Obavijesti

News

Komentari 206

Agrokoru novi krediti: Hoće li Todorić spasiti svoju poziciju?

Agrokoru novi krediti: Hoće li Todorić spasiti svoju poziciju?
1

Novi kredit je očito pobudio nešto veće povjerenje investitora. Hoće li se zaista Ivica Todorić maknuti iz upravljanja tvrtkom i koliki bi vjerovnici mogli preuzeti udio - još nije poznato

VIDEO

Agrokor je dobio novi kredit od ruske Sberbanke od 300 milijuna eura ili gotovo 2,3 milijarde kuna kako bi platio dio dospjelih dugova i dobavljačima. Dio dogovora za novi kredit bio je i ulazak nezavisnih analitičara koji bi napravili dubinsko snimanje Agrokora i predložili kako ga restrukturirati. Paralelno, neslužbeno se moglo čuti da je Agrokor pred zaključenjem novog kredita od čak 900 milijuna eura. Dalo bi ga više banaka, čime bi se donekle smanjila izloženost tvrtke Sberbanci, ali za to nije bilo službene potvrde.

Novi kredit je očito pobudio nešto veće povjerenje investitora pa su na burzi cijene dionica Agrokorovih tvrtki Zvijezde, Belja, Jamnice i Leda jučer porasle. 

Agrokor intenzivno pregovara s ruskom državnom bankom Sberbank. Njoj direktno i VTB banci, podružnici Sberbanke, dosad je Agrokor dugovao oko 1,4 milijarde eura. Sad je dug povećan za 300 milijuna eura. 

To je bio povod da i ugledna svjetska agencija Bloomberg objavi da je Todorić na rubu gubitka kontrole nad Agrokorom. 
Kako je i nama neslužbeno potvrđeno od sugovornika bliskog upravi Agrokora, zaista u pregovorima igra opcija zamjene duga za udio u Agrokoru. Ali tvrtku čekaju i druge promjene. 

'Bit će vlasničkog restrukturiranja'

- Bit će racionalizacije, promjene poslovnih politika, ali i vlasničkog restrukturiranja - kaže nam sugovornik. 

Hoće li se zaista Ivica Todorić maknuti iz upravljanja tvrtkom i koliki bi vjerovnici mogli preuzeti udio - još nije poznato. 
Inače je na kraju rujna Agrokor iskazao da duguje više od 45 milijardi kuna, od čega na banke otpada 19 milijardi kuna. Izvori bliski Agrokoru tvrde da nema velikih dugova prema državi, a samim tim je i smanjen utjecaj bilo kakve državne pomoći prema Agrokoru. U slučaju predstečajne nagodbe, glavnu riječ bi zato opet vodili drugi vjerovnici, uglavnom strane banke. Zato nas je sugovornik blizak upravi uvjeravao da pomoć od države ipak nisu tražili iako se zadnjih tjedan dana u javnosti raspravlja treba li država pomoći ili ne. Agrokor je priopćio da nema dospjelih obveza prema državi.

- Agrokor godišnje hrvatskoj državi plaća tri milijarde kuna poreza, od čega više od polovine ide na PDV, nakon toga veći dio na doprinose, dok je ostatak porez na dobit. Konstrukcije da je Agrokor dužan šest milijardi kuna značile bi da dvije godine nije platio porez državi, a istina je da na današnji dan Agrokor nema dospjelih obveza što se tiče poreza prema hrvatskoj državi - priopćili su iz koncerna Ivice Todorića. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na primjer, bivši ministar financija Slavko Linić smatra da bi strani vlasnik znatno smanjio hrvatske proizvode na policama Konzuma te bi time patila i hrvatska proizvodnja. Nejasno je kako bi država mogla pomoći i da želi. Jamstva za kredite Vlada ne smije davati, a za bilo kakav otkup udjela u Agrokoru nema novca, a ni političke volje. Sberbanku smo pitali hoće li ući u suvlasništvo Agrokora i koje su uvjete postavili u restrukturiranju, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor. 

Hoće li se iz zagrljaja dugova Todorić pokušati izvući i prodajom dijela imovine? Mercator je na slovenskoj burzi objavio da je Agrokor otkupio od tvrtke koja je u vlasništvu Ivice Todorića nešto više od 10 posto Mercatora. Podsjetimo, Ivica Todorić je založio svoju osobnu imovinu za kredit od 485 milijuna eura koji je poslužio za preuzimanje slovenskog Mercatora. Slovenske Finance tvrde da je Todorić založio i četvrtinu Mercatora za spomenuti novi kredit od Sberbanke. 

Već je poznato da Agrokor pregovara s Coca-Colom oko prodaje Jamnice, ali je zapelo na cijeni. Coca Cola navodno ne želi platiti više od 500 milijuna eura za najvećeg hrvatskog proizvođača voda i bezalkoholnih pića. 
Kako će u svemu proći brojni dobavljači Agrokora? 

Među njima su velike tvrtke, poput Vindije i Kraša, ali i niz malih proizvođača koji također ovise o plaćanju Agrokora. Navodno je posljednji kredit iskorišten i za plaćanje dijela dugova njima. Svi oni čekaju rasplet u kojem glavnu riječ sad ipak diktiraju velike banke na čelu sa Sberbankom. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 206
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a