Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 8
Foto: PR
NEMA VIŠE ODGAĐANJA

Znate li što je pravilo pet minuta? Inteligentni ljudi koriste ga svakodnevno

Ako ste od onih koji određene zadatke ostavljaju za zadnji čas ili od onih kojima je teško 'pokrenuti se', ovo je tema za vas jer pravilo pet minuta pomoći će vam da se motivirate i da promijenite svoje loše navike

Powered by Kaufland

Kad se suočimo s jednim ili više teških zadataka, za koje znamo da će nam trebati podosta vremena da ih izvršimo, u većini se slučajeva počnemo osjećati preopterećenima. Kako bi se riješili tog neugodnog osjećaja, mnogi će utjehu potražiti u obliku ugodnijih aktivnosti, kao što su skrolanje po društvenim mrežama, gledanje televizije ili odlazak na kavu. Problem ove navike je taj da, što više utjehe dobivamo, to više želimo izbjeći obavljanje posla. 

A što dulje izbjegavamo obavljati posao, postajemo sve zabrinutiji da nećemo stići obaviti sve što bismo trebali. I, naravno, što smo tjeskobniji, to je veća šansa da naši zadaci ostanu nedovršeni. Međutim, postoji vrlo jednostavna taktika uz koju svatko može prekinuti ovaj začarani krug - pravilo pet minuta.

Bored,Woman,Studying,At,Home.,Student,Learning,And,Working,At

Prvih pet minuta je najteže

Pravilo pet minuta je tehnika kognitivne bihevioralne terapije kojom si postavljamo cilj da samo pet minuta činimo nešto što bismo inače izbjegavali izvršiti. Ako nakon pet minuta procijenimo da je to što smo počeli previše zahtjevno ili odbojno, ostavljamo sebi mogućnost da odustanemo.

Ovakvim načinom razmišljanja pokušavamo prevariti mozak, koji na taj teški zadatak više neće gledati kao na prijetnju nego kao na bezazlenu sitnicu i koji će pomisliti: "Pet minuta posla nije tako strašno, idemo to obaviti". Što je najbolje, nakon što istekne pet minuta i nakon što smo se udubili u zadatak, većina će nastaviti s poslom te ga na kraju i završiti. Složit ćete se s tim da ovo nadasve jednostavno pravilo može uvelike pomoći otkloniti distrakcije, osloboditi vas mentalnog bloka i održati vam usredotočenost.

Glavna ideja iza ove tehnike je ta kako je postaviti namjeru i početi nešto obično najteži dio posla - često teži i od samog izvršavanja zadatka. A razmišljajući o zadatku kao o nečemu što može trajati samo pet minuta i od čega se lako može odustati, postajemo produktivniji i motiviraniji.

Close,Up,View,Of,Hourglass,Stand,On,Wooden,Home,Office

Kako bi svojim kupcima smanjili razinu stresa u ovo predblagdansko vrijeme, pravila pet minuta odlučio je pridržavati se i trgovački lanac Kaufland, koji za svako čekanje dulje od pet minuta (ako sve blagajne nisu otvorene) na dar daje Kaufland poklon karticu u iznosu od deset kuna. Osim ovog praktičnog primjera dotaknut ćemo se još jednog.

Kako se pokrenuti?

Uzmimo kao primjer to da želite početi vježbati. Naravno da nema smisla na samo pet minuta otići u teretanu, nego je potrebno krenuti od malih stvari. Najprije iskoristite tih pet minuta za spremanje, odnosno sportski se odjenite i obujte. Ako ni nakon toga nemate volje otići u teretanu, zaputite se u trgovinu gdje ćete kupiti namirnice. Kad izađete, pokušajte možda pet minuta trčati do trgovine. S vremenom, pet minuta trčanja postat će deset, dvadeset, trideset... I nećete se ni okrenuti, a već ćete početi ići u teretanu. Iskoristite, dakle, pravilo pet minuta u svakoj odluci s kojim se mučite, koliko god se ona možda činila beznačajnom. Evo kako se pokrenuti:

  1. Rastavite cilj koji želite postići na više malih zadataka.
  2. Postavite tajmer na svom telefonu ili laptopu na pet minuta.
  3. Kad se tajmer pokrene, počinjete raditi na prvom zadatku. Dajte sve od sebe čak i ako vam se to nikako ne da ili ne sviđa.
  4. Kad se tajmer isključi, zastanite i razmotrite svoje osjećaje. Velike su šanse da ste prevladali najveću prepreku, a to je početak, i sad ste na putu da završite ono što ste počeli.

Pozitivni učinci 

Redovito primjenjujući pravilo pet minuta, ubrzo će doći do izuzetno važne promjene sklopa razmišljanja. Naime, većina je uvjerena da samo motivacija i energija vode do akcije, odnosno da su to nužni elementi koji prethode akciji. Međutim, nakon primjene pravila rađa se svijest o obrnutom kauzalnom pogledu na odnos - djelovanje zapravo može povećati motivaciju i energiju.

Businesswoman,Giving,High,Five,To,Colleague,In,Meeting.,Happy,Business

Upravo ovaj novi način razmišljanja može potaknuti rast samopouzdanja, potrebnog za sva buduća suočavanja s teškim i izazovnim zadacima. A konačna i dugoročna korist bit će vidljiva u poboljšanju općeg raspoloženja i smanjenju rizika od depresije.

Powered by Kaufland

Komentari 8
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode