Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 2

Veličanstven pogled na impresivne pejzaže okupane sunčevim zrakama

Powered by Zagrebačka banka

Veličanstven pogled na impresivne pejzaže okupane sunčevim zrakama

Planinarenje je sve popularnije u Hrvatskoj, a relativna novost u našoj planinarskoj ponudi su ferate. Riječ je o osiguranom planinarskom putu koji je pogodan za sve željne avanture, čak i one koji nemaju penjačkog iskustva

Znate li što na talijanskom znači ferrata? Ferrata je naziv za željeznicu, međutim u planinarskom rječniku via ferrata, odnosno ferata, označava željezni put - sustav čeličnih sajli, ljestava i klinova pričvršćenih za stijenu, koji omogućavaju uspon na nepristupačne vidikovce. Željezne sajle služe kao osiguranje duž cijelog hodačkog i penjačkog puta osiguranog u stijeni. Ferate mogu biti okomite i vodoravne te se mogu koristiti za uspon na stijenu i za silazak s nje. 

Ova je aktivnost idealan način otkrivanja i istraživanja prirode. Na prvu se vjerojatno čini kako je za ovaj avanturistički i uzbudljiv doživljaj potrebno planinarsko ili penjačko iskustvo, no odlična vijest je da se svatko može okušati u ovome jer prethodno iskustvo nije potrebno. Ipak, ferate se razlikuju po težini puta, pa je poželjno početi svladavanjem najlakših. U posljednje je vrijeme u Hrvatskoj penjanje sve popularnije, pa smo izdvojili nekoliko ferata na kojima se možete okušati ako već niste.

Via ferrata Fortica - Omiš

Via ferrata Fortica nalazi se iznad staroga grada Omiša, a slovi za jednu od najljepših ferata u Hrvatskoj. Duga je 400 metara, a tijekom penjanja savladavate visinsku razliku od 250 metara. Krajnja točka ferate je tvrđava Fortica, povijesna utvrda iz 13. stoljeća, s koje se pruža pogled na cijeli grad, kanjon rijeke Cetine te na otoke Brač, Hvar i Šoltu. Ova je ferata potpuno opremljena sigurnosnim užetom od čelične žice i željeznim stubama, što omogućava siguran i lagan uspon. Cijelo ovo iskustvo ostavlja bez daha - s jedne strane penjači imaju pogled na netaknutu rijeku Cetinu, a druge strane pogled pada na slikoviti Omiš i plavi Jadran. 

Via ferrata Perunika - Podstrana

Via ferrata Perunika nalazi se na brdu Perun u Podstrani kraj Splita. Dugačka je 280 metara, a visinska razlika koja se prelazi od podnožja do vrha iznosi 140 metara. Po težini je označena kao srednje zahtjevna zbog okomitih skokova i skala od dva do 20 metara visine, no pristupačna je i avanturistima bez prethodnog iskustva uz odgovarajuću opremu i stručno vodstvo. Ferata je izrađena prema standardima i smjernicama kojima se koristi njemački planinarski savez, a nagrada za uspon penjačima je prekrasan pogled na Podstranu, Split, Biokovo, Brač i Trogirski zaljev. 

Via ferrata Čikola

Via ferrata Čikola prva je ferata u Šibensko-kninskoj županiji. Duga je malo manje od dva kilometra. Za prelazak cijele staze potrebno je oko tri sata. Najvećim dijelom prati prirodne usjeke, a cijelim putem pogled pada na očaravajuće litice i predivne pejzaže. Na kraju ferate nalazi se vidikovac s pogledom na cijeli kanjon Čikole. Za prolazak ove ferate obavezno je nošenje odgovarajuće opreme, koja podrazumijeva kacigu, rukavice i pojas s osiguravajućim setom. Po težini je ova ferata označena kao umjereno zahtjevna, što znači da se i početnici mogu okušati u ovoj adrenalinskoj avanturi u kanjonu Čikole. 

Via ferrata Mirko - Hvar

Ferrata Hvar ili Via Avalon, kako je zovu, rezultat je 5-godišnjeg rada entuzijasta iz Cliffbase tima koji su uložili velike napore da bi posjetitelje Hvara potaknuli na pješačenje i planinarenje po južnim obroncima otoka, s kojih se pružaju veličanstveni pogledi. Uspon do ferate osiguran je malim uskim stubama uklesanima u stijenu, a metalni most ferate ljulja se visoko nad naseljem. Ferata na Hvaru nalazi se u brdima poviše Svete Nedjelje, a staza vodi skroz do vrha Sveti Nikola. Cijeli put nije dugačak, ali je pomalo zahtjevan zbog okomitog uspona po stubama. Zato se nerijetko kaže kako je ova ferata samo za one jaka srca i čvrsta želuca. 

Zagrebačka banka u inicijativi #prviput organizira nagradni natječaj u kojem svi mikro i mali poduzetnici u turizmu imaju priliku osvojiti besplatnu marketinšku kampanju. Prijavite svoj turistički sadržaj i osvojite besplatnu marketinšku kampanju s nacionalnim emitiranjem. Zaba podržava male poduzetnike u turizmu jer svi zajedno možemo biti dio rješenja. #PartOfTheSolution

Powered by Zagrebačka banka

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang