Obavijesti

News

Komentari 48

Agrokorov poziv dobavljačima: Sudjelujte u našem financiranju

Agrokorov poziv dobavljačima: Sudjelujte u našem financiranju
1

Agrokor poziva dobavljače koji ispunjavaju sve gore navedene uvjete da najkasnije do 25.8.2017. godine u 17 sati daju Izjavu o namjeri sudjelovanja u financiranju Agrokora...

VIDEO

Agrokor je  8. lipnja 2017. godine sklopio  Ugovor o najstarijem (super-priority) kreditu kojim je predviđena i tranša kredita u iznosu od najviše ukupno 100 milijuna eura od kojih će se 50 posto koristiti za refinanciranje starog duga, a 50 posto za potrebe tekućeg poslovanja, u kojoj kao kreditodavatelji mogu sudjelovati dobavljači Agrokora i/ili njegovih povezanih društava uz istovremenu isporuku robe / pružanje usluga. 

Jučer je na web stranici Agrokora objavljen službeni poziv dobavljačima za sudjelovanje u ovoj tranši kredita. Zainteresirani dobavljači trebaju ispunjavati  sljedeće uvjete:

(1)    da prema Agrokoru i/ili povezanom društvu imaju nepodmirenu tražbinu s osnove isporučene robe / pružene usluge koja je nastala prije donošenja rješenja o otvaranju postupka izvanredne uprave ;

(2)    da je takva tražbina prijavljena izvanrednom povjereniku sukladno odredbi članka 30. stavak 1. Zakona, te da za tu tražbinu, po razumnoj prosudbi izvanrednog povjerenika, postoji vjerojatnost da će biti priznata u postupku izvanredne uprave;

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

(3)    da su spremni s Agrokorom i/ili povezanim društvom  sklopiti novi ugovor o isporuci robe / pružanju usluga, uz cijenu i ostale kupoprodajne uvjete koji su jednaki najpovoljnijim ponuđenim u posljednjih šest mjeseci (uključujući pri tome i sve komercijalne popuste);

(4)    da je ponuđena roba / usluge po količini, vrsti, kakvoći i drugim uobičajenim parametrima takva da, po diskrecijskoj ocjeni Agrokora, omogućava nastavak poslovanja;

(5)    da su spremni pristupiti krovnom ugovoru o financiranju i prihvatiti sva prava i sve obveze koje iz tog ugovora proizlaze.

Agrokor ovim putem poziva dobavljače koji ispunjavaju sve gore navedene uvjete da najkasnije do 25.8.2017. godine u 17 sati daju Izjavu o namjeri sudjelovanja u financiranju Agrokora i/ili njegovih povezanih društava uz istovremenu isporuku robe odnosno pružanje usluga.  Obrazac izjave je dostupan na sučelju web stranice Agrokora na sljedećoj poveznici: https://izjava.agrokor.hr/ .

U slučaju da u prikupljenim izjavama ukupno iskazana namjera za sudjelovanje u financiranju bude veća od raspoloživog  iznosa za potrebe tekućeg poslovanja od 50 milijuna eura, Agrokor zadržava pravo napraviti alokaciju udjela u financiranju, u skladu s uvjetima objavljenim u pozivu na davanje izjave o namjeri sudjelovanja.

Prije donošenja odluke o davanju Izjave temeljem ovog poziva, Agrokor poziva sve potencijalne sudionike da prouče podatke i objave na internetskoj stranici Agrokora te da samostalno procijene financijsko stanje, potencijal i čimbenike rizika vezane uz Agrokor i da tek temeljem toga donesu odluku o eventualnom davanju Izjave. Radi izbjegavanja svake dvojbe, Agrokor posebno napominje da se davanje Izjave još ne smatra sudjelovanjem u predloženom financiranju te Agrokor ne preuzima obvezu da davatelju Izjave omogući sudjelovanje u tom financiranju. 

H.U.P. Ramljakov poziv smatra nezakonitim

Hrvatska udruga poljoprivrednika (H.U.P.) smatra nezakonitim poziv izvanrednog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka dobavljačima da daju izjavu o namjeri sudjelovanja u financiranju koncerna uz isporuku robe odnosno pružanje usluga, priopćio je H.U.P. u utorak.

"Poljoprivrednici" smatraju da se pozivom potiče vjerovnike koji prema Agrokoru imaju potraživanja, nastala neispunjenjem ugovorne obveze odnosno nepodmirenjem dugovanja za isporučenu robu i usluge, da kreditiraju poslovanje Agrokora "u naturi" (daljnjom isporukom robe i usluga) u sklopu kreditnog aranžmana koji je Agrokor sklopio 8. lipnja 2017. godine.

Smatraju da je Ugovor o najstarijem kreditu od 8. lipnja 2017. suprotan Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, jer nije jasno preciziran razlog zbog kojeg izvanredni povjerenik preuzima novo zaduženje. Drže da se to odnosi i na današnji poziv dobavljačima.

Dodaju da zakon ne dozvoljava preuzimanje novog zaduživanja koje će imati prednost prilikom namirenja pred ostalim tražbinama u svrhu podmirenja starih potraživanja nastalih prije otvaranja postupka izvanredne uprave.

Unatoč činjenici da roll-up nije dozvoljen Zakonom o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, izvanredni povjerenik svojim pozivom ucjenjuje dobavljače robe i usluga prema kojima Agrokor ima stara dugovanja tako što im njihovu isplatu uvjetuje novim nezakonitim financiranjem Agrokora, kaže se u priopćenju.

Ističe se i da se pozivom "nezakonito uvjetuje mogućnost uključivanja dobavljača u nezakoniti roll-up model isplate starih potraživanja", tako da se od dobavljača traži da Agrokoru osiguraju financiranje u naturi, ali ne po tržišnoj cijeni već uz cijenu i ostale kupoprodajne uvjete koji su jednaki najpovoljnijim ponuđenim u posljednjih šest mjeseci.

Na taj način, upozoravaju u H.U.P-u, izvanredni povjerenik ucjenjuje dobavljače koji imaju potraživanja prema Agrokoru.

Agrokor je u utorak pozvao svoje dobavljače da daju izjavu o namjeri sudjelovanja u financiranju koncerna uz isporuku robe odnosno pružanje usluga u vrijednosti do najviše 50 milijuna eura. 

U Agrokorovom priopćenju ističe se kako je ta kompanija  8. lipnja 2017. godine sklopila ugovor o najstarijem (super-priority) kreditu, kojim je predviđena i tranša kredita u iznosu od najviše 100 milijuna eura, od kojih će se 50 posto koristiti za refinanciranje starog duga, a 50 posto za potrebe tekućeg poslovanja. U tom kreditu, navodi se, kao kreditodavatelji mogu sudjelovati dobavljači Agrokora i  njegovih povezanih društava uz istovremenu isporuku robe odnosno pružanje usluga.

U ponedjeljak je na web stranici Agrokora objavljen službeni poziv dobavljačima za sudjelovanje u toj tranši kredita.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a