Koliko god bila velika, kuhinja je najzahtjevnija stavka pri uređenju svakog stana. Važno je dobro procijeniti sve elemente kako biste izbjegli pogreške, a ovo su stvari na koje morate obratiti posebnu pozornost
Želite da stan izgleda raskošno? Budite mudri i primijenite ovih nekoliko savjeta za uređenje
Powered by Happy House
Bez obzira na to provodi li žena u njoj svaki dan više sati ili obroke sprema tek povremeno, jedno je sigurno – pri uređenju interijera većina će žena sanjati o kuhinji iz kataloga. Dekoracije, ideje, materijale i boje pregledavat će tjednima, a najviše će joj nedostajati stručni savjeti i pametna rješenja jer teško je zadovoljiti dva važna uvjeta – profinjen dizajn i vrlo važnu funkcionalnost. Evo nekoliko zlatnih savjeta za uređenje kuhinje i inspirativnih ideja u slaganju keramike i elemenata.
Svaka žena voli kuhinjski trokut
Iako svaka žena ima različit ukus, u uređenju kuhinje većina će se primarno voditi zakonitostima praktičnosti. Prvo je pravilo smjestiti uređaje, rekvizite i začine na dohvat ruke. Svakodnevno korištenje hladnjaka, pećnice, mikrovalne ili perilice posuđa treba biti funkcionalno s ciljem bržeg spravljanja jela. Ako je raspored radnih površina loš, pa morate stalno kružiti oko nečega da biste dohvatili ono što želite, kuhanje i čišćenje s vremenom će postati neopisivo naporna i iscrpljujuća zadaća. Dobar raspored omogućit će lakše kretanje između elementa, a balans koji se postiže ispravnim postavljanjem aparata popularno se zove "radni trokut", koji je obično pod kutom od 15° do 25°.
Prilagodite kuhinju svojim potrebama
Kao što birate odjeću ili auto prema svojim potrebama, tako je važno isto pravilo primijeniti i pri opremanju kuhinje. Iako su plohe i boje prvo što ćete odabirati, kuhinja ima i skrivenih personaliziranih detalja krojenih prema željama domaćice. Jedan od njih svakako je visina donjih elemenata. Koliko god vam sugerirali standardne propozicije, nemojte nikada dopustiti da vam centimetre kroji netko drugi. Dobro razmislite prije nego što odredite na kojoj visini treba biti vaša radna ploča kako bi boravak u kuhinji bio u ergonomskim standardima. Trendovi pokazuju da sve više žena pećnicu stavlja u visinu struka, a moderne kuhinje omogućuju i podizanje perilice posuđa od poda kako bi se saginjanje svelo na minimum.
Ne pretjerujte s izloženim stvarima
Za pripremu jela treba vam barem neki od začina, pa se u nacrte mnogih kuhinja odmah uklapaju i stalaže u koje ćete smjestiti bočice. Iako bi bilo najlakše da sve što vam treba visi na zidu ili stoji na otvorenoj polici, veliki neprijatelj izloženih stvari je prašina, pa nikako nije praktično sve posuđe držati izvan zatvorenih elemenata jer će njihovo brisanje biti priličan problem. Također, na umu treba imati to da se čaše, šalice i tanjuri dodatno maste od kuhinjskih para, pa koliko god u katalozima zgodno izgledao porculan na polici iznad nape, to u praksi nije nimalo praktična ideja.
Dajte si oduška u odabiru boja
Kuhinja je danas mnogo više od mjesta na kojem se samo spravlja hrana, pa tako u mnogim stanovima upravo ona ima središnje mjesto. Osnovna pravila u odabiru boja svakako treba slijediti, poput onog da u prostor koji nema dovoljno svjetla nije preporučljivo staviti tamne elemente. No današnji trendovi diktiraju i nova pravila, a jedno od njih je i da pravila nema. Zbog toga dajte si oduška u bojama, a ako ste ograničeni bojama na radnim plohama, tu je keramika kojom svaku kuhinju možete učiniti raskošnom i elegantnom, trebate je samo izabrati u jednom od luksuznih salona, poput Happy Housea, koji nudi izvornu talijansku keramiku dizajniranu prema najnovijim svjetskim trendovima.
Kraljica kuhinje je keramika
Mnogi će se složiti s tim da je upravo keramika kraljica kuhinje. Iako danas na tržištu postoje razni materijali za zidne plohe, većina će se zbog kvalitete i dugoročne održivosti odlučiti za keramiku, makar onu podnu. Odabirom adekvatnog dizajna, veličine i kvalitete keramike kuhinji ćete dati poseban štih. Prilikom odabira imajte na umu pojam "održavanje" jer, koliko god bili organizirani, pedantni i koristili trikove kako bi kuhinja i nakon višekratne uporabe "izgledala kao nova", nemoguće je spriječiti veće nerede do kojih će doći kad se nesretnim slučajem prolije ulje po podu ili razbije staklenka cikle na radnoj ploči. Zato jedno od zlatnih pravila u kuhinji glasi – birajte pločice koje su kvalitetne i lake za održavanje, a pri odabiru svakako je mudro savjetovati se s profesionalcima u salonu u kojem kupujete.
Kristijan Iličić: Na Maliju sam ležao 50 sati pokriven u jednom čamcu, skrivao se od terorista
Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, htjela je biti časna sestra...
Ilona skinula zaručnički prsten u 'Ljubav je na selu': 'Ivice, dobio si tri prilike i sve tri si zeznuo!'