Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Afera Nanbudo: Petar Turković i Ferenčak oslobođeni krivnje

Na prva dva suđenja na Županijskom sudu u Zagrebu bili su nepravomoćno osuđeni i morali su vratiti novac. No obje presude je ukinuo Vrhovni sud

D.Urukalović/Pixsell
Foto: D.Urukalović/Pixsell
48 komentara

Danas je objavljena presuda glavnom tajniku HNS-a Srećku Ferenčaku i suoptuženik Petru Turkoviću. Obojica su oslobođeni.  Presuda je nepravomoćna. Ni Ferenčak ni Turković nisu došli na Županijski sud u Zagrebu na izricanje presude. 

Prema optužnici oni su 1996. posudili Nanbudo institutu po 520.000 kuna, da bi institut od Zagreba po simboličnoj cijeni dobio građevinsko zemljište od oko 5000 četvornih metara, no isključivo za gradnju Centra za dnevnu skrb invalidnih osoba.

U listopadu 2001. na skupštini Nanbudo instituta odlučeno je da se zemljište za gradnju centra prenese na Ferenčakovu tvrtku Ferbos inženjering i Turkovića, a oni su ga u svibnju 2002. prodali Konzumu za 10,6 milijuna kuna. 

Na prva dva suđenja na Županijskom sudu u Zagrebu bili su nepravomoćno osuđeni i morali su vratiti novce. No obje presude je ukinuo Vrhovni sud. Prvom presudom bili su osuđeni na godinu dana zatvora te je svaki morao vratiti po 4,8 milijuna kuna. Na ponovljenom suđenju svaki je dobio po 14 mjeseci zatvora. Od tih 14 mjeseci sedam mjeseci je bilo bezuvjetno, a sedam mjeseci uvjetna kazna ako u četiri naredne godine ne počine novo kazneno djelo. Na drugom suđenju sud je zaključio su oni uložili oko 6,3 milijuna kuna pa je svaki u korist proračuna morao uplatiti po oko dva milijuna kuna.

Ferenčak i Turković tvrde da nisu krivi. 

Možda vas zanima i ovo:
Message