Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 18

Volite adrenalin? Otkrili smo na kojim našim rijekama možete doživjeti najveće avanture

Powered by Zagrebačka banka

Volite adrenalin? Otkrili smo na kojim našim rijekama možete doživjeti najveće avanture

Priroda Hrvatske kao stvorena je za uzbudljive sportove na vodi. Uz nezaobilazno ljetovanje na moru, raskošni krajolici i brzaci rijeka sve su popularniji jer pružaju sasvim drugačije iskustvo

Ponekad je najbolji odmor upravo onaj adrenalinski jer vam pomaže da se osjećate bolje iznutra i izvana, pružajući istodobno mnoštvo novih iskustava. Ako poželite pobjeći iz grada, isključiti telefon i prepustiti se pravom sportskom uzbuđenju, zasigurno je da ćete na nekoj od brzih rijeka poput Zrmanje i Mrežnice doživjeti pravu avanturu. U Hrvatskoj je sve veća ponuda atraktivnih sportova u kojima profesionalni vodiči omogućavaju nezaboravno iskustvo u vožnji brzacima, ali i upoznavanje bogatog hrvatskoga krajolika.

Packraft je izazov za napredne veslače, ali i za početnike

Za one koji se pitaju što je packraft, riječ je o malom, laganom kajaku za jednu osobu koji, kad se ispuše, stane u ruksak i može ići bilo kamo s vama. Tko god se odluči na avanturu packraftom, ne mora se brinuti za opremu jer sve dobije na licu mjesta. Packrafting izleti sve su popularniji i na hrvatskim rijekama. Najviše se izvode na rijeci Zrmanji, gdje traju 4-5 sati, a ovise i o vodostaju rijeke. Ako je vodostaj viši, rijeka je brža, pa izlet može potrajati malo kraće, ali u svakom slučaju prijeđete 11 km.

Rafting je više za timske igrače

Detaljnu razliku između packrafta i raftinga objasnila nam je Nika Gorenec iz Raftrek Adventure Travela, koji već više od deset godina nudi adrenalinske izlete čija ponuda omogućuje posjetiteljima nezaboravno iskustvo sporta u prirodi.

− Rafting je sport u kojem se u velikom čamcu, odnosno raftu, istodobno nalazi do 8 ljudi, koji veslaju zajedno i oni su motor čamca, dok vodič sjedi odozada te daje upute i upravlja raftom. Za razliku od rafta, koji je timski sport, u packraftu ste sami i prepušteni sudbini, ali vodič je tu pored vas u svom čamcu i pomno prati svaki vaš pokret te je spreman pomoći u bilo kojem trenutku – objašnjava Nika te ističe kako je, osim u veličini čamca, razlika u načinu veslanja.

– U raftu se koristi veslo s jednom lopatom i vesla se samo na jednoj strani, a u packraftu koristi se kajak veslo s dvije lopate – objašnjava Nika.

Kajak je za one najspretnije  

Svi čamci koji se koriste na Zrmanji, ali i na drugim rijekama, su na napuhivanje kako bi se očuvalo njihovo korito.

− Čamci na napuhivanje ne uništavaju sedru te ostavljaju minimalan trag u prirodi. Takvi su čamci za dvije osobe. Za more koristimo kajake od reciklirane plastike, a oni mogu biti ili za jednu ili za dvije osobe. Također razlikujemo takozvane sit-on-top i sit-in kajake. 'Sit-on-top' kajaci namijenjeni su početnicima i rekreativcima na kraćim rutama, a ovako se nazivaju jer se doslovno sjedi na kajaku, odnosno ne uvlačite noge u njegov trup. Kod 'sit-in' kajaka uvlačite noge u njegov trup, kroz otvor s gornje strane – objasnila nam je Nika.

Ovakvi kajaci namijenjeni su za duže rute, a prilikom prevrtanja potrebno je znati izvući se iz njega, što će vas naučiti vodič prije početka ture.

Pojasnila nam je i kako su kajaci napravljeni od plastike jer moraju biti izdržljivi i otporni na vremenske uvjete, sunce, sol, oštre stijene i morske ježeve.

− Kajaci za more su i izduženiji, bolje drže putanju i brži su od kajaka za rijeke. S druge strane, kajaci za rijeku trebaju biti okretniji i lakši za upravljanje – dodaje.

Čarobni canyoning na Cetini

Canyoning je najbolji način za istraživanje starih kanjona na rijekama, a uključuje hodanje kroz rijeku i brzace, prolaženje kroz podzemne tunele, plivanje u prirodnim bazenima te obilaženje ili skakanje sa slapova. Iako skakanje sa slapova zvuči kao poprilično ekstreman dio ovih obilazaka, bilo tko može sudjelovati u njima jer prethodno iskustvo nije potrebno, a za plivanje, skakanje i penjanje dovoljna je minimalna razina tjelesne kondicije.
Nika nam je rekla kako canyoning izvode na rijeci Cetini, na dionici od 2,3 km.

− Morate doći i probati... Možemo samo reći da je spektakularno – ističe.

Tura počinje u Kaštel Žegarskom, a završava kraj metalnog mosta u Muškovcima. Putem se vidi Visoki slap, Ogar, Šina, mnogo manjih slapova i brzaca, zatim Babin zub, Panin kuk, Krupa, a postoji mogućnost da sretnete lokalne pastire i njihovo blago, pokoju zmijicu, kornjaču i žabu. Uz to, naučit ćete ponešto o sedri, kako ona nastaje i zašto je važna.
Na Mrežnici je izlet malo kraći, ali jednako atraktivan.

– Pri dolasku dobijete svu potrebnu opremu za aktivnost, koja uključuje čamac, veslo te prsluk, što je ujedno osnovna, obavezna oprema bez koje nikamo ne krećemo. U slučaju lošeg vremena imamo i dodatnu opremu, kao što su neoprenska odijela, neoprenske čizmice i kabanica specijalizirana za vodene sportove. Nekakav rizik uvijek postoji, ali mi smo tu za vas da ga minimaliziramo – ističe Nika. O posebnosti Raftreka govori i to što je u prošloj godini odabran među 15 najboljih originalnih poduzetnika u turizmu. Naime, Zagrebačka banka pokrenula je platformu #prviput, za stručnu, financijsku i promocijsku podršku mikro i malim poduzetnicima u turizmu s originalnim proizvodima te za informiranje o neotkrivenoj turističkoj ponudi Hrvatske.

Poštovanje uputa vodiča ključ je sigurnosti

Nika nam je dala i nekoliko vrlo važnih savjeta kako se ponašati tijekom izleta.

− Nikad ne stojimo u čamcima. Vrlo lako se padne kad je čamac na vodi! Zabranjeni su pušenje, roštiljanje, kuhanje i sve druge slične aktivnosti – objasnila je Nika i dodala kako je tijekom izleta potrebno poštovati upute vodiča.

− Na određenim slapovima i brzacima vodič će vam pomoći da ih prođete a da se ne izvrnete ili ne zapnete za dno, bilo tako da vas pogura ili da vam daje upute, a vi sami kormilarite. Neke slapove nije ni moguće proći u kajaku, primjerice 11-metarski Veliki buk na Zrmanji ili 8 metara visoki Milkovića slap na Mrežnici – zaključuje.

Priuštite si nezaboravan vikend na riječnim brzacima

U slučaju da sami želite avanturu po rijeci, dobro proučite mape, raspitajte se kod lokalaca koja bi ruta bila najsigurnija i najbolja, ne riskirajte jer rijeke mijenjaju tok. Ako nemate iskustva u ovakvim avanturama, radije se prepustite u ruke profesionalaca. Ekipa iz Raftreka ima profesionalne vodiče koji će vas pratiti i savjetovati na svakoj aktivnosti. Raftrek svoje jednodnevne izlete priprema za one koji žele ispuniti svoj dan aktivnošću, avanturom ili adrenalinom te upoznati skrivene predjele nacionalnih parkova i parkova prirode.

Raftrek je jedan od pobjednika nagradnog natječaja #prviput, kojim Zagrebačka banka najzanimljivije male poduzetnike u turizmu nagrađuje marketinškom kampanjom. Posjetite stranicu prviput.hr, pogledajte profil ovog ili drugih dobitnika i tako otkrijte skrivene ljepote naše zemlje. Zaba podržava male poduzetnike u turizmu jer svi zajedno možemo biti dio rješenja.

Powered by Zagrebačka banka

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 18
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode