Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 14

Znate li što je zajedničko Zagrebu i Hollywoodu?

Powered by Hrvatska turistička zajednica

Znate li što je zajedničko Zagrebu i Hollywoodu?

Nije tajna kako je Hrvatska odlična destinacija za snimanje filmova, a sam je Zagreb već odavno zanimljiv stranim režiserima. Prisjetimo se zajedno u kojim smo ulogama gledali naš grad na malim ekranima

Mediji su se posljednjih godina raspisali o reklamiranju Dalmacije kroz kadrove poznatih serija i filmova kao što su produkcije Igre prijestolja i Mamma Mie. Ovi naslovi snimani su na području Dubrovnika i jadranskih otoka te je tako hrvatska obala dokazala da može iskoristiti svoj potencijal i u filmskoj industriji. Stranim filmašima je osim naše obale zanimljiv i grad Zagreb u kojem se snimaju napete scene već nekoliko desetljeća. Prisjetimo se zajedno kako su nekad izgledale zagrebačke ulice u ovim poznatim filmovima:

Motori iznad zagrebačkog Dolca

Jackie Chan je 1986. godine režirao film Božji oklop na prostorima ondašnje Jugoslavije. Ljubitelji akcijskih filmova u to vrijeme su bili presretni kada je započelo snimanje. Ulice Zagreba su iskoristili su za akcijske kadrove i razne kaskaderske vratolomije. Ako se odlučite pogledati film, uočit ćete tržnicu Dolac, most Slobode kao i mnogo poznatih Zagrebačkih ulica. Poznati glumac zamislio je da tržnicom, preko glava prodavača voća i povrća, zrakom lete motocikli u sceni adrenalinske potjere. Zasigurno će zauvijek pamtiti snimanje ovog filma zbog ozlijede koju je zaradio na setu. Napukla mu je lubanja zbog pada s visine nakon čega mu je zauvijek ostala udubina što često spominje i u današnjim intervjuima.

Zagreb kao Varšava

 Kamenita vrata, Oktogon kao i Cvjetni trg imali su svojih par minuta slave i u poznatom filmu Sofijin izbor. Snimljen je 1982. godine, a Oscarom nagrađenu glavnu ulogu igrala je Meryl Streep koja je utjelovila poljsku emigranticu te je za potrebe snimanja naučila poljski i njemački jezik. Ova uloga proglašena je trećom najboljom ulogom svih vremena. 

London ili Liverpool - zapravo Zagreb

Zagreb je definitivno zanimljiv stranim režiserima zbog slikovitih mjesta koje koriste za prikaz različitih gradova. Ovaj serijal sniman je u koprodukciji Jadran filma koji su stranim producentima ponudili neke od najmonumentalnijih građevina u Zagrebu.  Režiser filma Dvanaestorica žigosanih Robert Aldrich iskoristio je katedralu da ''glumi'' dio Liverpoola, a bivša Nacionalna knjižnica London. U filmu se također pojavljuje zgrada Hrvatskog državnog arhiva kao i zgrada Gliptoteke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Medvedgradskoj ulici. 

Iz "Zagreba" s ljubavlju

Ni snimanje najpoznatijeg tajnog agenta nije zaobišlo Zagreb 1963. godine kada je snimljen novi nastavak From Russia with love. Tada je Bonda utjelovio Sean Connery kojeg na nekoliko trenutaka možemo gledati na glavnom željezničkom kolodvoru u Zagrebu. Radnja u filmu prikazuje putovanje kroz Europu gdje tajni agent dogovara sastanak u Zagrebu.

I zvijezde su se udomaćile

Zagreb je postao poznato mjesto i velikim zvijezdama poput Selme Hayek, Samuel L. Jacksona i Morgan Freemana. Naime, nakon započetog snimanja nastavka triler-komedije ''The Hitman's Bodyguard'' u Istri, set se preselio u Zagreb. Producenti su se zanimali za lokacije muzeja Mimara, Zapadni kolodvor i školu u Klaićevoj. Čak su i ZETove tramvaje uzeli u obzir za snimanje akcijskih kadrova. Da su glumci uživali u Zagrebu moglo se jasno iščitati iz njihovih Instagram objava, što je zapravo Zagrebu koristila kao najbolja turistička reklama

Prepoznat i po gastronomiji

Sigurno većini nas, dok gledamo poznate kadrove u filmovima, zatitra srce od ponosa. Zagreb kao i većina Hrvatske ima veliki potencijal da se ostvari na filmskoj kao i turističkoj mapi. Baš zbog toga nije čudno kako strani glumci kao i redatelji često hvale Zagreb. Tome je zasigurno doprinijela i bogata gastronomska ponuda koja se iz godine u godinu proširuje. Izdvajamo neke restorane koji definitivno obogaćuju tu ponudu:

Zagrebački šarmantni obiteljski restoran Tač smjestio se pri vrhu gastronomske ponude. Nalazi se na zagrebačkom Vrhovcu te je savršeno mjesto za poslovni ručak. Odličan ambijent, jazz glazba i tradicionalna kuhinja privlači mnoge.

Ako vam ipak uži centar bolje zvuči, Pod Zidom Bistro & Wine Bar mjesto je za vas. Njihova misao vodilja su domaće namirnice lokalnih proizvođača napravljene u skladu najmodernijim svjetskim trendovima. Nude i odličan sezonski  "a la carte" meni koji na najbolji mogući način prati dnevni ritam Zagreba.

Za spektakularni ručak s prijateljima logična opcija je i Time Restaurant & Bar. Priprema sladoleda pred vama u posudi s tekućim dušikom njihova je velika atrakcija. Jela su prilično raznolika, a način pripreme uglavnom vuče na Daleki istok. Odlučite li se za isprobavanje različitih vrsta vina, Time će vam ponuditi dojmljivu vinsku kartu kao i dvostruki koncept restorana i bara u kojem su krajem tjedna disco i slične večeri.

Ako želite i vi istražiti atmosferu najvećeg grada Hrvatske i autohtona jela ovog kraja, popis svih restorana možete pronaći na portalu crogourmet365.hr.

Powered by Hrvatska turistička zajednica

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 14
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode