Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 2

Uštedite u kućnom budžetu i do 500 kuna mjesečno

Powered by Konzum

Uštedite u kućnom budžetu i do 500 kuna mjesečno

Došlo je vrijeme za kontrolu potrošnje. Mnogi će ove godine preskočiti kupnju još jednog para tenisica ili odlazak na skijanje, no znatne se uštede mogu postići bez velikih odricanja ovim provjerenim tehnikama

Preuzmite kontrolu nad novcem

Prvi veliki korak u vašoj odluci da uštedite neka bude kontrola svih izvora financija. Kada dobijete plaću, izradite plan trošenja u excell tablici ili običnoj bilježnici, a predloške za vođenje osobnih financija možete pronaći na internetu. Izračunajte za početak fiksne troškove i dobit ćete uvid koliko vam točno novca treba za plaćanje kreditnih obveza, kućanskih računa i mjesečnih izdataka poput vrtića ili neke druge kontinuirane aktivnosti.

Ostatak novca podijelite u 3 skupine – u jednoj neka bude hrana i osnovne životne potrepštine, u drugoj sekundarne stvari poput odjeće, obuće i namještaja, a u trećoj nepredviđeni troškovi. Tako ćete za početak dobiti uvid u to koliko novca ide u koju kategoriju i gdje odmah možete eventualno smanjiti potrošnju. 

Impulzivnoj kupnji recite NE

Prije nego što sami sebi uskratite uzbudljivu naviku da uđete u dućan i razveselite se novom torbom koja vam možda i ne treba, ali vas čini sretnima, napravite uvid u svoje kartično poslovanje. Kupovanje na 24, 36 ili 48 rata je sjajno rješenje s kojim nećete gotovo ni osjetiti mjesečni izdatak, no rata na ratu dovest će vas do manjka gotovog novca odmah nakon primitka plaće.

Ne zaboravite da je gotovim novcem mnogo lakše upravljati u smanjenju kućnog budžeta, pa zbrojite svoje obveze na karticama, zaustavite nepotrebno daljnje trošenje i sačuvajte sredstva kojima na njima raspolažete za onu treću kategoriju u vašoj tablici, koju ama baš nitko ne voli, ali se svima događa – nepredviđeni troškovi. Bit ćete ponosni na sebe kada dotrajali televizor bez problema kupite na rate koje vas poslije neće nimalo opterećivati u mjesečnim otplatama.    

Novac položite u 'šparnu' kutiju

Nabavite lijepu šarenu kutiju i stavite u nju razuman iznos na temelju okvirnih spoznaja o prijašnjim troškovima. Neka vaša procjena iznosa koji vam treba za mjesečnu potrošnju hrane i potrepština u početku bude konzervativna, jer ako odvojite premalo novca, mogli biste pasti u zamku sustezanja i uskraćivanja nutritivno bogatih namirnica i tako učiniti loše za svoje i zdravlje svojih ukućana.

Tijekom nekoliko mjeseci ionako ćete korigirati količinu novca koja vam je dostatna, a u međuvremenu ćete naučiti kako količinu novca iz šparne kutije iskoristiti na najbolji mogući način. U prvim mjesecima vjerojatno ćete dodavati novac, no ne brinite se, brzo ćete naučiti kupovati u okviru budžeta koji ste odredili. 

Postanite čovjek od akcije  

Na početku mjeseca odvojite malo vremena i popišite sve "veće" stavke kojima trebate dopuniti kuhinjske ormare i kupaonske ladice, poput deterdženata, šećera, ulja, brašna, soli ili riže. Šalabahter s popisom tih namirnica i potrepština držite u kutiji u kojoj je novac i križajte ga kad nešto od toga pronađete u katalogu s akcijama.

Tjedna sniženja možete pratiti putem interneta ili ih prelistati nakon što ih pronađete u svom poštanskom pretincu. S obzirom na to da katalozi izlaze nekoliko dana unaprijed, imate vremena organizirati se za kupnju. Tako za zdrave namirnice nećete morati izdvojiti cijelo bogatstvo i moći ćete ih uvijek nabaviti po nižim cijenama.

Izradite ideje za tjedni meni

Prema nekim procjenama, gotovo trećinu prihoda u prosjeku trošimo na hranu, a svakodnevni odlazak u dućan siguran je put u kupnju i nepotrebnih stvari. Zato isplanirajte što ćete sljedeći tjedan kuhati, a u katalogu s akcijama pronađite što se od sniženih namirnica uklapa u vaš meni.

Nakon toga otiđite u dućan planski s popisom i nabavite namirnice koje vam trebaju. Tako ćete spriječiti svakodnevno odlaženje u trgovinu i kupovanje na brzinu jureći s posla, a vaš će meni istodobno biti kvalitetan i pun svježih namirnica kupljenih jeftinije. Prednost organizirane i planirane tjedne kupnje znatno je smanjenje kućnog budžeta, što je u doba nestabilne financijske situacije poput ove trenutne itekako korisno.

Pratite sve troškove

Bilježite troškove kupnje, dajte si truda pa notirajte koliko vam je pojedinačna kupnja stvari na akciji donijela uštede jer iznos koji će pokazati kalkulator na kraju mjeseca sigurno će vas razveseliti. Da biste u tome bili što uspješniji, važno je prije svega biti dosljedan. Kad vam novi sustav upravljanja novcem postane praksa, veselit će vas organizirana i planska kupnja koja vam mjesečni budžet može uz malo truda "podebljati" i za 500 kuna.

Powered by Konzum

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković