Obavijesti

News

Komentari 62

Za Ivu Sanadera i Mlinarevića Uskok traži bezuvjetan zatvor

Za Ivu Sanadera i Mlinarevića Uskok traži bezuvjetan zatvor
1

Optužnica Sanadera tereti za primanje 17 milijuna kuna 'provizije' nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja 2009. kupilo zgradu od tvrtke Stjepana Fiolića

VIDEO

Smatramo da nije dokazano da bi Sanader počinio kaznena djela na na način na koji ga se tereti i smatramo da bi ga trebalo osloboditi, rekli su Sanaderovi branitelji u završnom govoru. Sudsko vijeće presudu će objaviti u srijedu. 

- Koji to materijalni dokaz govori o postojanju koruptivnog dogovora Sanadera i Fiolića? Nijedna Sanaderova radnja, koja bi bila u vezi koruptivnog djela, nije dokazana. Optužba se temelji isključivo na obrani Stjepana Fiolića, svjedočenju Petra Čobankovića i nebitnom iskazu Katice Fiolić, koja je svjedok po čuvenju. Tvrdimo da je Stjepan Fiolić dao lažni iskaz u dogovoru s DORH-om kako bi postaigao bolji ishod u ovom postupku. Izašao je iz pritvora nakon osam dana, nije ispitano porijeklo njegove imovine što je uobičajeno u ovakim postupcima, nisu procesuirani članovi njegove obitelji koji su bili odgovorne osobe u trgovačkim društvima, a i prijedlog kaznene sankcije je nikakav - praktički honorar - ustvrdio je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović.

Jadranka Sloković kazala je kako je postupak počeo u eri progona nad Ivom Sanaderom.

- Sanader je kao predsjednik vlade samo bio prvi među jednakima, koje drugi ministri nisu morali bespogovorno slušati. Sve ovlasti i odgovornost za kupnju zgrade u Planinskoj bile su na Petru Čobankoviću, a i u Zakonu o vladi stoji da svaki resorni ministar odgovara za svoja postupanja - kazala je Sloković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Odvjetnik Stjepana Fiolića, Branko Šerić, kazao je kako je njegov klijent svoje cjelovito, točno, precizno i okolnosno priznanje dao bez dogovora s policijom ili USKOK-om.

- Zar bi prolazio ovaj dug i mučan proces, trpio uvrede, a i imovina bi mu bila blokirana da je tako nešto postojalo. Stjepan Fioloić i mesnice Fiolić iskazale su namjeru uplatiti 2 milijuna i 92 tisuće kuna, no nismo dobili račun i poziv na broj. Predlažem da mome klijentu izreknete uvjetnu kaznu zatvora, odnosno zamjenite radom za opće dobro - rekao je Šerić obraćajući se sudskom vijeću.

Uskok za Sanadera traži bezvjetni zatvor

Uskok je iznio završnu riječ u kojoj su iznijeli stav da su svi optuženi krivi prema optužnici.

Za Ivu Sanadera i Mladena Mlinarevića zatražili su bezuvjetnu kaznu zatvora, a za drugooptuženog Stjepana Fiolića djelomičnu uvjetnu kaznu jer je priznao djela, pokajao se i doprinio da se utvrdi niz činjenica. 

Za Sanadera kao otegotnu okolnost tužitelji smatraju "najviši stupanj kriminalne ustrajnosti i upornosti u kriminalnim radnjama i visok stupanj kriminalne volje", a to se ogleda u tome što je poduzeo niz radnji kako bi prikrio svoj angažman. 

Mesnice Fiolić kao pravna osoba i Centar za reprodukciju i stočarstvo priznale su da su sudjelovale u kaznenim djelima. Smatraju da su pomogle da se postupak što brže okonča i utvrde činjenice te smatraju da bi primjerena kazna bila 50.000 odnosno 200.000 kuna. 

Afera Planinska: Sanader opet proziva J. Kosor i Čobankovića

Bivši premijer Ivo Sanader u ponedjeljak je i nakon što je Uskok izmijenio optužnicu u slučaju Planinska ponovio da u potpunosti odbacuje sve što mu se stavlja na teret, a za spornu prodaju nekretnine od koje je, prema tvrdnjama Uskoka, primio 17 milijuna kuna mita prozvao je svoju zamjenicu Jadranku Kosor i ministra Petra Čobankovića.

Uskok je 24. ožujka sudu predao manje izmjene optužnice koja bivšeg premijera i dalje tereti za primanje 'provizije' nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja 2009. kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Izmjenjenu optužnicu Sanader je nazvao još besmislenijom od prve jer u njoj, među ostalim, stoji da je on znao za kupovnu cijenu za koju je Fiolić ranije kupio spornu nekretninu. "Ne samo da nisam znao cijenu nego nisam imao nikakve veze s tim projektom", rekao je Sanader, ponovivši da do sjednice Vlade na kojoj je dano odobrenje za kupnju, a na kojoj on nije bio nazočan, nije znao za transakciju.

'Kosor sve unaprijed dogovorila s Čobankovićem'

Na pitanje sudskog vijeća zašto je njegova zamjenica Jadranka Kosor prije glasovanja o kupnji na zatvorenom dijelu sjednice rekla: "To je ovo što je maloprije premijer objasnio", Sanader je kazao da ne zna.

"Mnogi suradnici kada im fali argumetnt često kažu – premijer je to rekao, a oni koji to slušaju nisu u stanju to provjeriti. To je bila uobičajena praksa", kazao je Sanader, dodajući kako pretpostavlja da se se Čobanković i Kosor u pauzi prije zatvorenog dijela sjednice dogovorili da će na dnevni red dodati točku o kupnji Planinske.

Podsjetio je i da iz Fiolićeve obrane proizlazi kako je Čobanković potom zvao Fiolića, a on kasnije premijera kako bi ga obavijestili da je sve riješeno. Sanader je rekao kako mu sve to nema smisla jer bi on trebao zvati druge u slučaju da je bio taj koji je sve organizirao.

Pri svojim su ranijim obranama ostali i drugi okrivljenici - Fiolić koji priznaje optužbe i tvrdi da je Sanaderu odnio mito u kutiji od hrenovki te vlasnik Inžinjerskog biroa Mladen Mlinarević koji negira da je zgradi u Planinskoj prije prodaje u procjeni nekretnine povisio vrijednost.

Fiolićeva tvrtka prije presude želi vratiti novac

Zastupnik Fiolićeve tvrtke sud je obavijestio i da im prošlog tjedna nije odgovoreno na e-mail u kojem traže poziv na broj sudskog računa na koji mogu uplatiti protupravno stečenu imovinsku korist prije prvostupanjske presude.

Kao posljednji dokaz, prije iznošenja završnih govora koji će potrajati do poslijepodnevnih sati, sud je pročitao dokument od Ureda za sprječavanje pranja novca iz kojega proizlazi da je većinu novca što je na račun mesnica Fiolić sjeo nakon prodaje sporne nekretnine Fiolić istog dana prenio nasvoje druge tvrtke kako bi podmirio dugovanja prema sitnim dobavljačima.

Sanaderova obrana, nasuprot tužiteljstvu, tvrdi kako taj dokument denamtira Fiolićevu obranu prema kojoj je mito Sanaderu odnio od kućne ušteđevine koju, zbog mnogih dugovanja, prema mišljenju obrane ne bi trebao imati.

Osim Fiolića, koji unatoč priznanja o podmićivanju bivšeg premijera s njim dijeli optuženičku klupu, sve je optužbe u ovom slučaju priznao i Čobanković pa je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...