News

Komentari 17

Akcija Interpola: U Hrvatskoj otkrili krivotvorena vina, ali i ilegalnu prodaju konjskog mesa

Akcija Interpola: U Hrvatskoj  otkrili krivotvorena vina, ali i ilegalnu prodaju konjskog mesa

Interpolova akcija razbila je 42 kriminalne organizacije diljem svijeta, koje su na tržište puštale ilegalnu i krivotvorenu hranu, pića, ali oružje, te lažne testove za Covid 19

Čak 15.451 tona nezdrave, pokvarene ili na neki način ilegalno prerađivane hrane i pića zaplijenjena je u velikoj akciji Interpola OPSON X koja se od prosinca 2020. pa sve do kraja lipnja ove godine provodila u 72 zemlje svijeta, uključujući Hrvatsku. 

Vrijednost ilegalne hrane i pića, među kojom ima i jako puno krivotvorina procijenjena je na 53,8 milijuna eura, objavio je Interpol, a izdano je više od 600 naloga za uhićenje. Sama akcija utjecala je na 42 kriminalne organizacije diljem svijeta koje su bile uključene u ovaj nezakoniti posao.

Najviše su zapljenjena alkoholna pića i hrana, a zatim dodaci prehrani, te žitarice. Među alkoholnim pićima je pronađeno najviše lažnjaka i tu Interpol spominje i Hrvatsku, među ostalim europskim zemljama. Najviše se lažiraju vina i votka, a zatim pivo, a Interpol je zaplijenio 1,7 milijuna litara tih pića koje su ocijenili lažnima.

I ranije je Interpol u istoj akciji u Hrvatskoj našao vina koja se prodaju kao hrvatska, a u bocama se pod hrvatskom etiketom prodavalo vino iz Italije, Makedonije i Čilea.

U Hrvatskoj je ujedno otkrivena i ilegalna prodaja konjskog mesa.

U akciji su otkriveni i lažni testovi na Covid 19, HIV i malariju, švercane cigarete, oružje i municija, te ilegalno meso divljih životinja.

Najčitaniji članci