raspolaganju nije imala tim koji bi njezinu ideju pretvorio u stvarnost, započeli smo suradnju. Danas u timu imamo sedam članova – inženjere strojarstva i elektronike, developera te dvije doktorandice -. Na svome su razvojnom putu, imali i uspona i padova, ali su ih prilično uspješno premošćivali, kaže nam Petra Josipović.

- Kada voliš ono što radiš, ništa ti nije teško, ali moram reći da smo jako velike napore uložili u pronalazak resursa za razvoj proizvoda i njegovu komercijalizaciju te za pronalazak stručnjaka s pojedinog područja. Svima koji kreću u neki svoj posao, preporučila bih da se naoružaju strpljenjem. Jer baš kada pomislite da je sve gotovo i ne znate kako i kamo dalje – ne očajavajte! Radije se posvetite nečemu što vas opušta pa ćete lakše doći do rješenja. Bitno je ne izgubiti optimizam - savjetuje Petra Josipović.