Obavijesti

News

7 činjenica o Budimpešti koje sigurno niste znali

7 činjenica o Budimpešti koje sigurno niste znali
7

S prvim proljetnim danima budi se zanimanje za kratka vikend putovanja i europske city break destinacije. Popularnost Budimpešte ne jenjava i zato je upravo taj grad na prvom mjestu naše liste TOP europskih destinacija

Budimpešta, “istočni Pariz” kako nazivaju grad, najposjećenija je turistička destinacija Mađarske, poznato kulturno, umjetničko i sportsko središte, kao i jedna od najljepših prijestolnica Europe. Sa svojom jedinstvenom atmosferom, svjetski priznatim glazbenim dostignućima, slikovitom pokrajinom i očaravajućom arhitekturom još od davnina privlaći turiste iz najrazličitijih krajeva svijeta. 

Prijestolnicu Mađarske čine dva dijela koja dijeli veličastvena rijeka Dunav. Zato je i njeno ime sastavljeno iz dva dijela – Budim koji je smješten na zapadnoj strani rijeke te Pešta koji je smješten na istočnoj. Budimpešta obiluje iznenađenjima, sezonu za sezonom se mijenja te nudi bogatu ponudu društvenih i kulturnih aktivnosti te znamenitosti vrijedne razgledavanja. Od starog dijela grada, crkva, tvrđava, mostova, samostana... Mjesto ima puno razglednih točaka gdje ćete moći uživati u pogledu na cijeli grad te čudesni Dunav.

U Budimpešti je mnogo znamenitosti koje vrijedi obići. Ne propustite posjetiti najpoznatiji simbol grada Parlament, Lančani most koji dijeli Budim i Peštu, najveću crkvu u gradu baziliku sv. Stjepana, Ribarsku tvrđavu, Kraljevsku palaču, sinagogu, Trg heroja, ulicu Vaci, aveniju Andrassy, razne muzeje i galerije te staru gradsku jezgru koja će vas sigurno oduševiti.

 

Zabavne činjenice o Budimpešti koje možda i niste znali:

  1. Budimpešta je vruća – doslovno! Budimpešta ima više termalnih izvora od bilo kojeg grada na svijetu.
  2. U Budimpešti se nalazi treći najveći objekt Parlamenta na svijetu
  3. Budimpešta ima najstariju metro liniju u kontinentalnoj Europi
  4. U Budimepšti se nalazi druga najveća sinagoga u svijetu
  5. Budimpešta je izrazito uključena u umjetničku i kulturnu scenu
  6. Zoo grada, otvoren od 1865 godine,  jedan je od najstarijih u svijetu
  7. Sziget Festival posjeti više od 400,000 posjetitelja čineći ga jednim od najvećih festival na svijetu

 

Ukoliko planirate posjetiti Budimpeštu, svakako bacite oko na brojne ponude popularnog portala Megabon te odaberite onu koja najviše odgovara vašim potrebama. Za vas su pripremili izbor hotela od 3* i 4* te visoke popuste, do čak -53%!

Za sve informacije vam stoje na raspolaganju na besplatnom telefonu 0800 96 12.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa