Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 22

Umirovljenica (71): 'Trebala sam hitno novac, isplatili su mi iznos bez uvjeta i hipoteke za 7 dana'

Powered by Hrvatski ured za osiguranje

Umirovljenica (71): 'Trebala sam hitno novac, isplatili su mi iznos bez uvjeta i hipoteke za 7 dana'

Penzioneri ne nalaze rješenja za financijske probleme jer su bankarska sredstva uvjetovana mnoštvom dokumentacije koju ne mogu ispuniti. No tržište nudi i druge modele, a jedan od njih iskoristila je Darinka Golub

Po zanimanju kuharica, Darinka Golub, 71-godišnja umirovljenica iz Zagreba, živi u obiteljskoj kući sa sinom, koji joj, kao i kći, pomaže koliko god i kad god treba. Njezina mirovina nije velika, a bez djece, kaže, ne bi mogla nikako opstati. No nedavno joj je zatrebalo više gotovine odjednom, a tad joj nisu mogla pomoći ni djeca ni unučad jer danas, objašnjava, svi teško žive i vremena više nisu kao nekad kad se od plaće moglo stavljati "sa strane".

- Bila je to situacija koja je tražila hitnu financijsku intervenciju. Otišla sam u osiguravajuću kuću u kojoj sam imala otvorenu policu životnog osiguranja. Kad sam je ugovarala, znala sam da mi može poslužiti kao financijski instrument ako jednog dana dođem u poziciju da trebam više gotovine odjednom. Obradili su zahtjev vrlo brzo, u roku od tjedan dana sve je bilo riješeno, a novac mi je isplaćen. Nije bilo silne papirologije za rješavanje, nisam morala odlaziti bezbroj puta s dodatnom dokumentacijom, niti sam trebala priložiti bilo kakve druge hipotekarne instrumente. Riješila sam svoj problem kroz svoju policu i moram vam kazati da sam odahnula - ispričala je Darinka.

Money,Growth,Concept,Plant,Growing,Out,Of,Coins

Životno osiguranje - najbolja odluka

Police životnog osiguranja mnogima su jedino jamstvo da će u starosti imati financijsku zaštitu, pa se zato već u mladosti odlučuju na otvaranje police koja će im priskrbiti mirniju i bezbrižniju starost. No životna osiguranja nisu samo zaštita pojedinca nego i zaštita djece jer, koliko god je o nekim stvarima teško unaprijed razgovarati, štiteći sebe kroz životno osiguranje, mnogi štite i svoje bližnje u slučaju bolesti, smrti ili nezgode. Osiguranja danas predstavljaju većini i jednu od najboljih odluka za štednju.

- Ne vjerujem bankama i kroz godine sam imala loša iskustva s njima. Pokušavala sam dignuti razne kredite, no za umirovljenike je to uistinu vrlo komplicirano. Trebalo je toliko papirologije da sam na kraju odustala. Također, nisam bila sklona ni štedjeti u banci. Naknada je nikakva i nema smisla stavljati na račun kad vam ne nude ništa više od onog što ulažete. Štoviše, još vam naplaćuju štednju, za razliku od polica osiguranja - obrazlaže Darinka Golub.

Investors,Get,Money,From,Investors,In,The,Insurance,Business,With

Nikad nije kasno

Da je uvijek pravo vrijeme za ugovaranje police životnog osiguranja, dokazuje i Darinkin primjer. Policu je otvorila tek sa 64 godine, no to nije umanjilo korist kad ju je najviše trebala.

- Otvorila sam policu tek prije nekoliko godina jer, nažalost, prije nisam imala prilike. Kratki period imala sam jednu policu životnog osiguranja, ali iz osiguravajuće kuće inzistirali su na godišnjim uplatama, a jednokratno mi je bilo nemoguće izdvojiti toliko novca, pa sam bila primorana otkazati je. U tom smo periodu gradili kuću, stvarali život, bila su tu i djeca sa svojim potrebama i jednostavno nisam mogla više uplaćivati rate. Kad mi je preminuo suprug, otvorila sam policu osiguranja u drugoj osiguravajućoj kući, dali su mi uvjete prema kojima sam mogla mjesečno uplaćivati anuitete, a rok krajnje isplate bio je već za 12 godina. Bez obzira na to što nisam isplatila policu do kraja, mogla sam sredstva iskoristiti u jednokratnom iznosu kroz kreditiranje. Taj kredit sad otplaćujem u mjesečnim ratama koje su mi financijski prihvatljive i omogućavaju mi miran umirovljenički život. Vrlo sam teško i puno radila i zahvalna sam što sam uspjela svoj financijski problem riješiti na ovako jednostavan način - ispričala je Darinka Golub te dodala kako je ovo za nju bilo iznimno pozitivno iskustvo.

- U osiguravajućoj kući nisu tražili od mene nikakve popratne dokumente. Bilo je dovoljno da donesem original police i dogovorim dalje detalje isplate. Policu nasljeđuju sin i kći. Nakon iscrpnih situacija u bankama, gdje mi je uvijek nedostajao barem još jedan dokument, ovo je uistinu bilo pozitivno iskustvo lišeno stresa

Love,Lives,Forever!,Senior,Couple,At,Home.,Handsome,Old,Man

Osiguranje važno za stabilnost društva

Osiguranje je jedan od osnovnih instrumenata pružanja zaštite za fizičke i pravne osobe, a osiguravajuća društva, gledajući ukupnu sliku, svojom djelatnošću obavljaju važnu socijalnu i društvenu funkciju jer policama uvelike pridonose štićenju gospodarskog i financijskog poretka. Bilo bi nezamislivo funkcioniranje društva bez pozadinskog osiguranja, a isto tako i osiguravajućih kuća koje su reosigurane u drugim osiguravajućim svjetskim kompanijama.

Osiguranja danas na tržištu nude prikladne pakete bez obzira na to ima li korisnik 20, 40 ili 60 i više godina te u svakoj dobi predstavljaju dobar odabir štednje jer nepredviđene situacije dio su života, a upravo one zahtijevaju brze intervencije.

- Za mene je životno osiguranje najbolji način štednje i osjećala sam se potpuno sigurno u svakom trenutku od dana kad sam potpisala policu. Za svakoga, ali pogotovo za nas umirovljenike, važno je da nema onih 'skrivenih' sitnih slova na kraju dokumenta, koja rijetko tko čita, a koja se poslije, kad imate problem, pokažu kao najvažniji dio dokumenta jer upravo u njemu stoji neka stavka koja vam onemogućava ili otežava situaciju za koju ste mislili da je vašim potpisom riješena - zaključila je Darinka i na kraju poručila: 

- Nadam se da će se kroz moje iskustvo i drugi umirovljenici koji ovo pročitaju odlučiti na ovakav oblik štednje i financijske sigurnosti. Svakako je policu dobro otvoriti što prije jer je to jedna od rijetkih sigurnih stvari u životu. U našoj dobi važno je još uživati u životu.  

Društva za osiguranje i Hrvatski ured za osiguranje (HUO) već godinama provode aktivnosti s ciljem unapređenja financijske pismenosti građana, a posebice mladih. Zajednički projekt financijske pismenosti pod nazivom Sigurnije sutra provode društva za osiguranje i Hrvatski ured za osiguranje, uz potporu Udruženja osiguravatelja Hrvatske gospodarske komore, a navedeni je projekt kruna dugogodišnjeg rada na podizanju svijesti mladih o važnosti financijske pismenosti na području osiguranja.

Powered by Hrvatski ured za osiguranje

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 22
VIDEO

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba
KAMO ZA PRAZNIK RADA?

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba

Na samo sat vremena od Zagreba i malo manje od Rijeke, u srcu Gorskoga kotara, smjestio se zaštićeni krajolik kanjon Kamačnik. Povodom Praznika rada Bistro Kamačnik organizira bogat zabavni program i vrhunske mesne i riblje specijalitete

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno