News

Komentari 0

Abu Dhabi će nemuslimanima omogućiti civilni brak i razvod

Abu Dhabi će nemuslimanima omogućiti civilni brak i razvod

Prema ukazu vladara Abu Dhabija šeika Kalife Zajeda al-Nahajana, novi zakon pokriva civilni brak, razvod, alimentaciju, zajedničko skrbništvo nad djecom, dokaz o očinstvu i nasljeđivanje

Najnoviji ukaz vladara Abu Dhabija nemuslimanima omogućuje drugačije reguliranje bračnog statusa nego do sada te će oni od nedjelje moći sklapati brakove, razvoditi se i imati zajedničko skrbništvo nad djecom prema odredbama građanskog zakona, objavila je državna novinska agencija WAM.

To jedan od najnovijih poteza Ujedinjenih Arapskih Emirata, zemlji u kojoj se bračni status regulira prema strogim načelima šerijata, da zadrži konkurentnost kao regionalno komercijalno središte.

Prema ukazu vladara Abu Dhabija šeika Kalife Zajeda al-Nahajana, koji je također i predsjednik federacije UAE-a od sedam emirata, novi zakon pokriva civilni brak, razvod, alimentaciju, zajedničko skrbništvo nad djecom, dokaz o očinstvu i nasljeđivanje.

Cilj zakona je "ojačati položaj i globalnu konkurentnost emirata kao jedne od najatraktivnijih destinacija za talente i ljude s vještinama", prenosi WAM.

Građanski zakon za nemuslimane prvi je takve vrste u svijetu koji je "u skladu s najboljim međunarodnim praksama". Novi sud koji će se baviti obiteljskim pitanjima nemuslimana uspostavit će se u Abu Dhabiju, a sva pitanja će se rješavati na arapskom i engleskom jeziku.

UAE je prošle godine uveo niz zakonskih promjena na saveznoj razini, uključujući dekriminalizaciju predbračnog seksa, i konzumiranje alkohola, a također je ukinuta odredba o blagim kaznama u slučajevima "ubojstva iz časti".

Ta država Zaljeva nastoji zakonskim promjenama privući strane investicije i učiniti se poželjnijom za dugoročno boravište.

Najčitaniji članci