Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 7
Foto: Muzej betinske drvene brodogradnje
JADRANSKI DRAGULJ

Vodič za sve: Što ne smijete propustiti ako boravite na srednjem Jadranu

Ako još ne znate kako biste iskoristili slobodan dan, a baza vam je Šibenik ili njegova okolica, donosimo vam prijedloge najpopularnijih mjesta za posjet na kojima ćete se, sigurni smo, opustiti na najbolji mogući način

Powered by Muzej betinske drvene brodogradnje

Ako vas je put nanio u Šibenik ili ste stanovnik Krešimirova grada, možda znate da je Šibenik prvi grad na svijetu koji je dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu električnu struju, bilo je to 1895. Ali jeste li znali da Šibenčani odbijaju vjenčati se u svibnju? Naime, to je nepisano pravilo koje tek rijetki Šibenčani prekrše kad je riječ o sklapanju braka jer, kako kaže legenda, smatraju da će svadbena zvona tijekom svibnja donijeti nesreću. Možda vas iznenadi i to što je Šibenik čak kovao vlastiti novac, poznat kao šibenski bagatin, i to još u vrijeme mletačke vlasti. Tradicija izrade ovog novca održala se do danas, ali u svrhu suvenira, a među najtraženijim je novčić od 50 bagatina, koji krasi lik jednog od najpoznatijih hrvatskih sportaša, Dražena Petrovića. 

Šibenik krije mnoge zanimljive tajne i tradicije, ali ono što također ne smijete propustiti njegova je spektakularna okolica. Zato smo vam pripremili popis mjesta u blizini Šibenika koja vrijedi posjetiti!

Rt koji dijeli sjeverni i južni Jadran

Postoje mjesta koja su izrazito posebna i zrače neobičnim mirom. Jedno od njih je Punta Planka u naselju Ražanj. Riječ je o rtu koji dijeli sjeverni i južni Jadran, a mjesto je to koje vole i mnogi zaljubljenici u fotografiju. Vjetroviti rt s pogledom na zalazak sunca i srednjovjekovnom kapelicom do koje vodi obalna pješačka i biciklistička staza idealno je mjesto za bijeg od gradske gužve i užarenog asfalta. Ako ste jedan od njih, ovo će vam specifično mjesto pružiti inspiraciju, a ujedno i potreban mir te, vjerujemo, prekrasne i jedinstvene fotografije.

Punta,Planka,Razanj,Croatia.,Beautiful,Autumn,Day,In,Dalmatia.,Nice

Ovo mjesto ima i bogatu povijest. Grčki pomorci ovaj su rt zvali Diomedov rt, i to čak 600 godina prije Krista. Na njemu je bilo svetište posvećeno Diomedu, grčkom junaku iz Trojanskog rata, kojem su se mnogi pomorci obraćali kako bi sigurno plovili i sretno stigli kući. Danas na rtu, uz kapelicu, možete posjetiti svjetionik, koji se nerijetko opire podivljalim i visokim valovima. Svakako savjetujemo da posjetite ovo jedinstveno mjesto, koje je od Šibenika udaljeno samo četrdesetak kilometara!

Upoznajte bogatu povijest kalafata

Nakon malo više od pola sata vožnje automobilom od Šibenika naići ćete na mjesto koje se diči svojim kalafatima. Kalafati su, ako se još niste susreli s ovim pojmom, brodograditelji koji na tradicijski način izrađuju drvene leute, kaiće, bracere i gajete. S ovom jedinstvenom hrvatskom baštinom možete se upoznati u Betini na otoku Murteru.

Predlažemo vam da Betinu posjetite početkom lipnja. Naime, od 3. do 5. lipnja ondje će biti Sajam tradicijske drvene brodogradnje, koji organizira Muzej betinske drvene brodogradnje. Osim izložbe tradicijskih drvenih brodova, na sajmu vas očekuju stručna predavanja koja će održati brodograditelji i ostali zaljubljenici u tradicijsku brodogradnju, prezentacije izrade tradicijskih alata, radionice za djecu i odrasle, ali i prodaja opreme za brodove te ponuda proizvoda OPG-ova, tradicijskih obrtnika i ostalih ponuđača domaćih proizvoda. Bez obzira na dob, Betina je početkom lipnja idealna lokacija na kojoj ćete proširiti svoje znanje o našoj bogatoj povijesti i tradiciji. 

More kao lijek

A kad smo već na Murteru, valja posjetiti jednu od najpoznatijih plaža u Hrvatskoj. Osim što je šetnja uz plažu, složit će se mnogi, pravi način za punjenje baterija, plaža Slanica pružit će vam jedinstven pogled na beskrajno plavetnilo, ali i na prekrasno Kornatsko otočje. Za ljubitelje kampiranja dobra je vijest što se na osami, u zaštićenoj uvali na južnoj strani otoka i u hladu borove šume, smjestio kamp Slanica. 

Ova je plaža bogata i raznim sadržajima, pa je idealna za mlade parove, starije osobe, obitelji s djecom i sve one koji su željni zabave. Dio plaže je pješčan, a dio betoniran i stjenovit, a svi oni koji su željni aktivnog odmora mogu se zabaviti igrajući, recimo, odbojku na pijesku. Ako dolazite na ovu plažu s djecom, ne brinite - vaši se mališani mogu igrati u zabavnom parku! 

Mjesto na kojem rijeka ljubi more

I za kraj smo ostavili jedan od najromantičnijih gradova Lijepe Naše. Riječ je, naravno, o Skradinu. Cijela gradska jezgra ovog romantičnog mediteranskoga gradića zaštićena je kao spomenik kulture, a tome u prilog ide i informacija da većina kuća unutar centra potječe iz 18. i 19. stoljeća. Međutim, najpoznatija i najvažnija turistička atrakcija je, pretpostavljate, Nacionalni park Krka. A da je tome tako, svjedoči i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, Bill Gates, koji je Skradin i okolicu posjetio već nekoliko puta te je jednom prilikom izjavio kako je to najljepše mjesto za ljetovanje. 

Skradin,,A,Small,Town,In,The,Å,Ibenik-knin,County,Of

No gradska jezgra i nacionalni park nipošto nisu jedine ljepote koje ovaj grad nudi. Samo 15 kilometara od grada možete posjetiti mjesto Bribir i atraktivni lokalitet Bribirska glavica, središte hrvatske države u 13. stoljeću, koje je i danas jedno od značajnijih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj, a tome u prilog ide i činjenica da ga čak mnogi arheolozi nazivaju i hrvatska Troja!

Ako vam od svega navedenog najprimamljivije zvuči upoznavanje tradicije drvene brodogradnje, predlažemo da se uputite u Betinu. Planirajte svoj odlazak početkom lipnja i sudjelujte na sajmu tradicijske drvene brodogradnje. Više informacija o programu i sajmu pogledajte ovdje

Program je sufinanciran novcem Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Powered by Muzej betinske drvene brodogradnje

Komentari 7
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO