Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 26

Zašto neke žene izgledaju 10 godina mlađe nego što jesu? Genetika nije glavni razlog

Powered by: CeraVe

Zašto neke žene izgledaju 10 godina mlađe nego što jesu? Genetika nije glavni razlog

Dehidracija, crvenilo, mrljice, fotostarenje…Sve su to moguće posljedice nepravilne i nedovoljne brige za kožu ljeti. Što učiniti kako biste sačuvali kožu i zadržali mladenački izgled?

Sigurno u životu znate susresti žene čiji vas izgled može prevariti. Drugim riječima, izgledaju puno mlađe od godina koje nose. A taj se dobar i mladolik izgled najviše očituje na koži lica, njezinu tonusu i lijepom tenu. Sigurno se tada pitate u čemu je njihova tajna. Jesu li za to zaslužni kakvi prirodni pripravci iz kućne radosti?

Dio zasluga sigurno imaju geni, ali to definitivno nije jedini razlog. Važnu ulogu svakako igra i prehrana, a poznata je stvar da koži jako godi ona medteranska koja se, zahvaljujući svojim benefitima, nalazi i na UNESCO-voj listi nematerijalne baštine. No, te su mudre žene davno naučile važnost kvalitetne njege kože tijekom čitave godine.

Ljeto - uputstvo za upotrebu

Već je više od 20 godina prošlo od sada već kultne pjesme Baza Luhrmanna u kojoj nam ovaj australski redatelj, scenarist i producent, kao ultimativni savjet za sretnu budućnost savjetuje upotrebu sunscreena, odnosno SPF-a. Naravno, dodao je on tu i naramak drugih savjeta isprobanih na vlastitoj koži, ali danas ćemo se ipak pozabaviti ovim prvim.

Sada kada je ljeto i kalendarski i klimatološki tu, u svom punom vrelom sjaju, mnoge od nas kreću u lov na prekrasan preplanuli ten. I koliko god nam je sunce u tome saveznik, ono nam je istovremeno i protivnik. Naime, često zaboravljamo da izloženost kože suncu i visokim temperaturama dovodi do njezine isušenostidehidracije. Tijekom dužih boravaka na plaži (ali i u gradu!) i duljim izlaganjima suncu, vlagu gubimo i iz dubljih slojeva kože, što uzrokuje i nastanak prvih bora. Dakle, uz toliko željenu preplanulost, dobivamo i neželjeno starenje kože, a nerijetko i razne hiperpigmentacije.

Rutina po mjeri ljeta

Možda već imate svoju ustaljenu i kvalitetnu rutinu njege kože lica koja odlično funkcionira tijekom godine, ali, ma koliko ona dobra bila, za ljetne mjesece potrebno ju je dodatno prilagoditi ekstremnim uvjetima. Ljeto nas često zna zbuniti pa se svake godine iznova pitamo:
- Trebam li hidrataciju kada je vani 100 stupnjeva, s lica mi se cijedi znoj, a koža mi je uz to i masna? 
- Trebam li nositi SPF i za ranojutarnju šetnju gradom dok sunce još nije jako?
- Trebam li kožu posebno njegovati i ako ostajem kod kuće?

Da, da i da! I još jednom da! Ali krenimo od najvažnijeg – SPF! Jer to je najvažniji, ključni i nezaobilazni put do lijepe, njegovane, ali i zdrave kože ljeti. Dermatolozi se slažu da je najbolje odabrati proizvod koji donosi zaštitu širokog spektra, a funkcionirat će svaki SPF veći od 20. Bilo bi dobro da je proizvod prilagođen i osjetljivoj koži, što znači da neće izazvati neželjene reakcije. 

Noći su za regeneraciju

Iako su ljetne noći često vruće pa vam se dogodi da se probudite u znoju lica svog, to ne znači da vam hidratacija nije potrebna i dok spavate. Dapače! Upravo je noć vrijeme kada se koža regenerira i oporavlja od dnevnog stresa pa je jako dobro pružiti joj dodatnu pomoć. 

Zato je, primjerice, CeraVe linija za hidratantnu njegu lica dobar odabir. AM facial moisturizer (Hidratantna njega za lice SPF 25) sa zaštitnim faktorom 25 za dan i PM facial moisturizer (Hidratantna njega za lice) bez SPF za noć razvijeni su u suradnji s dermatolozima i neće vam začepiti pore. Zahvaljujući ključnim sastojcima kao što su ceramidi, niacinamid i hijaluronska kiselina, te MVE tehnologiji, odnosno dužem vremenskom otpuštanju nutrijenata, koža će biti kontinuirano dobro hidratizirana i zaštićena. 

Ključna riječ - lagano! 

Budući da ljeti ne nosimo zimske kapute, isto vrijedi i za njegu kože. Čarobna riječ glasi – lagano. Guste i bogate čistače poput ulja ili krema zamijenit ćemo laganim pjenama koje će nam, osim učinkovitog čišćenja, pružiti i dodatnu dozu svježine. Ne zaboravite ni na peeling!

Iako nas dermatolozi upozoravaju da ne pretjerujemo s ovim dijelom rutine, ljeto je pravo vrijeme za eksfoliaciju. I ne bojte se, peeling neće uništiti vašu preplanulost, naročito ako se umjesto mehaničkog, odlučite za onaj enzimski
I na kraju, ali ne i manje bitno, prisjetite se jednog vječnog savjeta koji je provjereno učinkovit baš za sve – tijekom vrućih ljetnih dana, a naročito u periodu od 11 do 17 sati – ostanite u sjeni. Po mogućnosti ispod neke smokve, uz dobru knjigu.

Powered by: CeraVe

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 26
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?
VELIKA ANALIZA

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?

Brakovi bez seksa, iako se o njima rijetko otvoreno razgovara, češći su nego što biste očekivali. To je kada bračni par ima odnose manje od 10 puta u godini
Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući