Obavijesti

News

Komentari 64

A gdje je točno javni prostor? Cvjetni trg postao Café Cvjetni

A gdje je točno javni prostor? Cvjetni trg postao Café Cvjetni
1

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je više puta do sada najavljivao da će uvesti reda, ali to još nije učinio. Jedva je odlučio maknuti prvu Horvatničićevu terasu, a ovu drugu sada brani

VIDEO

Nova terasa za restoran Tomislava Horvatinčića u Zagrebu zauzet će još jedan dio Cvjetnog trga i ne prestaje izazivati kontroverze.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:14

Iako je Horvatinčić nakon pobune građana odustao od zatvorene terase ispred crkve, radnici su postavljali pokretnu zaštitu od sunca i kiše na najnoviju terasu.

Cvjetni trg je iz godine u godinu sve više prekriven upravo privatnim terasama ugostiteljskih objekata, a sve je manje javni prostor dostupan svima, upozoravaju arhitekti. Čak su nam i iz grada potvrdili da će izmijeniti pravila i jasno označiti koliko neki kafić može imati prostora. No to se obećava već godinama.

A kako je nedavno otkrila zamjenica pročelnika za zaštitu spomenika, Zrinka Paladino, dozvole se, barem Horvatinčiću, izdaju brzinski i bez suglasnosti struke.

Kandidatkinja za gradonačelnicu Sandra Švaljek pred Horvatinčićevom terasom upozorila je da javni prostor sve više zauzima i da je potreban plan njegova korištenja.

- Na Cvjetnom trgu se događa nered i uzurpacija javnoga gradskog prostora uz blagoslov gradonačelnika Bandića - rekla je Švaljek, bivša Bandićeva zamjenica.

Zakup javnog trga je inače prilično jeftin s obzirom na promet koji kafići ostvaruju. Primjerice, za 175 kvadrata ranije predviđene terase Horvatinčić je trebao mjesečno plaćati nešto manje od 4300 kuna ili oko 25 kuna po kvadratu.

Milan Bandić je inače više puta najavljivao da će uvesti reda, ali još nije učinio. Jedva je odlučio maknuti prvu Horvatničićevu terasu. Sad ga i dalje brani.

- Sve je to privremeno, kao i one terase u Bogovićevoj. Čovjek je stavio daske na pod da ne zebu nogice, a vi se bunite - rekao je Bandić.

Inače, dozvole se za terase izdaju na pet godina, pa tako i ova. I samo se produljuju. Zastupnik SDP-a Dominik Etlinger podsjetio je da Horvatinčiću Grad izlazi u susret iako on ranije nije ispunio svoje obveze prema Gradu. Primjerice, nije obnovio fasade i napravio polivalentnu dvoranu u svom centru iako je to obećao.

Građani o novim terasama imaju podijeljeno mišljenje. Mlađi su uglavnom odobravali gradnju nove terase.

Umirovljenica Marija primjećuje da je terasa sve više, ali posljednja joj ne smeta. Kaže da joj je bilo pretrpano kad je terasa bila i ispred crkve.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa