Obavijesti

News

Komentari 5

20 minuta do egzekucije: Moje pogubljenje otkazali su u zadnji čas, još me žele ubiti, nevin sam

20 minuta do egzekucije: Moje pogubljenje otkazali su u zadnji čas,  još me žele ubiti, nevin sam

Hank Skinner osuđen je 1995. godine za trostruko ubojstvo. On cijelo to vrijeme tvrdi da je nevin, a u pokušaju dokazivanja toga pomaže mu nova supruga za koju se oženio dok je čekao pogubljenje...

VIDEO

Bio je to kraj 1993. godine. U večernjim satima 31. prosinca, dok se većina spremala za doček, policija u Texasu otkrila je stravičan zločin. U kući u predgrađu Pampe pronađena su beživotna tijela Twile Busby i njezina dva odrasla sina Randyja i Elwina, koji su obojica imala poteškoće u razvoju. Ona je ugušena i pretučena čekićem, oni su izbodeni nožem.

Nekoliko sati poslije toga, policija je pronašla i za ubojstvo optužila Hanka Skinnera, koji je u to vrijeme bio u vezi s Twilom. Na odjeći je imao tragove krvi i skrivao se u stanu svoje prijateljice. Nakon dvije godine suđenja, proglašen je krivim za sva tri ubojstva te je osuđen na smrt. Unatoč brojnim dokazima protiv njega, oduvijek je tvrdio da je nevin zatvoren. 

Ovo je njegova verzija.

U trenutku ubojstava, Hank se tvrdi, nalazio u kući u kojoj su se dogodila ubojstva, ali nije bio svjestan situacije oko sebe, jer je previše popio, a i slučajno je konzumirao veću količinu lijeka kodein. Ispričao je kako ga je probudio jedan od sinova ubijene Twile. 

Odbili zadnju žalbu najstarijeg američkog osuđenika na smrt: Ubit će me nevinog za dva dana
Odbili zadnju žalbu najstarijeg američkog osuđenika na smrt: Ubit će me nevinog za dva dana

Njegova susjeda, kod koje je otišao nakon ubojstava, prvo je na sudu rekla kako joj je Skinner zaprijetio ubojstvom ako javi policiji, ali kasnije je promijenila iskaz i rekla kako joj nije prijetio, već joj je samo rekao da nikoga ne zove.

- Nisam bila tu večer kod majke jer sam se bojala Hanka kad popije. Postajao je nasilan - ispričala je kasnije kći ubijene Twile, koja je igrom slučaja preživjela ovaj masakr.

Nakon 15 godina 'čekanja' prvi datum egzekucije određen mu je za veljaču 2010 godine, ali je zbog žalbi odgođen na ožujak te iste godine. I činilo se kako će tu priča završiti. Hanka su odveli u ćeliju u kojoj zatvorenici provode svoje zadnje sate, dobio je posljednji obrok, oprostio se od bližnjih i čekao smrt. 

Nekih pola sata prije nego što je proces egzekucije trebao početi, Hanka je nazvao odvjetnik te mu je rekao kako je uspio odgoditi egzekuciju. On je bio presretan, ali čuvari su mu objasnili da taj poziv ne znači ništa. U sklopu 'čekaonice za smrt' nalazi se poseban telefon kojeg treba nazvati guverner. A taj telefon nije zazvonio. Minute su ubrzano prolazile, Hankovo uzbuđenje pretvorilo se ponovo u horor, ali ipak, nekih 20 minuta prije pogubljenja, telefon je zazvonio i dobio je svoju odgodu.

Novi datum pogubljenja dobio je za studeni 2011. godine, ali njegov tim i njega je uspio 'srušiti'. Da ne ulazimo previše u pravne postupke i detalje, Hankov tim je dokazao kako tužiteljstvo nije priložilo i testiralo sve dokazne materijale pronađene u kući. Tražio je pristup tim materijalima i sudskim presedanom mu je to dopušteno.

Osuđenici na smrt traže da ih strijeljaju: 'Od smrtonosne injekcije se umire u mukama'
Osuđenici na smrt traže da ih strijeljaju: 'Od smrtonosne injekcije se umire u mukama'

- Ne znam zašto odbijaju to napraviti. Ako sam nevin, idem kući. Ako sam kriv, ubit će me... - rekao je Hank. 

On je oduvijek ustrajao kako je nevin i kako iza ubojstava stoji Twilin stric, koji ju je zlostavljao, na što se često žalila.

Postupak testiranja novih dokaznih materijala oduzeo je dosta vremena, što je sigurno plus za Skinnera, ali i donio je nove dokaze o njegovoj krivici. Njegova krv pronađena je u sobi jednog od ubijenih mladića, kao i na orujžu, ali su pronađeni i DNA tragovi 'nepoznate osobe' na dijelu dokaznog materijala. Uz to, jakna za koju je Skinner tvrdio da krije dokaze o njegovoj nevinosti, je tijekom godina 'izgubljena', kako su rekli iz policije.

- Naravno da će u kući u kojoj sam živio pronaći moje tragove posvuda. Pa koristio sam noževe, vilice... - rekao je Skinner, koji nije mogao objasniti kako se njegova krv našla u sobi ubijenog mladića. 

Na prvotnom suđenju Skinner je doveo i stručnjaka koji je ustvrdio kako zbog komatoznog stanja uzrokovanog teškim pijanstvom nije mogao počiniti taj zločin, no drugi stručnjak je ustvrdio kako zbog dugogodišnje konzumacije alkohola Skinner ima visok prag tolerancije na isti, te da se mogao kretati, doduše usporeno, i počiniti taj zločin. Njegovoj priči o teškom pijanstvu ne pomaže ni što je pronađen u susjednoj kući, a ni brojne optužbe za nasilje prema svojoj djevojci u povijesti.

Skinner se, prema dostupnim podacima, još uvijek nalazi na 'death rowu'. Nema određen datum egzekucije, a njegova supruga, za koju se oženio 2008. godine, svakodnevno na društvenim mrežama objavljuje apele za pomoć Hanku, za kojeg tvrdi da je nevin...

Osuđenika je u zatvoru posjetio i sjajni filmaš Werner Herzog, koji je s njim napravio intervju. Taj dokumentarac možete pogledati OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava