Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 4

Odrastanje bez bioloških roditelja: Ova djeca zaslužuju da im se pruži prilika

Powered by SOS Dječje selo

Odrastanje bez bioloških roditelja: Ova djeca zaslužuju da im se pruži prilika

Odvajanje od poznatog okruženja traumatičan je događaj za dijete, no razdvajanje od braće i sestara, koji su važan izvor privrženosti i socijalne podrške, može dodatno otežati njihovu prilagodbu

Obitelj i odnos roditelja najznačajniji su čimbenici razvoja djeteta i njegove cjelokupne ličnosti. U obitelji se stječu prva iskustva, formiraju mišljenja i stavovi te razvijaju socijalni odnosi. No u Hrvatskoj je u 2019. godini, prema izvješću o radu pravobraniteljice za djecu, ukupan broj djece i mladih koji se nalaze na smještaju i organiziranom stanovanju u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i u centrima za pružanje usluga u zajednici iznosio 808.

Zbog toga još od 1992. godine u Hrvatskoj djeluje Udruga SOS Dječje selo Hrvatska čije je misija pružiti brižan dom za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Obiteljski koncept je temelj rada u oba SOS Dječja sela, u Lekeniku i Ladimirevcima. Tako djeca odrastaju u okviru SOS obitelji, koja im pruža sve ekonomske i psihološke potrebe.

Kad su mladi spremni za odlazak iz Sela, najčešće nakon završetka osnovne škole, svoje odrastanje i srednjoškolsko obrazovanje nastavljaju u SOS Zajednicama mladih dok ne postanu spremni za osamostaljenje. O životu u SOS Dječjem selu razgovarali smo i s Višnjom Matić, voditeljicom stručnog tima za razvoj djece SOS Dječjeg sela Ladimirevci.

Kako izgleda prosječna SOS obitelj

Svako dijete koje dolazi u novu SOS obitelj sa sobom nosi svoju povijest, podrijetlo i osjećaj identiteta. U prosječnoj SOS obitelji odrasta do petero djece, pa tako svakodnevno ispunjavanje individualnih potreba svakog djeteta zahtijeva od SOS mame ili tate organizaciju i redovitu dnevnu rutinu, odnosno praktične zadaće, kao što su pripremanje djece za vrtić ili školu, kuhanje i pospremanje obiteljske kuće.

No roditeljska uloga podrazumijeva mnogo više od svakodnevnog obavljanja kućanskih poslova pa SOS mame i tate razgovaraju s djecom o njihovim problemima, rješavaju obiteljske nesuglasice, pomažu djeci pri pisanju zadaće i vode brigu o njima kad su bolesna. Oni nastoje kvalitetno usmjeravati emocionalni, obrazovni i socijalni razvoj svoje djece.

Braća i sestre socijalna su podrška i izvor privrženosti

Samo odvajanje od roditelja i poznatog okruženja traumatičan je događaj za dijete, a razdvajanje od braće i sestara, koji su važan izvor privrženosti i socijalne podrške, može otežati njihovu prilagodbu i proces nošenja s traumatičnim iskustvima. 

Zbog toga u SOS Dječjem selu nastoje braću i sestre smjestiti u jednu SOS obitelj, a ako zbog nekih razloga nisu zajedno, organiziraju se međusobni susreti i druženja. 

- Najčešće ne pristajemo na razdvajanje biološke braće i sestara. Razdvajanje se događa u manjem broju slučajeva, npr. ako su braća i sestre stariji i nisu za smještaj u naš sustav ili su već prije razdvojeni zbog potreba posebnog oblika školovanja ili posebnog oblika skrbi - govori gospođa Matić.

O nerazdvajanju braće i sestara prilikom postupka izdvajanja iz obitelji govore UN-ove Smjernice za alternativnu skrb o djeci, gdje smjernica 17 govori da braću i sestre s postojećim vezama u načelu ne bi trebalo razdvajati pri smještaju u sustav alternativne skrbi, osim u slučajevima u kojima nedvojbeno postoji rizik zlostavljanja ili neki drugi razlog u najboljem djetetovu interesu.

Kako proces izdvajanja učiniti lakšim?

U idealnim uvjetima dijete i njegovi biološki roditelji trebali bi biti uključeni u postupak izdvajanja djeteta iz obitelji, i to tako da su informirani o potencijalno novom smještaju te da imaju mogućnost njegova izbora. No u stvarnosti se to najčešće ne događa jer centri za socijalnu skrb nemaju previše izbora, pa smještaju djecu tamo gdje ima mjesta.

SOS Dječje selo provodi brižljivu i postupnu pripremu, koja može uključivati posjet SOS mame i socijalnog radnika djetetu u njegovoj biološkoj obitelji te jedan ili više posjeta djeteta i roditelja SOS Dječjem selu i SOS obitelji u kojoj bi trebalo živjeti.

- Važno nam je da dijete dođe u 'poznato' okruženje te da nas roditelji dožive kao suradljive osobe koje ne žele ugroziti njihova temeljna roditeljska prava. Kad roditelji daju djetetu 'dozvolu' za prihvaćanje nove osobe, prilagodba djece na život u SOS Dječjem selu jednostavnija je i lakše se nose s traumom izdvajanja od roditelja - govori Matić.

U Hrvatskoj su danas dva SOS Dječja sela, Lekenik i Ladimirevci, a uz njih postoje i SOS Zajednice mladih u Osijeku, Zagrebu i Velikoj Gorici. U Selima odrasta oko 170 djece u tridesetak SOS obitelji. 

Pridružite se i postanite SOS mama ili SOS teta! SOS Dječje selo Hrvatska trenutačno je u potrazi za SOS mamama i SOS tetama pa ako osjećate poziv ili znate nekoga tko je dobar kandidat, više informacija o natječaju i navedenim zanimanjima pronađite ovdje

Powered by SOS Dječje selo

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4
VIDEO

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba
KAMO ZA PRAZNIK RADA?

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba

Na samo sat vremena od Zagreba i malo manje od Rijeke, u srcu Gorskoga kotara, smjestio se zaštićeni krajolik kanjon Kamačnik. Povodom Praznika rada Bistro Kamačnik organizira bogat zabavni program i vrhunske mesne i riblje specijalitete

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno